ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΣΤΟ ΚΘΒΕ
Νέες θεατρικές παραγωγές με μεγάλες πρεμιέρες, έρχονται το Δεκέμβριο στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Η ανατρεπτική κωμωδία «Η Εξέγερση της Μύτης», βασισμένη στα κείμενα των Νικολάι Γκόγκολ και Δανιήλ Χαρμς, σε σκηνοθεσία Φούλη Μπουντούρογλου, θα ξεκινήσει τον κύκλο παραστάσεων της, από την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς. Στη συνέχεια, θα φιλοξενηθεί σε Δημοτικά Θέατρα του Νομού Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους Δήμους, συνεχίζοντας την πρωτοβουλία του ΚΘΒΕ, που ξεκίνησε πέρυσι με την παράσταση «Οι Ηλίθιοι», να φτάσει σε κάθε γειτονιά της πόλης.
Το πολυβραβευμένο και δημοφιλές έργο του Πάτρικ Μάρμπερ «Τόσο Κοντά» (Closer), σε μετάφραση Θωμά Μοσχόπουλου και σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, κάνει πρεμιέρα, την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018, στο Φουαγιέ της ΕΜΣ.
«Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ» των Νικολάι Γκόγκολ – Δανιήλ Χαρμς
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Επιλογή κειμένων- Διασκευή-Σκηνοθεσία: Φούλης Μπουντούρογλου
Πρεμιέρα: 21/12/2018
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»
«Η Εξέγερση της Μύτης», βασισμένη στα κείμενα των Νικολάι Γκόγκολ και Δανιήλ Χαρμς, σε σκηνοθεσία Φούλη Μπουντούρογλου, θα κάνει πρεμιέρα και θα δώσει σειρά παραστάσεων (από 21 Δεκεμβρίου 2018 έως 20 Ιανουαρίου 2019) στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», με τη συνεργασία του Δήμου Καλαμαριάς. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί σε Δημοτικά Θέατρα με τη συνεργασία των Δήμων (Δήμος Παύλου Μελά, Δήμος Νεάπολης-Συκεών κ.ά.).
«Η εξέγερση της μύτης» συνεχίζει την παράδοση της περσινής παραγωγής του ΚΘΒΕ «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον, που φιλοξενήθηκε σε Δημοτικά Θέατρα.
Λίγα λόγια για το έργο
«Η μύτη μου δεν είναι στη θέση της».
Πώς συνδέεται μια μύτη που το έσκασε από τον ιδιοκτήτη της, ένας κουτσός ξυλουργός που κατασκεύασε τη Σελήνη, κάποιες γριές που από περιέργεια πέφτουν από τα παράθυρα, ένας άνθρωπος με πέντε καρούμπαλα και ένας κοκκινομάλλης που δεν έχει μαλλιά;
Το έργο «Η Εξέγερση της Μύτης» αποτελεί μια σύνθεση κειμένων των σπουδαίων Ρώσων συγγραφέων Νικολάι Γκόγκολ και Δανιήλ Χαρμς, οι οποίοι σημάδεψαν τη ρωσική αλλά και παγκόσμια λογοτεχνία. Δύο συγγραφείς που βρήκανε μέσα στο παράλογο (ή τον παραλογισμό) τον χώρο για την ελευθερία του ανθρώπου και τη δυνατότητα να ανακατασκευάσει τον κόσμο του.
Ο Φούλης Μπουντούρογλου επιμελείται και διασκευάζει για το θέατρο τα κείμενα της παράστασης -κείμενα τα οποία ακροβατούν ανάμεσα στη σάτιρα και το παράλογο- και καταφέρνει να μεταφέρει στη σκηνή καταστάσεις, που παρουσιάζουν με έναν ευφυή και υπονομευτικό τρόπο την πραγματικότητα της εποχής.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Κώστας Μιλτιάδης, Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, Ροδούλα Παππά, Επιλογή κειμένων-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Φούλης Μπουντούρογλου, Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα, Μουσική: Χρήστος Συκιώτης, Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης, Video Art, Animation: Γιώργος Δρόσος, Βοηθοί σκηνοθέτη (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Μαρία Μεντερίδου, Ιωάννα Ντατσή, Βοηθοί φωτιστή: Μαρία Όσσα, Γεωργία Τσελεπή, Φωτογράφιση παραγωγής: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου
Παίζουν: Χρύσα Ζαφειριάδου (Θυρωρός, Υπάλληλος Γ’), Μαρία Καραμήτρη (Πρασκόβια Οσίποβνα, Υπάλληλος Β’, Διοικητής), Δημήτρης Μορφακίδης (Κοβαλιόφ), Ειρήνη Μουρελάτου (Γυναίκα στην εκκλησία, Υπάλληλος Δ’, Αλεξάνδρα Γρηγόριεβνα), Φούλης Μπουντούρογλου (Ιβάν Γιακόβλεβιτς, Αστυνόμος Β’), Βασίλης Σπυρόπουλος (Αστυνόμος Α’, Υπάλληλος Α’), Θάνος Φερετζέλης (Μύτη, Υπηρέτης).
