Γ. Αρβανιτίδης: Οι πολίτες δεν βολεύονται
Συνέντευξη στην εφημερίδα THESSNEWS και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Συρμάτση, 29.12.2017
Τι σηματοδότησε κατά την άποψή σας η εκλογική διαδικασία για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς και η εκλογή της Φώφης Γεννηματά;
Την επιστροφή της Δημοκρατικής Παράταξης σε ρόλο πρωταγωνιστή. Οι 212.000 συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής δώσαμε σάρκα και οστά σε μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία που ήταν η ενοποίηση των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Η Παράταξή μας πλέον, μετά από αρκετά χρόνια, έχει ενιαία έκφραση και ισχυρή ηγεσία. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να διεμβολίσουμε τον μικρό δικομματισμό του σήμερα, είναι στο χέρι μας να φέρουμε την μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος, μαζί με την κοινωνία, μαζί με τα εκατομμύρια των προοδευτικών πολιτών της χώρας.
Ποιος είναι ο άμεσος εφικτός στόχος και ποιος ο βασικός σας αντίπαλος; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ;
Βασικός μας πολιτικός αντίπαλος είναι η συντήρηση. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ δεν μπορούν να πείσουν ότι αποτελούν φορείς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε τον ρόλο του διαχειριστή των μνημονίων και η ΝΔ μας λέει ότι όλα ξαφνικά θα φτιάξουν όταν μειωθούν οι φόροι. Επιφανειακές προσεγγίσεις από κόμματα και πολιτικούς που βολεύονται από τη σημερινή κατάσταση. Οι πολίτες, όμως, κ. Συρμάτση δεν βολεύονται. Αναζητούν μια πραγματική εναλλακτική πολιτική πρόταση που θα τους δίνει διέξοδο. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε κατατεθειμένη πρόταση σε δύο άξονες. Πρώτος άξονας η «Εθνική Συνεννόηση» για να προχωρήσουν επιτέλους οι αυτονόητες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος χωρίς νικητές και ηττημένους. Δεύτερος άξονας το «Σχέδιο Ελλάδα», ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ένα πρόγραμμα που θα μας βοηθήσει να παράξουμε τον πλούτο που έλλειψε από την οικονομία μας τα χρόνια της λιτότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο στόχος, λοιπόν, είναι μια χώρα που στέκεται στα πόδια της, μια χώρα με θεσμούς που λειτουργούν προς όφελος του πολίτη, μια χώρα ίσων ευκαιριών. Όλα τα υπόλοιπα, αυτά που ονομάζετε «άμεσους εφικτούς στόχους», για μένα είναι εργαλεία. Δουλειά μας, λοιπόν, είναι να θυμίσουμε στους πολίτες τι σημαίνει να ζεις και να εργάζεσαι σε μια χώρα που κοιτάζει ψηλά, όχι να βαφτίσουμε «μεταρρύθμιση» τις πολιτικές αναδιανομής της φτώχειας, ούτε να περιμένουμε το «αόρατο χέρι» της αγοράς να μας λύσει τα προβλήματα.
Τι πρέπει να κάνει το «Κίνημα Αλλαγής» μετά τις επόμενες εκλογές; Να συμμετέχει με όποιο κόμμα εκλεγεί πρώτο σε μια κυβέρνηση συμμαχίας ή όχι;
Να διαβάσει με προσοχή το μήνυμα που θα στείλουν οι πολίτες στην κάλπη. Υποθέσεις εργασίας χωρίς να έχει αποτυπωθεί η βούληση του ελληνικού λαού, είναι κενές περιεχομένου.
