Η μάχη των προοδευτικών δυνάμεων για την ψυχή της Ευρώπης
Πριν λίγες ημέρες βρέθηκα στο Βερολίνο προσκεκλημένος σε διημερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού σοσιαλιστικού κόμματος του SPD, εκπροσωπώντας το Κίνημα Αλλαγής. Στις εργασίες αυτής της διημερίδας το κυρίαρχο θέμα ήταν οι απαντήσεις και οι θέσεις που οφείλουν να διατυπώσουν τα προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης, σε θέματα φορολογίας και διαμόρφωσης προϋπολογισμού.
Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την Πρόεδρο του SPD AndreaNahles, τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz καθώς και με την Υπουργό Δικαιοσύνης και επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του SPD Katarina Barley, αλλά και με πληθώρα βουλευτών, τις εμπειρίες των κομμάτων τους και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου. Η αγωνία για τα αποτελέσματα του Μαΐου είναι έκδηλη και το μανιφέστο που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση σχολιάζεται επιφυλακτικά, παρά τις κάποιες θετικές του προτάσεις.
Σε μια Ευρώπη που δείχνει να έχει ξεθωριάσει το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης υπάρχει ξεκάθαρη έλλειψη προσανατολισμού και νέων στόχων για την Ε.Ε. του 21ου αιώνα. Νέων στόχων που θα κινητοποιήσουν δυνάμεις για εμβάθυνση και διεύρυνση της Ε.Ε. και θα συγκινήσουν τους πολίτες να στηρίξουν και να συμμετέχουν στο εγχείρημα. Τα επιτεύγματα της κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των κοινωνικών κατακτήσεων και της ενοποίησης της αγοράς αγαθών και υπηρεσιών τίθενται υπό αμφισβήτηση. Μπορεί η Ε.Ε. να πέτυχε στην καθιέρωση της Ειρήνης ανάμεσα στα κράτη μέλη της, αλλά η από εδώ και πέρα πορεία της, μετά το BREXIT και την άνοδο λαϊκιστικών δυνάμεων κάθε είδους, είναι ολοένα και πιο αβέβαιη.
Η απάντηση σε όλα αυτά εκ μέρους των προοδευτικών κομμάτων πρέπει να είναι η θέση νέων στόχων για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η διατύπωση μιας προοδευτικής ατζέντας με πρακτικές λύσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες. Η συλλογική ευημερία είναι αυτό που πρέπει να μπει ως πρόταγμα και ή άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, που έχουν διευρυνθεί επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της πολλαπλής οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης που καταλήγει να είναι εντέλει πολιτική κρίση και κρίση αξιών.
Αυτή η ατζέντα μπορεί και πρέπει να καθοριστεί σαφώς από τα κόμματα και τα κινήματα μας. Αυτό το προοδευτικό όραμα μπορεί να αποτελέσει τον νέο κινητήριο μοχλό της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τον θεμέλιο λίθο της λεγόμενης συνεταιριστικής οικονομίας του 21ου αιώνα, όπως την αποτυπώνει ο Τζέρεμι Ρίφκιν στο βιβλίο του «Η Κοινωνία του μηδενικού οριακού κόστους». Η ιδέα έχει ωριμάσει και πρέπει να την μεταφράσουμε εμείς οι προοδευτικές δυνάμεις σε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα προτείνουμε.
Και τα μέτρα πρέπει να αφορούν τους πολλούς, όπως για παράδειγμα να δώσουμε απαντήσεις για το μέλλον της εργασίας, τη φορολόγηση της νέας ψηφιακής οικονομίας και των ρομπότ για την είσπραξη δημοσίων εσόδων ως αντιστάθμισμα των απωλειών θέσεων εργασίας, τη διαχείριση της πληροφόρησης και τον έλεγχο της ενημέρωσης, την κατεύθυνση των επιτευγμάτων της τεχνητής νοημοσύνης για καλύτερες υπηρεσίες υγείας, την αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων, τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή φτώχεια κ.α.
Δεν μπορεί για παράδειγμα η Ευρώπη να φιλοδοξεί να είναι ηγέτιδα δύναμη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να έχει πολίτες σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, διαφορετικά «ο βασιλιάς είναι γυμνός»! Πρέπει να θέσουμε τέλος στην ενεργειακή φτώχεια! Σήμερα, πάνω από 50 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που χρειάζονται, πράγμα που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία τους. Η καθαρή και προσιτή ενέργεια είναι ένα βασικό δικαίωμα για κάθε Ευρωπαίο! Δεν μπορεί να βάζουμε στόχους βελτίωσης των ενεργειακών αποδόσεων για το 2030 και το 2050 και να μην βάζουμε στόχους για την βελτίωση συνθηκών ζωής των ανθρώπων.
Στις συζητήσεις στο Βερολίνο διατυπώθηκε επίσης ξεκάθαρα από τον σοσιαλδημοκράτη Γερμανό υπουργό Οικονομικών η θέση για τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού ταμείου για την ανεργία, που θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα και τις χώρες του Νότου!
Στην Ελλάδα, οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η δέσμευση δημόσιας ιδιοκτησίας καταδικάζουν την ελληνική οικονομία σε στασιμότητα και οδηγούν σε νέα αδιέξοδα. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής λέμε ότι αυτές οι δεσμεύσεις, οι οποίες έγιναν αποδεκτές με μεγάλη προθυμία από την παρούσα κυβέρνηση, πρέπει να ανατραπούν και να αλλάξουν, για να ελευθερωθούν πόροι για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι με τη θηλιά στο λαιμό.
Για τη διαμόρφωση λοιπόν μιας τέτοιας πρότασης για την Ευρώπη και συγκεκριμένων λύσεων για τους πολίτες της αγωνιζόμαστε με τους Ευρωπαίους συμμάχους μας στο Κίνημα Αλλαγής και βρισκόμαστε ξανά σε τροχιά ανόδου, κερδίζοντας τον κόσμο με τις προτάσεις μας, μακριά από μεγαλοστομίες και αυταπάτες που χαρακτηρίζουν τους όψιμους προοδευτικούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς η δημοκρατική, προοδευτική παράταξη, που σήμερα εκφράζεται στην Ελλάδα από το Κίνημα Αλλαγής, παλέψαμε όλα τα χρόνια της ελληνικής παρουσίας στον πυρήνα της Ε.Ε. για το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης και την κοινοτική αλληλεγγύη και συνοχή. Μέσα από την καθιέρωση των προγραμμάτων στήριξης και εφαρμογής σειράς ρυθμίσεων για τους πιο αδύναμους και μη προνομιούχους. Δώσαμε «ψυχή» στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ώστε να αφορά τους πολίτες και όχι μόνο τις αγορές. Η επικείμενη μάχη των Ευρωεκλογών θα δοθεί για αυτήν την «ψυχή» της Ευρώπης. Δίνουμε την μάχη του μέλλοντος μας, με πάθος, για την «ψυχή» της Ευρώπης, και θα κερδίσουμε!