Για πρώτη φορά στο χώρο της Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου η εκδήλωση του Φεστιβάλ Ολύμπου για τις αρχαιότητες της Β. Πιερίας
Βραδιά αφιερωμένη στις αρχαιότητες της Βόρειας Πιερίας και στο μεγάλο ανασκαφικό έργο της περιοχής ήταν η χθεσινή για το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στον αύλειο χώρο της νεόδμητης μουσειακής αποθήκης Μακρυγιάλου όπου στεγάζονται και φυλάσσονται πλέον τα χιλιάδες ευρήματα από τις ανασκαφές της Β. Πιερίας και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το δήμο Πύδνας- Κολινδρού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας.
Στο επίκεντρο των ομιλιών βρέθηκαν τα μετάλλινα αγγεία από τα νεκροταφεία της αρχαίας Πύδνας με εισηγήτρια την κ. Στέλλα Δρούγου, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας και τα κοσμήματα από τα νεκροταφεία της Βόρειας Πιερίας για τα οποία μίλησε η αρχαιολόγος Ελισάβετ Μπεττίνα-Τσιγαρίδα.
Την εκδήλωση προσφώνησε η προϊσταμένη του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας και αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΕΦ.Α Πιερίας Αθηνά Αθανασιάδου η οποία, με αφορμή τη χθεσινή παρθενική εκδήλωση στο χώρο της επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης, αναφέρθηκε στην υλοποίηση και ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου που υπήρξε διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας αλλά και ολόκληρης της Πιερίας.
‘Οπως είπε, η Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2014 με σκοπό να φυλάξει τα πολυπληθή ευρήματα από τις ανασκαφές της Βόρειας Πιερίας των τελευταίων 40 χρόνων. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες δεν επέτρεψαν τον πλήρη εξοπλισμό του ο οποίος υλοποιείται πλεόν σταδιακά με δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. «Ένας τέτοιος χώρος συνιστούσε διαχρονικό όραμα της τοπικής κοινωνίας και ήδη από το 1997 η κοινότητα Μακρυγιάλου είχε αρχίσει, με πιστώσεις του ΟΣΕ, να κατασκευάζει ένα κτίριο σε αυτό το οικόπεδο δημοτικής ιδιοκτησίας».
Η κ. Αθανασιάδου υπογράμμισε ότι με τον επισκέψιμο χαρακτήρα του κτιρίου και σε συνεννόηση-συνοδεία με το προσωπικό μπορεί κάποιος να περιηγηθεί στον όροφο του κτιρίου, να αντλήσει πληροφορίες για τις έρευνες στη Βόρεια Πιερία, για τη διαχρονικότητα της κατοίκησης στην περιοχή, να ενημερωθεί από τον αρχαιολογικό χάρτη, να γνωρίσει τις σημαντικότερες πόλεις, τη Μεθώνη και την Πύδνα, αλλά και τα γεγονότα-σταθμούς της ιστορίας τους.
«Επιπλέον ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά αντιπροσωπευτικά ευρήματα, χωρισμένα σε τρεις ενότητες: πρώτ’ απ’ όλα τα ταφικά σύνολα με δειγματα ερυθρόμορφης, μελανόμορφης και μελαμβαφούς κεραμικής στο διάστημα από τα αρχαϊκά ως και τα ελληνιστικά χρόνια. Στη συνέχεια χειροποίητα και τροχήλατα αγγεία της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου αλλά και εμπορικούς αμφορείς από τις ανασκαφές της Πύδνας και της Μεθώνης που προέρχονται από διάφορα κέντρα του Αιγαίου. Στον ισόγειο χώρο της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης βρίσκονται οι αποθήκες για τα μετάλλινα αντικείμενα, η αποθήκη για τα κεραμικά αντικείμενα, η αποθήκη για τα λίθινα και τα γλυπτά καθώς και οι χώροι εργασίας του προσωπικού αλλά και το εργαστήριο συντήρησης» ανέφερε η κ. Αθανασιάδου επισημαίνοντας ότι οι επισκέπτες μπορούν έτσι να αντιληφθούν την πορεία των ευρημάτων από την ανασκαφή, τον καθαρισμό και τη συντήρησή τους ως την αποθήκευση ή την έκθεσή τους.
