Η αποτυχία του εξωδικαστικού φέρνει γκρίνια μεταξύ κυβέρνησης, δανειστών και τραπεζών
Το ναυάγιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων προκαλεί την έντονη δυσφορία των δανειστών έναντι της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Ο πολυδιαφημισμένος εξωδικαστικός προβαλλόταν από τον Τσίπρα στους δανειστές ως το μέσο που θα έφερνε πολλά έσοδα στο κράτος. Ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους, η διαδικασία διευθέτησης που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι απαγορευτική για κάθε ενδιαφερόμενο. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει αφενός έναν εξωδικαστικό μηχανισμό γεμάτο γραφειοκρατία σε βαθμό που να είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθούν τα δεκάδες απαιτούμενα δικαιολογητικά και αφετέρου ο μηχανισμός αυτός είναι προς το συμφέρον αποκλειστικά της τράπεζας και όχι των δανειοληπτών, καθώς γίνεται αναγνώριση του χρέους χωρίς εκκαθάριση οφειλής. Δεν είναι τυχαίο που από 28.311 ενδιαφερόμενους μόνο 700 κατάφεραν να επιβιώσουν της γραφειοκρατίας και να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής και από τους 700 τελικά διευθετήθηκαν μόλις 23 αιτήσεις.
Από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να φτιάξει τον συγκεκριμένο εξωδικαστικό μηχανισμό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Περβανάς είχε επισημάνει όλα τα λάθη και είχε προειδοποιήσει ότι θα αποτύχει δραματικά. Μάλιστα ανέπτυξε διεξοδικά τα επιχειρήματά του ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών όταν κλήθηκε από τη Βουλή να μιλήσει για το θέμα. Η κυβέρνηση γνώριζε ότι ένας εξωδικαστικός φτιαγμένος στο πόδι θα αποτύχει. Δεν την ένοιαζε να τον φτιάξει σωστά και να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Απλώς ήθελε να δείξει κάτι στους δανειστές, έστω και χωρίς καμιά ουσία.
Φυσικά, είναι άκρως υποκριτικό να κατηγορεί τώρα τις τράπεζες για την αποτυχία, καθώς αν τον είχαν φτιάξει σωστά, οι τράπεζες δεν θα είχαν το παραμικρό περιθώριο να προβάλλουν κανενός είδους εμπόδια στην διαδικασία. Η οικτρή αποτυχία του εξωδικαστικού, οδήγησε τους δανειστές να στραφούν πρώτη φορά υπέρ της δημιουργίας bad bank για τα κόκκινα δάνεια, κάτι που από την αρχή επιθυμούσαν κυβέρνηση και τράπεζες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ενώ το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος με 40% στην Εθνική, 25% στην Πειραιώς, 11% στην Alpha bank και 2,3% στην Eurobank έχει την δυνατότητα παρέμβασης για πλήθος ζητημάτων, στην ουσία αφήνει τις (ξένες) διοικήσεις, των εγχώριων και όχι πλέον ελληνικών τραπεζών, να κάνουν ο,τι θέλουν δίχως να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, ακόμη και οι ενέργειές τους έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το συμφέρον του ελληνικού λαού.
Αφήνοντας λοιπόν, τον ελληνικό λαό έρμαιο των διαθέσεων των τραπεζών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρεί για άλλη μια φορά να χρυσώσει το χάπι και να δείξει ένα δήθεν κοινωνικό πρόσωπο. Για αυτό τον λόγο αρέσκεται σε βαρύγδουπες ανακοινώσεις για άσκηση κοινωνικής πολιτικής που θα έρθει από εξοικονομήσεις δημοσίων δαπανών, ύψους 300 – 350 εκατ. ευρώ με σκοπό την διάθεση αυτών των πόρων είτε για την κάλυψη δημοσιονομικών «κενών» (διαρροές στον ΕΝΦΙΑ από την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών) είτε για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής προστασίας. Από τον Μάιο ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και για οφειλές προς το Δημόσιο ( Εφορίες – Ασφαλιστικά Ταμεία) και ακολουθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων με τις νέες περικοπές. Αυτά σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολογήτου θα προκαλέσουν αντιδράσεις στον κόσμο και για αυτό η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καταβολή επιδομάτων. Οι μεθοδεύσεις αυτές της κυβέρνησης δείχνουν ανηθικότητα, καθώς δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοροϊδία από το να σου κατάσχουν την περιουσία και να σου βγάζουν στο σφυρί στο σπίτι και μετά να σου δίνουν επίδομα φτώχειας, το οποίο δεν θα χρειαζόσουν αν δεν σε “λήστευε” η ίδια η κυβέρνηση. Το ίδιο έκαναν, τηρουμένων των αναλογιών, οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 1991 υποχρεώνοντας τους δανειολήπτες να πληρώνουν παράνομα την εισφορά του ν. 128/75, η οποία οποία ουδείς γνωρίζει σε ποιες τσέπες κατέληγε…