Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Ο λαός της Θεσσαλονίκης δεν ποδηγετείται
«Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης θα αποδείξει πως δεν ποδηγετείται. Στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσουμε για τη Θεσσαλονίκη. Δεν θα μεταφερθεί εδώ το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα».
Την ξεκάθαρη αυτή θέση σχετικά με τις «μυστικές» δημοσκοπήσεις του Μαξίμου, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, διατύπωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης κατά τη διάρκεια του debate που διοργάνωσε η εκπομπή «Αυτοδιοικητικά» της δημοσιογράφου Κατερίνας Σμυρλή στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑTLAS».
«Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης των μετρήσεων. Οι μετρήσεις, όμως, θα πρέπει να παραμένουν ένα εργαλείο πληροφόρησης, όχι ένα εργαλείο που θα ποδηγετεί την κοινωνία και θα διαμορφώνει καταστάσεις» τόνισε ο κ. Ζαρωτιάδης και συνέχισε: «Συγκεκριμένοι κύκλοι προσπαθούν να διαμορφώσουν ατζέντα δίπολου. Δεν υπάρχει δίπολο, τρίπολο ή τετράπολο. Υπάρχει η αναγκαιότητα να ακουστούν όλες οι φωνές και να αποφασίσουν για τη Θεσσαλονίκη οι πολίτες της».
Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης υπογράμμισε ακόμη ότι πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από τις «μπαταριές στον αέρα» και να ενσωματώσουμε τη λύση των καθημερινών προβλημάτων σε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο, όπως αυτό που έχει επεξεργαστεί και προτείνει η Δημοτική Κίνηση “Υψίπολις”.
«Ο πολίτης δεν επιλέγει εκπρόσωπο τύπου. Δεν επιλέγει διαχειριστή. Επιλέγει αυτόν που διαθέτει όραμα και στρατηγικό στόχο για το αύριο» είπε χαρακτηριστικά.
Στην τοποθέτησή του για το θέμα της καθαριότητας ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης τάχθηκε «υπέρ της δημόσιας, δημοτικής αποτελεσματικής διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων». Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες μικροδομικές παρεμβάσεις όπως: υπογειοποίηση κάδων, ενημέρωση των πολιτών ώστε να ενσωματωθούν σε μία στρατηγική καθαρής πόλης, προώθηση της ανακύκλωσης σε δεύτερο βαθμό και δυνατότητα αξιοποίησης των απορριμμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη δημιουργία ενός αστικού ταμείου συλλογής, διαχείρισης και αξιοποίησης απορριμμάτων σε μητροπολιτικό επίπεδο με τη συνεργασία και των υπολοίπων δημοτικών αρχών με στόχο να αντιμετωπισθεί μακροπρόθεσμα το πρόβλημα των σκουπιδιών.
«Ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί να παίξει το ρόλο του πρωτεργάτη της μητροπολιτικής συνεργασίας σε αναπτυξιακή κατεύθυνση» επισήμανε ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης “Υψίπολις” προσθέτοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων τόσο από κοινοτικά και διεθνή κονδύλια όσο και από ιδιωτικά Lobby που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Για το θέμα της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης υπογράμμισε ότι «πρέπει να προχωρήσει γιατί συνάδει με την ταυτότητα της πόλης. Είναι ένα έργο το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολλαπλασιαστικές, οικονομικές, κοινωνικές επιπτώσεις που μπορούν να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής εν γένει».
Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχουν εναλλακτικές άμεσης διευκόλυνσης για να φιλοξενηθούν τα αυτοκίνητα της περιοχής.
«Η πρόταση η δική μας βέβαια είναι ένα κέντρο με όσο το δυνατόν λιγότερα αυτοκίνητα» εξήγησε ο Γρ. Ζαρωτιάδης. «Σύμφωνα με τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, θα πρέπει να προβλέψουμε περικεντρικά πάρκινγκ τα οποία θα κρατούν τα αυτοκίνητα σε μία απόσταση από το κέντρο της πόλης που πρέπει να έχει έναν άλλο χαρακτήρα ανάπτυξης».
Το σύστημα αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής κινητικότητας αφού ούτε το μετρό -όταν ολοκληρωθεί- μπορεί να αποτελέσει ολοκληρωμένη λύση για τις ενδοαστικές μεταφορές.
Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο πλάνο αναμόρφωσης των χώρων της ΔΕΘ.
«Οι περιμετρικές ως προς τη σημασία και την εμβέλειά τους εκθεσιακές δραστηριότητες θα πρέπει να μεταφερθούν εκτός του αστικού κέντρου» τόνισε. «Θα μας έβρισκε σύμφωνους η αξιοποίηση του χώρου με υπογειοποιημένες ή παράπλευρες θέσεις πάρκινγκ και η ύπαρξη ενός εμβληματικού κτιρίου που θα αποτελεί κέντρο επιχειρηματικής προώθησης και ανάπτυξης, ένα κέντρο διοίκησης ή ένα κέντρο που θα φιλοξενεί κεντρικής εμβέλειας συμβολικές δραστηριότητες και δεν θα επιβαρύνει το οικοδομικό απόθεμα που είναι ήδη μεγάλο».
Ακόμη εξήγησε ότι «αν θέλουμε να δώσουμε αναπτυξιακή προοπτική στη Θεσσαλονίκη πρέπει να αποδομήσουμε στοχευμένα προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι δημιουργικής δραστηριότητας και ανάσας».
Τέλος για το θέμα αντιμετώπισης της παραβατικότητας ο επικεφαλής της ΔΚ “Υψίπολις” υποστήριξε ότι η λύση περνάει από την «ανάκτηση των δημοσίων χώρων».
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να κάνει τις δομικές παρεμβάσεις ώστε οι ελεύθεροι χώροι να είναι πραγματικά ελεύθεροι, προσβάσιμοι και διαχειρίσιμοι από τους πολίτες» είπε ο κ. Ζαρωτιάδης.
Όσον αφορά στο ΑΠΘ επισήμανε ότι τα παραβατικά στοιχεία θα απομακρυνθούν μόνον όταν η πανεπιστημιούπολη γίνει μέρος του άξονα πρασίνου, δράσης και παρέμβασης από το Σειχ-Σου έως τη Νέα Παραλία και ο χώρος κατακλυσθεί από τη δημιουργική παρουσία των πολιτών.