Η νεκρανάσταση των τραπεζών δεν λύνει το πρόβλημα

ΦΩΤΟ: SOOC/ NIKOS LIBERTAS

Το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού τομέα συνεδρίασε στην… Φρανκφούρτη υπό την ηγεσία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για να συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι για όλα φταίνε οι δανειολήπτες και τα “κόκκινα” δάνεια. Και ενώ τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Νικόλαος Καραμούζης υποστήριξε ότι: “ Οι συνθήκες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια”! Αυτό, ίσως ισχύει για τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών που γέμισαν με τα πολλά δισεκατομμύρια των ανακεφαλαιοποιήσεων. Το συμπέρασμα αυτής της συνάντησης ήταν ότι πρέπει πάση θυσία να σωθούν οι τράπεζες! Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται μια νέα δαπανηρή ανακεφαλαιοποίηση που θα τις κάνει ακόμη πλουσιότερες και το λαό ακόμη φτωχότερο.

Τα πλάνα που ετοιμάζουν παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών για δημιουργία σχημάτων σημαντικής επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξυπηρετούν μόνο τις τράπεζες και βάζουν θηλιά στο λαιμό των δανειοληπτών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλειος Ε. Ψάλτης δήλωσε τα εξής: “Οι διαρθρωτικές λύσεις που εξετάζονται επί του παρόντος μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών και να μας οδηγήσουν με ταχύτερο ρυθμό στα επιθυμητά αποτελέσματα”. Από την πλευρά του ο κ. Μάριος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC Ελλάδας δήλωσε: “Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι διοικήσεις των τραπεζών αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για ταχύτερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Την ίδια στιγμή ο νέος νόμος Κατσέλη με επίκεντρο την προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί βασικό σημείο συζήτησης στο εσωτερικό. Στο εξωτερικό όμως, οι θεσμοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι

η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι στα άμεσα σχέδια τους, καθώς μια παράταση του Νόμου Κατσέλη δεν είναι καθόλου επιθυμητή από τους θεσμούς. Πάντως ενώ ο στόχος είναι έως τέλος Φεβρουαρίου να έχει κλειδώσει το ζήτημα της αναθεώρησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ίσως έως τότε να μην έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο. Επιπλέον οι θεσμοί υπογραμμίζουν τις τεράστιες χρονικές καθυστερήσεις ως προς την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων για όσους εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη που βγάζουν τις τράπεζες τελικώς εκτός διαδικασίας και που δεν υπάρχουν πουθενά στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Όπως γίνεται κατανοητό, οι τράπεζες βρίσκονται σε πανικό και προσπαθούν να πείσουν ξένους και ντόπιους παράγοντες ότι μόνο η σωτηρία τους θα… σώσει τον τόπο! Πρέπει όμως να γνωρίζουν πώς η νεκρανάσταση του Λαζάρου έγινε μόνο μια φορά και δεν θα επαναληφθεί στο άμεσο μέλλον! Άλλωστε πρόσφατη ήταν η δήλωση του επίτιμου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Παναγιώτη Γεννηματά, ότι οι εγχώριες τράπεζες δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα και θα πρέπει να κλείσουν… Η πολιτική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έναντι των τραπεζών πρέπει να αλλάξει άμεσα, καθώς από την δημοσιοποίηση των σκανδάλων (Πάχτας, Καλογρίτσας, Ανακαιφαλαιοποιήσεις, Αττικής, Εθνική κλπ) δεν πρόκειται να τους ξεπλύνει ούτε η λίμνη των Πρεσπών…