Γ. Ζαρωτιάδης: Η διάσπαση δε βοηθάει στη διεκδίκηση διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας
Με αφορμή την παρουσία του στον εορτασμό της επετείου για τα εκατό χρόνια από την συμβολική ημερομηνία ορόσημο για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης προέβη σε εκτενείς δηλώσεις σε σχέση με τα σημαντικότερα επίκαιρα προβλήματα στο διεθνοπολιτικό γίγνεσθαι της περιοχής. Για τις εκδηλώσεις μνήμης ανέφερε ότι «η επέτειος των εκατό χρόνων από την συμβολική ημερομηνία για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου συμπίπτει με τη συνεχιζόμενη διάσπαση του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δεν αντιστοιχεί στο μέγεθος της ευθύνης που αναλογεί στην προσπάθεια διεθνοποίησης του αιτήματος για αναγνώριση και αποδυναμώνει το κύρος των φορέων του. Εύχομαι στην επόμενη επέτειο να τιμηθεί από κοινού η μνήμη των νεκρών και στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθώ μετά την εκλογή μου, διότι για εμάς η καλλιέργεια της συλλογικής μνήμης καταλαμβάνει σημαντικό μέρος του προγράμματός μας, όπως φαίνεται και από τις προτάσεις μας για την επέτειο των εκατό ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και την Ανταλλαγή των πληθυσμών».
Σε σχέση με τα ζητήματα διεθνών σχέσεων που απασχολούν και τον προεκλογικό αγώνα στην Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι η «η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία σε μια κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή. Και το χειρότερο είναι πως πρόκειται για μια συμφωνία η οποία είναι προϊόν των πιέσεων εξωγενών παραγόντων και όχι της ελληνικής κυβέρνησης. Αντί να λύνει, ανοίγει ζητήματα και τα αφήνει μετέωρα, για τα οποία θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια ώστε να μην εξελιχθούν αυτά σε διαχρονικές ανοικτές πληγές στην περιοχή και λόγοι για ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις των «φίλων και συμμάχων» εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και του λαού μας».
Για την τουρκική επιθετικότητα και τη διαρκή ένταση των ελληνοτουρκικών σε σχέση με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης υπενθύμισε την πρότασή του για τη μετατροπή της περιοχής σε ζώνη μη-εξόρυξης, τονίζοντας ότι «η ευρύτερη περιοχή για να ορθοποδήσει έχει ανάγκη την ειρήνευση και την παγίωση σχέσεων καλής γειτονίας. Δυστυχώς δεν είναι μόνο οι τρέχουσες πολεμικές συγκρούσεις και οι εμφύλιες συρράξεις στην περιοχή που δημιουργούν ανησυχία, αλλά και το γεγονός της παρουσίας των πολυεθνικών κολοσσών που αναζητούν νέα κέρδη στο θαλάσσιο υπέδαφος της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί συνθήκες διαρκούς έντασης. Η πρότασή μας είναι η εγκατάλειψη κάθε πολιτικής εξορύξεων στις θάλασσες της ευρύτερης περιοχής, η κήρυξή τους σε ζώνες μη-εξόρυξης και η ολοκληρωτική στροφή προς την >γαλάζια οικονομία<».