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Δεκέμβριος: Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00/ Κυριακή, στις 18.00
Ιανουάριος: Τετάρτη στις 21.30/ Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00/ Κυριακή στις 18.00
«ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ» (CLOSER) του Πάτρικ Μάρμπερ
Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος
Πρεμιέρα: 30/12/2018
ΦΟΥΑΓΙΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Η παράσταση «Τόσο Κοντά» (Closer) του Πάτρικ Μάρμπερ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, έρχεται στο Φουαγιέ της ΕΜΣ, από την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018.
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαΐου του 1997 στο Βασιλικό Θέατρο στο Λονδίνο. Γνώρισε τεράστια επιτυχία και κέρδισε σημαντικά βραβεία του αγγλόφωνου θεάτρου (Laurence Olivier Award for Best New Play (1998), New York Drama Critics’ Circle Award for Best Foreign Play (1999) κ.α.).
Το 2004, το έργο έγινε γνωστό παγκοσμίως, μέσα από την κινηματογραφική μεταφορά του από τον Μάικ Νίκολς, σε σενάριο του συγγραφέα.
Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 17 ετών.
Λίγα λόγια για το έργο
Εσύ τι θέλεις;
Να μ’ αγαπάνε.
Τόσο απλά;
Δεν είναι και τόσο απλά.
Τέσσερα πρόσωπα εγκλωβισμένα μέσα σε ένα πλέγμα ερωτικών σχέσεων. Μια επιφανειακή εποχή, ένας κόσμος εικόνων και καταναλωτισμού. Οι σχέσεις εφήμερες, παροδικές, αναλώσιμες. Μια κοινωνία πολλαπλών επιλογών, όπου λείπει η βασική δυνατότητα για επιλογή μιας ζωής με νόημα, για επιλογή μιας σχέσης ουσιαστικής. Στο Τόσο Κοντά οι χαρακτήρες προσπαθούν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, να επικοινωνήσουν, να αγαπηθούν. Όποτε επιχειρούν να πούνε την αλήθεια, οι σχέσεις τους ναυαγούν.
Η δυνατότητα να έρθουν «τόσο κοντά» μοιάζει τελικά ανέφικτη.
Ο λόγος του Μάρμπερ ακροβατεί ανάμεσα στο χιούμορ, την ειρωνεία και τον κυνισμό. Η τρυφερότητα μεταμορφώνεται σε απόρριψη, το πραγματικό ενδιαφέρον σε πρόκληση και πίσω από όλες τις λέξεις, όλες τις φράσεις του κειμένου, κρύβεται η βαθιά ανάγκη για αγάπη και συντροφικότητα, που παραμένει ένα άπιαστο όνειρο. «Ζούμε όπως ονειρευόμαστε. ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΙ».
Ο Πάτρικ Μάρμπερ, βαθύς γνώστης της θεατρικής γλώσσας, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό έργο, δομικά άρτιο, με γρήγορο ρυθμό, σχεδόν κινηματογραφικό – δεν είναι τυχαία άλλωστε η αριστουργηματική μεταφορά του «Closer» στη μεγάλη οθόνη, με τεράστια επιτυχία.
Ο Πέτρος Ζηβανός επανέρχεται στη σκηνή του ΚΘΒΕ για να αναδείξει με τη διεισδυτική του ματιά και με σκηνοθετική μαεστρία, τις εκρηκτικές σχέσεις ενός έργου που μας «ξεβολεύει», που μας κάνει να αναρωτιόμαστε, τελικά, πόσο κοντά μπορούμε να φτάσουμε ο ένας στον άλλον;
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος, Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζηβανός, Σκηνικά-Κοστούμια: Λίλα Καρακώστα, Μουσική: Κώστας Βόμβολος, Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα, Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου, Video Art: Γιώργος Φλέγγας, Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Μπόλματη, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ελίνα Ευταξία, Φωτογράφιση παραγωγής: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Μαρίνα Κολοκούρη
Παίζουν: Νατάσα Δαλιάκα (Άννα), Λάμπρος Κτεναβός (Νταν), Εριέττα Μανούρη (Άλις), Βασίλης Παπαγεωργίου (Λάρυ)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως και Κυριακή, στις 21:15.