Η ανάπτυξη περνά από τον πολιτισμό
Του Πάνου Σκουρολιάκου*
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος έλξης δημιουργών που θέλουν να εξερευνήσουν και να μελετήσουν τις τέχνες που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο. Ξεκινώντας από το θέατρο του Διονύσου κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών ή τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων, τα αγάλματα και τους χορούς που απεικονίζονται σε αγγεία και μνημεία και καταλήγοντας στις σύγχρονες τεχνολογίες στην υπηρεσία της τέχνης
Άσχημα τα νέα για τους εμπνευστές των Μνημονίων. Κακά τα μαντάτα για τους παντός είδους «Γερούν, γερά» και «Βάστα, Σόιμπλε».
Η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης προχωρά με γοργά βήματα και η διευθέτηση του χρέους είναι πιο κοντά παρά ποτέ. Τον Αύγουστο του ’18 η έξοδός μας από τα Μνημόνια θα είναι καθαρή και ο δρόμος πια για την ανάπτυξη πιο ομαλός.
Και η επόμενη μέρα πώς θα είναι; Έτσι, χωρίς πρόγραμμα; Αυτοσχεδιάζοντας, όπως έκαναν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις του παλιού συστήματος; Και, για να είμαστε ακριβείς, «αυτοσχεδιάζοντας βάσει σχεδίου» που έριχνε τη χώρα στα βράχια και τους επιτήδειους στις off shore; Όχι βέβαια. Χρειάζεται πλέον για την επόμενη μέρα μια ολιστική στρατηγική ανάπτυξης, όπως διαμηνύει η ελληνική κυβέρνηση. Έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει την αποβιομηχάνιση που επήλθε από το 1980 και μετά και ακόμα οξείες κοινωνικές ανισότητες, σοβαρές περιφερειακές ανισορροπίες, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τους κουτσουρεμένους μισθούς και συντάξεις.
Ήδη αυτή η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οργανώνεται λοιπόν ένα νέο σχέδιο που θα φροντίσει για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας, την εξέλιξη των υποδομών και των δικτύων, την παροχή εκπαίδευσης σε όλους, την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας αλλά και της κοινωνικής προστασίας.
Πρωτεύοντα ρόλο στην ποιοτική αναβάθμιση όλων αυτών των προσπαθειών έχει να παίξει ο πολιτισμός. Σε μία χώρα όπου η σύγχρονη παραγωγή περιλαμβάνει εξαιρετικά δραστήριες συντεχνίες στο θέατρο, τη μουσική, τα εικαστικά, τα γράμματα, τον χορό, τον κινηματογράφο, καθώς και τομείς που έρχονται να συνδεθούν με τα έργα τέχνης, όπως η ψηφιακή τεχνολογία, το animation, τα video games και άλλα πολλά. Με ανοιχτούς ορίζοντες οι δημιουργοί στη χώρα μας αγκαλιάζουν τις νέες τεχνολογίες και τις θέτουν στην υπηρεσία της τέχνης τους, επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Μπορούμε να έχουμε λοιπόν οφέλη όχι μόνον καλλιτεχνικά, αλλά και οικονομικά. Αρκεί να συνδεθεί η καλλιτεχνική παραγωγή της χώρας με δράσεις εξωστρέφειας.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος έλξης δημιουργών που θέλουν να εξερευνήσουν και να μελετήσουν τις τέχνες που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο. Ξεκινώντας από το θέατρο του Διονύσου κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών ή τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων, τα αγάλματα και τους χορούς που απεικονίζονται σε αγγεία και μνημεία και καταλήγοντας στις σύγχρονες τεχνολογίες στην υπηρεσία της τέχνης.
Θα πρέπει να συνδυαστεί η καλλιτεχνική παραγωγή με τον τουρισμό. Ποιος θα φέρει σε επαφή τους θεατρόφιλους τουρίστες με τη σημαντική σε αριθμό αλλά και ποιότητα θεατρική παραγωγή των Αθηνών; Τους πληροφορήσαμε πως η πρωτεύουσα του κράτους είναι μία από τις δυο-τρεις πόλεις σε όλο τον κόσμο όπου μπορεί κανείς να δει οποιονδήποτε συγγραφέα σκεφτεί, οποιαδήποτε θεατρική περίοδο και αν διαλέξει ή οποιοδήποτε σύγχρονο αισθητικό ρεύμα τον ενδιαφέρει;
Φροντίσαμε ως Πολιτεία να διευκολύνουμε τη συμμετοχή καλλιτεχνικών σχημάτων από τη χώρα μας (θεατρικών, μουσικών, χορευτικών κ.λπ.) σε φεστιβάλ και διοργανώσεις του εξωτερικού; Αντιλαμβανόμαστε πως τα περιορισμένα οικονομικά του Δημοσίου δεν επιτρέπουν πολλές και ακριβές αποστολές. Θα μπορούσαν όμως να δοθούν κίνητρα φορολογικά ή άλλα να ενθαρρυνθούν οι χορηγίες του ιδιωτικού τομέα με αντίστοιχες πρόνοιες, ώστε να λειτουργήσει αυτή η εξωστρέφεια θετικά και ως προς την επισκεψιμότητα της χώρας. Μια επισκεψιμότητα που καταρρίπτει συνέχεια ρεκόρ!
Ήδη οι προσπάθειες που γίνονται για την υλοποίηση ξένων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στη χώρα μας (με τον νέο αναπτυξιακό νόμο), μαζί με τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Ερευνών και δράσεις όπως το Athens Games Festival, βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τομέα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας αναμφισβήτητα. Αλλά και το καλό οικονομικό περιβάλλον συντελεί στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Στη νέα ελπιδοφόρα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας, με σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού, ας οικοδομήσουμε μια σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα και με την αρωγή του πολιτισμού.
* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής
(ΠΗΓΗ : http://www.avgi.gr/article/10812/8939353/h-anaptyxe-perna-apo-ton-politismo)