Πως κρίνετε τις πρώτες μέρες του κρατικοποιημένου ΟΑΣΘ;
Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη. Δεν βλέπω πώς η νέα διοίκηση θα πετύχει το στόχο της ποιοτικής εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού. Το μόνο που βλέπω είναι μια διάθεση ρεβανσισμού. Ακούστε. Όταν ο νέος επικεφαλής του ΟΑΣΘ δηλώνει ότι τοποθετήθηκε στη θέση αυτή για να κάνει εκκαθάριση, καταλαβαίνει κανείς ποιες είναι οι πολιτικές προτεραιότητες αυτής της Κυβέρνησης. «Αίμα στην αρένα», λοιπόν, γιατί για την ταμπακιέρα, για τα προβλήματα στα δρομολόγια, για τα λεωφορεία χωρίς θέρμανση και κλιματισμό, για τις καθυστερήσεις επειδή κάποιος πάρκαρε το αυτοκίνητό του στη γωνία του δρόμου, δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε σχέδιο, ούτε λύσεις. Εμείς κ. Συρμάτση στη Βουλή καταθέσαμε μια προωθημένη πρόταση – και κοινωνικά και πολιτικά – για ανοιχτές, δημόσιου χαρακτήρα αστικές συγκοινωνίες με καθοριστικό ρόλο της αυτοδιοίκησης και των φορέων της πόλης. Προτείναμε, με απλά λόγια, να πάρουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης τις αστικές συγκοινωνίες στα χέρια τους. Εξηγήσαμε ότι «βαφτίσια» και εναλλαγές μονοπωλίων δεν μας ενδιαφέρουν. Αυτό που έχει σημασία είναι να πετύχουμε καλή ποιότητα υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αστικών συγκοινωνιών που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και του επιβατικού κοινού. Δυστυχώς, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ επέμειναν στη λογική του άσπρου – μαύρου, ταμπουρωμένοι πίσω από βολικές «αγιοποιήσεις» του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αντίστοιχα. Δυστυχώς για αυτούς, οι καιροί έχουν αλλάξει, οι κοινωνίες έχουν προχωρήσει, οι απαιτήσεις των πολιτών έχουν ανέβει κατακόρυφα.
Υπήρξε μεγάλη συζήτηση μετά την πρόταση του Π. Νικηφορίδη για μεταφορά της ΔΕΘ στο στρατόπεδο Καρατάσιου. Υπάρχει ακόμα ευκαιρία κατά τη γνώμη σας να υπάρξει μεταφορά στην Σίνδο, όπως είχε εξαγγελθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις;
Υπάρχουν πολλές προτάσεις και πολλά επιχειρήματα που σημειακά μπορεί να έχουν ενδιαφέρον. Το ερώτημα είναι ποιο στόχο εξυπηρετούν. Θα σας πω, λοιπόν, ότι η μεγάλη προσπάθεια για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο είχε έναν κεντρικό πολιτικό στόχο. Να σταματήσει επιτέλους η Δυτική Θεσσαλονίκη να υποδέχεται όλες τις ανεπιθύμητες και προβληματικές δραστηριότητες του πολεοδομικού συγκροτήματος και να προετοιμαστεί να υποδεχτεί την πλέον δημοφιλή και εξωστρεφή λειτουργία της Θεσσαλονίκης. Τη Διεθνή Έκθεση, όπως την ονειρευτήκαμε και τη σχεδιάσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Μια έκθεση με σημαίνοντα ρόλο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, ατμομηχανή της ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το σχέδιο, όπως κι εσείς γνωρίζετε, αφιέρωσα αρκετά χρόνια από τη ζωή μου και αυτό το σχέδιο πιστεύω ότι αξίζει και πρέπει να υλοποιηθεί αν δεν θέλουμε να μιλάμε για πολίτες και περιοχές δύο «κατηγοριών». Η Σίνδος και ο Δήμος Δέλτα έχουν όλες τις δυνατότητες να υποδεχθούν τη ΔΕΘ. Στο ερώτημά σας, λοιπόν, αν υπάρχει ακόμα ευκαιρία να υπάρξει μεταφορά της ΔΕΘ στη Σίνδο η απάντηση είναι ξεκάθαρα ΝΑΙ αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση και πράξη. Αν κάποιοι τελικά άλλαξαν γνώμη ή δεν θέλουν να προχωρήσει η μεταγκατάσταση, αυτό είναι άλλη συζήτηση.