Εξαφανίστηκαν στις τράπεζες τα αποθεματικά των ταμείων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μία από τις πιο ενδεικτικές περιπτώσεις για το πώς τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων εξαφανίστηκαν στις μαύρες τρύπες των ταμείων των τραπεζών, αποτελεί η περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ με την Τράπεζα Αττικής. Αποθεματικά ύψους 800 εκ. ευρώ του ΤΣΜΕΔΕ, τα οποία επένδυσε στην Τράπεζα Αττικής, εξαερώθηκαν, με αποτέλεσμα, το άλλοτε εύρωστο ταμείο των μηχανικών να απομείνει με μόλις 110 εκ. ευρώ. Και για να αυξήσει τα αποθεματικά του, κυνηγάει τώρα τους ασφαλισμένους του, οι οποίοι, από κει που είχαν υγιείς επιχειρήσεις, με την κατακρήμνιση του τομέα της οικοδομής, βρέθηκαν άνεργοι και αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ασφαλιστικό τους φορέα.

Το ερώτημα είναι, με πιο δικαίωμα – ή ακόμη – και με ποιες πιέσεις, υποχρεώθηκε ένα ασφαλιστικό ταμείο αν επενδύσει τόσα πολλά χρήματα σε μία τράπεζα που δεν ήταν από τις λεγόμενες εύρωστες συστημικές, αλλά αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα και σημαντικό πρόβλημα επισφάλειας.

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι διοικήσεις του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ έχουν ζητήσει έλεγχο για το συγκεκριμένο θέμα, σε πρόσφατη επίσκεψή τους στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Το Ταμείο των μηχανικών τα τελευταία τρία χρόνια έχει επενδύσει στην τράπεζα περί τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική του τοποθέτηση ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Η αξία της περιουσίας του αυτής είναι σήμερα μόλις 110 εκατ. ευρώ (!) και όπως είναι προφανές, έχει σημάνει συναγερμός στο Ταμείο.

Η Τράπεζα Αττικής έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο του εποπτικού μηχανισμού SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ αυτό που προβληματίζει τις εποπτικές Αρχές είναι οι υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες που συνεχώς προκύπτουν για την τράπεζα και η διαχείριση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Σουρνάρας με επιστολή του έχει ενημερώσει τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον έλεγχο που θα διεξαγάγει η κεντρική τράπεζα για λογαριασμό του SSM. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο έλεγχος θα ξεκινήσει την τρέχουσα εβδομάδα και εκτιμούν ότι σύντομα θα ακολουθήσουν διοικητικές εξελίξεις στην τράπεζα, η οποία βρέθηκε μπλεγμένη στο κύκλωμα των εκβιαστών δημοσιογράφων με τις κρατικές διαφημίσεις. Κατά κύριο λόγο ο έλεγχος θα αφορά τις δομές και τα συστήματα διαχείρισης των προβληματικών δανείων. Αυτό που απασχολεί τις εποπτικές αρχές είναι η δυσανάλογη με το μέγεθος της Τράπεζας τρύπα στα οικονομικά της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επειδή η Αττικής δεν είχε χαρακτηριστεί συστημική τράπεζα, αν δεν έβαζε λεφτά το ΤΣΜΕΔΕ, θα πήγαινε σε εκκαθάριση, όπως έγινε με τις μικρότερες τράπεζες που εξαγοράστηκαν και απορροφήθηκαν από τις τέσσερις συστημικές. Όπως αναφέρουν στην τραπεζική αγορά, η διαφορά μεταξύ μεγαλομετόχων των τραπεζών και μεγαλομετόχου της Αττικής ήταν ότι οι μεν κ.κ. Λάτσης, Κωστόπουλος κ.λπ. «έπαιζαν» με δικά τους λεφτά, ο δε κ. Σπίρτζης, τότε συνδικαλιστής του ΠαΣοΚ, «έπαιζε» με τα λεφτά άλλων, δηλαδή των μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ.

Αλλά η κυβέρνηση φέρνει λύση, την οποία βέβαια θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός. Πρόκειται για το λεγόμενο «παράλληλο τραπεζικό σύστημα», το οποίο έχει αναφέρει και στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,

Γιάννης Δραγασάκης. Το πρόσχημα είναι να δημιουργηθεί ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών «που να μην είναι υπό την εποπτεία της ΕΚΤ και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα. Από αυτή την άποψη έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής». Αλλά αυτό έχει ως απώτερο σκοπό να μπορεί η κυβέρνηση να κρατάει εκτός εποπτείας της ΕΚΤ μια τράπεζα, με δική της διοίκηση και να χρηματοδοτεί δικούς της επιχειρηματίες με… αριστερό πρόσημο. Όμως για να μπορεί να χορηγήσει δάνεια αυτή η τράπεζα, χρειάζεται καταθέσεις. Και αυτές μπορεί να έλθουν από τη μισθοδοσία του Δημοσίου, τα λεφτά και τις εργασίες των δημόσιων οργανισμών, των Ταμείων, των νοσοκομείων κ.λπ. Ακριβώς όπως γινόταν στο παρελθόν με την Αγροτική και την Εθνική. Με λίγα λόγια, οι ίδιες μεθοδεύσεις που γίνονταν στο παρελθόν, επανέρχονται  με την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση.

Το παν δηλαδή, με οποιαδήποτε κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία, είναι το πώς θα διασωθούν οι τράπεζες. Ακόμη κι αυτές που δεν είναι υγιείς και εύρωστες. Και πάντα με χρήματα του ελληνικού λαού και των ασφαλισμένων. Κάποια στιγμή όμως, θα πρέπει οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, αλλά και οι βουλευτές τους, οι οποίοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπέρ των Ελλήνων φορολογούμενων μέσα στη Βουλή, να δείξουν και στη πράξη το ενδιαφέρον τους για όλους αυτούς που με τη ψήφο τους, τους φέρνουν μέσα στη Βουλή. Γιατί, δεν είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι αγνοούν οι Έλληνες βουλευτές όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, οι οποίες ουσιαστικά θα πλήξουν τους φορολογούμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Και θα πρέπει κάποια στιγμή να ενδιαφερθούν και γι αυτούς, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, είναι δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, με ορατό τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους.

Στη περίπτωση δε των μηχανικών, έχασαν τις δουλειές, έχασαν τα χρήματα που πλήρωναν τόσα χρόνια στο ταμείο τους για εισφορές, πλήρωσαν τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά το ταμείο τους που επένδυσε τις εισφορές τους και τις έχασε, τους κυνηγάει και από πάνω, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.