Φάμπρικα τιτλοποιήσεων δανείων με θύματα δανειολήπτες
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος απέστειλε έγγραφη αναφορά προς τον υπουργό Ανάπτυξης, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών για την φάμπρικα εξαπάτησης που έχουν στήσει οι τράπεζες εις βάρος του επενδυτικού κοινού και του Έλληνα δανειολήπτη – καταναλωτή, μέσω των τιτλοποιήσεων οφειλών από δάνεια τα οποία έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτες εταιρίες.
Όπως προκύπτει από τις δεκάδες επιστολές που έχουν δεχτεί μέλη του Συλλόγου, οι ελληνικές τράπεζες προβαίνουν σε μεταβιβάσεις δανείων για τις παρακάτω κατηγορίες δανειοληπτών:
1. Όσων έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη (ν. 3869/2010) και έχουν πετύχει την έκδοση δικαστικής απόφασης για το κούρεμα των οφειλών τους
2. Όσων έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο παραπάνω νομικό καθεστώς και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης του προσδοκώντας τη διαμόρφωση της απαίτησης καταβολής των οφειλών σε χαμηλότερα επίπεδα.
3. Όσων έχουν καταθέσει ανακοπή κατά προηγηθείσας διαταγής πληρωμής κι έχουν κερδίσει σχετική αίτηση αναστολής εκτέλεσης ενώ αμφισβητούν το ύψος των οφειλών τους.
Με βάση τις επιστολές των δανειοληπτών, ο Σύλλογος διαπιστώνει ότι οι απαιτήσεις των τραπεζών, οι οποίες είτε διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα ποσά είτε επίκειται η διαμόρφωσή τους ή και η ακύρωση τους, τιτλοποιούνται και μεταβιβάζονται ολόκληρες, παραμερίζοντας τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, χωρίς να ενημερώνονται οι τρίτοι (οι εταιρίες κ.α.) που τις αποκτούν και κατ’ επέκταση οι επενδυτές στους οποίους θα απευθυνθούν για την αγορά τους.
Παράλληλα τίθεται και το σημαντικότατο ζήτημα που αφορά τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των μελών του Συλλόγου και των καταναλωτών γενικότερα. Όταν συμβλήθηκαν με το εκάστοτε πιστωτικό ίδρυμα, οι δανειολήπτες συναίνεσαν για την επεξεργασία συγκεκριμένων προσωπικών τους δεδομένων τα οποία αφορούσαν στα οικονομικά τους στοιχεία για τη χορήγηση των δανείων.
Ωστόσο, στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη (ν.3869/2010) απαιτήθηκαν περαιτέρω στοιχεία (π.χ. οικογενειακή κατάσταση, προβλήματα υγείας κ.α.) για τα οποία ουδέποτε συναίνεσαν οι δανειολήπτες να μπορεί η τράπεζα να τα μεταβιβάσει σε τρίτα πρόσωπα .
«Συνεπώς, δεν είναι θεμιτό και νόμιμο οι τράπεζες να τιτλοποιούν απαιτήσεις οι οποίες ουσιαστικά δεν υπάρχουν ή θα πάψουν να υπάρχουν, χωρίς να ενημερώνουν επίσημα αυτόν που τις αποκτά για τη νομική και πραγματική τους κατάσταση. Παράλληλα, δεν είναι θεμιτό και νόμιμο αυτός που αποκτά τις εν λόγω απαιτήσεις, να αποκτά χωρίς άδεια του Δικαστηρίου πρόσβαση σε πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς.