Έρχονται πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Δεν είναι καθόλου απίθανό, πλέον, το σενάριο να ζήσουμε και στην Ελλάδα τις ντροπιαστικές και απάνθρωπες τύπου Ισπανίας εξώσεις, καθώς με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε προς τα εκεί.

Η εμμονή δανειστών και κυβέρνησης να μην προστατεύεται η πρώτη κατοικία σημαίνει μόνο ένα πράγμα, την διενέργεια πλειστηριασμών και για λαϊκές κατοικίες. Αν οι τράπεζες όντως δεν ενδιαφέρονται για τα χαμηλής αξίας ακίνητα και η κυβέρνηση τα έχει βρει με την τρόικα σε αυτό το θέμα, τότε δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στη νομοθέτηση της προστασίας. Όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Οι τράπεζες θέλουν να αρπάξουν τα πάντα. Από παράγκες μέχρι παλάτια. Μόλις τελειώσουν με τα ελάχιστα παλάτια, τότε θα πάρουν σβάρνα τις πολυάριθμες λαϊκές κατοικίες, στις οποίες στέγασαν τα όνειρα τους χιλιάδες φτωχές οικογένειες. Ποιος να το φανταζόταν ότι στην Ελλάδα του 2017 θα γινόταν πραγματικότητα ο φόβος που εξέφραζε η λαϊκή δεξία την περίοδο του εμφυλίου: “Αν έρθουν οι κομμουνιστές, θα μας πάρουν τα σπίτια”.

Μόνο που τώρα χάνουν το σπιτάκι τους με το πάτημα ενός κουμπιού, από έναν συμβολαιογράφο που θα τον φυλάνε πάνοπλοι αστυνομικοί και θα οδηγούν στο αυτόφωρο οποιοδήποτε πολίτη τολμάει να διαμαρτυρηθεί. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης να πείσει ότι δήθεν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν πολυτελή ακίνητα, έπεσε στο κενό, καθώς οι τράπεζες δεν κρατήθηκαν ούτε για ένα μήνα και έβγαλαν αμέσως στο σφυρί και μικρής αξίας ακίνητα.

Οι τράπεζες χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, δήθεν για να τρομάξουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι όμως είχαν όλο το χρόνο που χρειάζονταν για να κάνουν τα κουμάντα τους. Το επιχείρημα αυτό δεν πείθει και την πληρώνουν πάλι οι δανειολήπτες που αγωνίζονται να σώσουν το σπίτι τους.

Αν όντως οι τράπεζες ενδιαφέρονται μόνο για τους στραηγικούς κακοπληρωτές, ας απαιτήσουν από την κυβέρνηση να νομοθετηθεί η προστασία των κατοικιών αξίας κάτω των 300.000 ευρώ. Με το αίτημα των τραπεζών στο χέρι, δύσκολα οι θεσμοί θα πουν όχι στην κυβέρνηση. Δυστυχώς, το συμπέρασμα είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν ηθικά όρια και δεν θα ζητήσουν κάτι τέτοιο.

Από την άλλη, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν πραγματικά θέλει η κυβέρνηση να προστατεύσει τα σπίτια των φτωχών δανειοληπτών και ίσως χρησιμοποιεί την άρνηση της τρόικας ως πρόσχημα. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το πάθος του πρώην υπουργού Δ. Μάρδα υπέρ των πλειστηριασμών; Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε να εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία γιατί είχε κάνει νόμο που προστάτευε την πρώτη κατοικία! Ο αριστερός κ. Μάρδας είπε κατά λέξη: «Αν η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε τέσσερις νομοθετικές αναστολές σήμερα, θα είχαμε τελειώσει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του και ο κόσμος θα είχε ως βάρος τα μισά από αυτά που υπάρχουν σήμερα. Τότε οι πλειστηριασμοί θα ήταν πολύ πιο εύκολοι σε σχέση με σήμερα». Ο κ. Μάρδας αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της κυβέρνησης υπερασπίζοντας την απόφαση για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τη στιγμή που η κυβέρνηση “σερβίρει” στο λαό την άτυπη συμφωνία με τις τράπεζες.