Οι δανειολήπτες πληρώνουν την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης
Είναι πολλά αυτά που χρωστάνε όλοι οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές Έλληνες στους συμπατριώτες τους δανειολήπτες. Μόνο μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, δηλαδή τη διετία 2015-2017, οι δανειολήπτες προσέφεραν 852 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές και τρομοκρατικές ενέργειες.
Αυτά τα χρήματα, τα οποία ο Ε.Τσακαλώτος χαρακτήρισε μάλιστα «καβάτζα», προέρχεται από εισφορά που βασίζεται σε νόμο του 1975. Η οποία όμως, σύμφωνα με τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδη, είναι πλέον παράνομη.
Πρόκειται για τη διάταξη του ν.128/1975 η οποία, όπως είπε ο βουλευτής, «είχε μπει ως μια ποσοστιαία επιβάρυνση σε κάθε φύσεως καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια. Σκοπός της εισφοράς εκείνης, που είχε επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους δανειολήπτες, ήταν να δημιουργηθεί ένα ταμείο, μέσα από το οποίο θα μπορούσε η Κυβέρνηση, οι κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν ή να πριμοδοτήσουν τις εξαγωγικές προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων. Από τότε, που μπήκαμε όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο συγκεκριμένος νόμος – και βάσει του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης – δεν θα έπρεπε να ισχύει. Παρόλα, αυτά συνεχίστηκε», υπογραμμίζει ο κ.Σαρίδης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, για να επιβεβαιωθεί λίγο αργότερα από τον κ. Τσακαλώτο.
«Τα πράγματα είναι όπως τα είπατε», τόνισε ο Ε.Τσακαλώτος. «Με το ν.4336/2015 έγινε αλλαγή για το πού μπορούν να πάνε αυτά τα χρήματα. Δεν είναι κατά το δοκούν, είναι με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Επιδοτούνται αποκλειστικά πληγέντες από φυσικές καταστροφές και από τρομοκρατικές πράξεις». Ο Ε.Τσακαλώτος παρουσίασε στοιχεία της ΤτΕ για τη διετία 2015 – 2017, σύμφωνα με τα οποία οι εισφορές ανήλθαν, περίπου, σε 436 εκατ. και 416 εκατ. αντιστοίχως. Το 2015 από αυτά τα χρήματα δόθηκαν 44 εκατ. για στέγαση παλιννοστούντων, 12 εκατ. για στέγαση πυροπαθών, 5 εκατομμύρια για σεισμόπληκτους, αλλά και ποσά για πλημμυροπαθείς, και για αποκαταστάσεις διατηρητέων κτισμάτων. Συνολικά, δόθηκαν άνω από 65 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, το 2017, δόθηκαν λίγο λιγότερα από τα διπλάσια από αυτά τα χρήματα, 110 εκατομμύρια. Δόθηκαν 18 εκατ. για πυροπαθείς, 8 εκατ. για σεισμόπληκτους, άλλα 56 εκατομμύρια για τη στέγαση παλιννοστούντων.
Τι προκύπτει από την απάντηση του υπουργού; Ότι επί δύο χρόνια, η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των δανειοληπτών. Και μάλιστα από μια εισφορά που εδώ και αρκετά χρόνια είναι παράνομη. Αλλά από το 2002 μέχρι το 2015, που μπήκαμε στην ευρώ, ποιος θα μας πει πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα από την εισφορά που παράνομα εισέπρατταν οι τράπεζες; Τα απέδιδαν στο κράτος; Πήγαιναν σε κάποιο κωδικό; Χρησιμοποιήθηκαν για κάποιο σκοπό; Για συνέπειες από πλημμύρες, σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς; Τα πήραν κάποιοι; Τα κρύβουν; Προστατεύουν κάποιους; Και ποιούς; Τους τραπεζίτες; Ή μήπως κάποια πολιτικά πρόσωπα;