«Ερώτηση του Τομεάρχη Τουρισμού της Ν.Δ., κ. Κόνσολα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία»

konsolas
Το μεγάλο έλλειμμα στην προσβασιμότητα και στις υποδομές για τα άτομα με αναπηρία στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της χώρας μας, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Πολιτισμού, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Επισημαίνει ότι στα δύο τρίτα των αρχαιολογικών χώρων δεν υπάρχουν υποδομές προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, ενώ ακόμα και σε αυτούς που έχουν γίνει τα αναγκαία έργα δεν υπάρχουν υποδομές για την ξενάγηση ατόμων με προβλήματα όρασης ή ακοής.
Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, εισπράττει εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ως έσοδα από την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων και τα έσοδα αυτά πρέπει να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Θα έπρεπε να χρηματοδοτούν έργα αποκατάστασης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, αλλά και έργα που βελτιώνουν τις υποδομές προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας προτείνει:
α) Ολοκληρωμένες μελέτες σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία για τη δυνατότητα και τον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης έργων προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ. Τα έργα αυτά δεν αφορούν μόνο σε ράμπες ή αναβατόρια αλλά και ειδικές υποδομές για τα άτομα που έχουν πρόβλημα όρασης ή ακοής.
β) Δέσμευση των αναγκαίων πόρων για τις μελέτες αλλά και την υλοποίηση των έργων.
«Ουδείς υποστηρίζει ότι τα προβλήματα προσβασιμότητας, που καταγράφονται σήμερα, μπορούν να επιλυθούν άμεσα.
Πρέπει, όμως, να γίνει η αρχή. Να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόβλημα που θα βελτιώσει, σταδιακά, την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Είναι ζήτημα πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό μας και την εικόνα που δίνουμε, ως χώρα, απέναντι στους επισκέπτες μας», αναφέρει ο κ. Κόνσολας.