Μάλιστα, όπως είπε, είναι εφικτό στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων με ένα βιωματικό χαρακτήρα τα παιδιά να γνωρίσουν τα ευρήματα και να εξοικειωθούν με τις τεχνικές συντήρησης. «Ήδη κατά την περασμένη σχολική περίοδο επισκέφθηκαν την Μουσειακή Αποθήκη σχολικά τμήματα Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης τόσο από το νομό Πιερίας όσο και από το νομό Θεσσαλονίκης και τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τον αρχαιολογικό πλούτο της Βόρειας Πιερίας» πρόσθεση η κ. Αθανασιάδου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ευρήματα από τις ανασκαφές της Β. Πιερίας που βρίσκονται σε άλλα μουσεία. «Λόγω έλλειψης επαρκούς χώρου στις παλαιότερες εγκαταστάσεις στον προαύλιο χώρο του γυμνασίου, μεγάλος όγκος των ευρημάτων που κατά κύριο λόγο προέρχονται από τις ανασκαφές του νεκροταφείου τη αρχαίας Πύδνας φυλάσσονται στις αποθήκες του αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης όπου έως το 2004 ήταν η έδρα της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκε και η Πιερία. Ένα μικρό μέρος του συνόλου των αρχαιοτήτων της Β. Πιερίας βρίσκεται αποθηκευμένο στην επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη Μακρυγιάλου. Η ευελπιστούμενη, επομένως, ολοκλήρωση της μεταφοράς των διάσπαρτων ευρημάτων στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη και η συνακόλουθη συνένωση των διασπασμένων ταφικών συνόλων θα επιτρέψει την προβολή ενός από τα πιο εντυπωσιακά, διαχρονικά σύνολα που αντιπροσωπεύονται με ποικίλες κατηγορίες αντικειμένων» επεσήμανε η κ. Αθανασιάδου δίνοντας το λόγο στις εισηγήτριες αρχαιολόγους οι οποίες ανέπτυξαν με τρόπο κατατοπιστικό τη θεματολογία τους και περιέγραψαν μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές της Β. Πιερίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Δρούγου με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας της στην ολοκλήρωση της Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι το αποτέλεσμα προσπάθειας συναδέλφων και άλλων ανθρώπων που τίμησαν τον τόπο τους. «Αισθάνομαι ότι σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να αποδώσουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και ένα μεγάλο «μπράβο», είπε χαρακτηριστικά ενώ αφιέρωσε την ομιλία της στον αρχαιολόγο Μάνθο Μπέσιο, ο οποίος ήταν «παρών» στην εκδήλωση και στον αείμνηστο φύλακα Παναγιώτη Μιάουρα. «Είναι δύο αντιπροσωπευτικοί άνθρωποι στον κόσμο της δουλειάς μας. Είναι ο ρομαντικός αρχαιολόγος που δίνει το χρόνο του, τη μέρα του, τη ζωή του, την υγεία του γι’ αυτό που βλέπει μέσα στα χώματα. Και είναι επίσης ο ντόπιος άνθρωπος που αγάπησε τον τόπο του σε όλες τις διαστάσεις του» ανέφερε η κ. Δρούγου. Τις αρχαιολόγους τίμησαν για το ανασκαφικό τους έργο και την προσφορά στον τόπο η Ταμίας του Δ.Σ του ΟΡ.ΦΕ.Ο Ζαφείρω Κουσιοπούλου και το μέλος του Δ.Σ του ΟΡ.ΦΕ.Ο Νίκος Λακασάς.
Η βραδιά έκλεισε με μουσική και διασκευές ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών του συνθέτη Χαράλαμπου Ναβροζίδη με το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης.
Τραγούδησε η Κέλλυ Καλαϊτζίδου. Πιάνο: Θοδωρής Παπαφωτίου, Βιολί: Διονύσης Κουτουζίδης, Κρουστά: Βίκυ Τζημαπίτη- Ευθυμιάδου, Κλαρινέτο: Ιβάν Ναβροζίδης- Del Barrio, Υπεύθυνος Ορχήστρας: Ιβάν Ναβροζίδης
Την εκδήλωση συντόνισε η δικηγόρος, μέλος της νομικής υποστήριξης του ΟΡ.ΦΕ.Ο Μελίνα Παπαδοπούλου.