Η ανοχή της ΕΕ ενθάρρυνε την επέκταση του τουρκικού casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο – Ερώτηση Ν.Χουντή προς Κομισιόν

Η ανοχή που επέδειξε μέχρι σήμερα η Ε.Ε, μέσω της “αδιατάραχτης” συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενθάρρυνε την Τουρκία, η οποία αδιαφορώντας για το Διεθνές Δίκαιο επεκτείνει τις απειλές (casus belli) από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

Αυτό καταγγέλλει ο Ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντήςμε γραπτή ερώτησή του στη Κομισιόν, ζητώντας να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της τουρκικής απειλής και να καταθέσει η Κομισιόν πρόταση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως άλλωστε ζητούν Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής, αφού υπενθυμίζει ότι,

«Το 1995 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε ότι ενδεχόμενη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων έως 12 ν.μ, όπως ορίζει η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)αποτελεί αιτία πολέμου (casus belli)»,

σημειώνει με έμφαση:

«Μέχρι και σήμερα η Τουρκία συνεχίζει να προωθεί στρατηγική έντασης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, μέσω δηλώσεων και συνεχών παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

και συνεχίζει, αναφερόμενος στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην Κυπριακή ΑΟΖ:

«Το 2017, η άσκηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, του νόμιμου κυριαρχικού δικαιώματός της, για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ προκάλεσε τη βίαιη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία, με εκρηκτικές δηλώσεις, αποστολή ερευνητικού σκάφους, επιβολή ναυτικού αποκλεισμού σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ, προωθεί τον τερματισμό του ερευνητικού προγράμματος».

τονίζοντας ότι,

«η ανοχή που επέδειξε μέχρι σήμερα η ΕΕ ενθάρρυνε την Τουρκία να επεκτείνει, λόγω και έργω, το casus belli από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο» .

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει άμεσα μέτρα απέναντι στις τουρκικές απειλές και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει άμεσα πρόταση για τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε-Τουρκίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας

Άρθρο 130 του Κανονισμού
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα: Επέκταση τουρκικού casus belli από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο
Το 1995 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε ότι ενδεχόμενη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων έως 12 ν.μ, όπως ορίζει η UNCLOS (Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας) αποτελεί αιτία πολέμου (casus belli). Μέχρι και σήμερα η Τουρκία συνεχίζει να προωθεί στρατηγική έντασης και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, μέσω δηλώσεων και συνεχών παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της Ελλάδας.
Παρά το casus belli, την έλλειψη δημοκρατικών ελευθεριών και κράτους δικαίου, κλπ, τον Οκτώβριο 2005, ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
Το 2017, η άσκηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, του νόμιμου κυριαρχικού δικαιώματός της, για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ προκάλεσε τη βίαιη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία, με εκρηκτικές δηλώσεις, αποστολή ερευνητικού σκάφους, επιβολή ναυτικού αποκλεισμού σε περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ, προωθεί τον τερματισμό του ερευνητικού προγράμματος.
Δεδομένου ότι:
Η ανοχή που επέδειξε μέχρι σήμερα η ΕΕ ενθάρρυνε την Τουρκία να επεκτείνει, λόγω και έργω, το casus belli από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
Η UNCLOS αποτελεί προϋπόθεση ένταξης στην ΕΕ.
Ερωτάται:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει απέναντι στη Τουρκική απειλή κατά κρατών μελών;
Με δεδομένα τα ανωτέρω, τις αποφάσεις του ΕΚ (Ψήφισμα P8_TA(2017)0306), τις δηλώσεις υψηλότατων αξιωματούχων κρατών-μελών και ΕΕ, προτίθεται να καταθέσει πρόταση για τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας;