Ερώτηση 21 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την “Επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου στον Οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία» του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης”

Την άμεση επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου  στον Οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία» του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης  ζητούν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, είκοσι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα τη Δώρα Αυγέρη,  βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και αν. Τομεάρχη Μακεδονίας – Θράκης.
 
Συγκεκριμένα, το λυόμενο νηπιαγωγείο καταστράφηκε ολοσχερώς τον περασμένο Απρίλιο και έκτοτε η ζημιά δεν αποκαταστάθηκε, με αποτέλεσμα περισσότερα από 100 παιδιά νηπιακής ηλικίας, να μην έχουν σχολική στέγη από την έναρξη του σχολικού έτους μέχρι και σήμερα.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση: «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλευρο θέμα, το οποίο απαιτεί έγκαιρη και οριστική λύση, καθώς ο κίνδυνος σχολικής διαρροής και  περιθωριοποίησης των παιδιών είναι μεγάλος. Ιδίως, όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την ουσιαστική και όχι προσχηματική διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση για μια τόσο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα» .

Ακόμη, τονίζεται η ανάγκη να μεριμνήσει  και να διαφυλάξει η Πολιτεία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνικής καταγωγής. Η εξεύρεση δε προσωρινών και πρόχειρων λύσεων είναι και αντιπαιδαγωγική και προσβλητική για τα παιδιά και τους ανθρώπους που ζουν στον εν λόγω οικισμό.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς την εξεύρεση οριστικής λύσης στο ζήτημα της σχολικής στέγης για τα παιδιά του νηπιαγωγείου του οικισμού «Αγία Σοφία» στον δήμο Δέλτα, με σεβασμό απέναντι σε μια ευαίσθητη πληθυσμιακά ομάδα.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Περισσότερα από 100 παιδιά νηπιακής ηλικίας, που κατοικούν στον οικισμό «Αγία Σοφία» του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, δεν έχουν σχολική στέγη από την έναρξη του σχολικού έτους έως και σήμερα.

Το λυόμενο νηπιαγωγείο, το οποίο λειτουργούσε στον οικισμό κατά την περσινή σχολική χρονιά, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από αγνώστους τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς όμως να έχει αποκατασταθεί η ζημιά. Η Διευθύντρια του νηπιαγωγείου έχει εγκαίρως και εγγράφως απευθυνθεί στον αρμόδιο δήμο Δέλτα για την επισκευή του νηπιαγωγείου.

Σήμερα, η συγκεκριμένη σχολική στέγη παρουσιάζει την εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, βανδαλισμού  και  καταστροφής. Πρόκειται για  μια αφύλακτη εστία μόλυνσης, καθώς το άδειο κουφάρι δεν έχει παρά μόνο συντρίμμια και περιττώματα.      

Λύσεις, όπως η φοίτηση των παιδιών σε νηπιαγωγεία γειτονικών περιοχών, δεν έχουν δρομολογηθεί, αλλά ούτε και εύκολα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, αν δεν υπάρξει ταυτόχρονη διευθέτηση της μετακίνησής τους.

Η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου, με επιστολή της που δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ενημέρωσε όλους τους εμπλεκόμενους και αρμόδιους φορείς, ώστε να ληφθούν έγκαιρα μέτρα  για την επαναλειτουργία του σχολείου κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.  Επεσήμανε, μάλιστα, ότι στις 18/6/2019 στο χώρο του νηπιαγωγείου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπρόσωπο από την ΚΤΥΠ Α.Ε (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.), τον αρμόδιο φορέα κατασκευής δημοσίων κτιρίων, καθώς και με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Δέλτα. Κατά τις δηλώσεις της, συμφωνήθηκε να αποσταλούν πέντε νέες προκατασκευασμένες αίθουσες ελαφρού τύπου και ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες για την προετοιμασία και εγκατάσταση των σχολικών αιθουσών.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Α΄ Βάθμιας και Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με δηλώσεις του σε ΜΜΕ ανέφερε ότι αναμένεται να μεταφερθούν δύο προκατασκευασμένες αίθουσες  που θα στεγάσουν τις λειτουργίες του σχολείου, ενώ ο δήμαρχος Δέλτα δήλωσε ότι «θα γίνουν ενέργειες ώστε να πάνε τα παιδιά σε άλλα σχολεία».

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλευρο θέμα, το οποίο απαιτεί έγκαιρη και οριστική λύση, καθώς ο κίνδυνος σχολικής διαρροής και  περιθωριοποίησης των παιδιών είναι μεγάλος. Ιδίως, όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την ουσιαστική και όχι προσχηματική διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση για μια τόσο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα .

Επειδή το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνικής καταγωγής.

Επειδή, η εκπαίδευση ιδίως σε ευαίσθητες πληθυσμιακά ομάδες, όπως παιδιά Ρομά νηπιακής ηλικίας,  είναι  υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή, η λύση της  εγκατάστασης σκηνής (η οποία ήδη καταστράφηκε) προκειμένου να πραγματοποιούνται εκεί τα μαθήματα, είναι και πρόχειρη αλλά και αντιπαιδαγωγική και προσβλητική για τα παιδιά και τους ανθρώπους που ζουν στον εν λόγω οικισμό.

Επειδή, κατά το προηγούμενο  χρονικό διάστημα η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης Ρομά, την οποία κατήργησε η κυβέρνηση,  συνέβαλε σημαντικά  στον στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά και την ένταξη στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό (εκπαίδευση, υγεία κα.) των Ρομά.

Επειδή, η αρμοδιότητα επισκευής των σχολικών κτηρίων αφορά τους Ο.Τ.Α. και στην περίπτωση των Ρομά της Κεντρικής Μακεδονίας δυνητικά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αμανατίδης Ιωάννης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Κασιμάτη  Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τζούφη Μερόπη
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Ψυχογιός Γεώργιος