Έρχεται το τέλος των εγχώριων τραπεζών;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Η κατάσταση με τις τράπεζες έχει φθάσει στο έσχατο σημείο με αποτέλεσμα όλοι να ανησυχούν! Οι τράπεζες ανησυχούν για την επιβίωσή τους, η κυβέρνηση ανησυχεί μήπως κλείσουν οι τράπεζες και προκληθεί τραπεζική κρίση και ο SSM ανησυχεί θεσμικά ως εποπτική αρχή. Οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταρρεύσει με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερη αξία και από το χαρτί υγείας! Έχουμε φθάσει στο σημείο το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα με περιουσία 237 δισεκ. να έχει χρηματιστηριακή αξία μόλις 4 δισεκ. Ευρώ. Η Πειραιώς για την αγορά έχει ήδη καταρρεύσει κεφαλαιακά, ενώ και η Εθνική έχει έντονο κεφαλαιακό πρόβλημα. Η Eurobank φαίνεται ότι κέρδισε λίγο χρόνο μετά τη συμφωνία με της Grivalia και έκρυψε προσωρινά το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Τη στιγμή, λοιπόν, που οι τράπεζες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο που έχουν βρεθεί στην ιστορία, η Τράπεζα της Ελλαδος παρουσιάζει συλλογική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι βασικός παράγοντας της υπερβολικής λιτότητας των δυο πρώτων μνημονίων ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το θέμα είναι τι έπραξε ο αξιότιμος κύριος Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός και θυμόμαστε πολύ καλά ότι ο Γιάννης Στουρνάρας υπήρξε ο κύριος εκφραστής της σκληρής πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Σόιμπλε στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα ο κ. Στουρνάρας προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες σε άλλους και δεν τολμάει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Ο κ. Στουρνάρας ποντάρει στο γεγονός ότι ο ελληνικός λαός ξεχνάει γρήγορα. Να είναι σίγουρος ο κ. Στουρνάρας ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε ποτλέ το λαό να ξεχάσει το ρόλο του Στουρνάρα κατά την περίοδο της κρίσης. Θα είμαστε πάντα εδώ να του υπενθυμίζουμε ποιος είναι και τι έκανε. Θα μας βρίσκει μπροστά του σε κάθε θέση την οποία φιλοδοξεί να καταλάβει.

Ο Στουρνάρας, όπως και άλλοι, έχουν μεγάλη ευθύνη για το σημερινό χάλι των τραπεζών. Φθάσαμε στο σημείο να γίνεται λόγος για κρατικοποίηση των τραπεζών, ως μοναδική σανίδα σωτηρίας, διαφορετικά θα κλείσουν. Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση θέλει τις τράπεζες ανοιχτές, τη στιγμή που λειτουργούν εναντίον του συμφέροντος του πολίτη. Ακόμα και αν τις σώσει η κυβέρνηση, το μήνυμα που θα στείλει στους δανειστές και τις αγορές είναι ότι απέτυχε να λειτουργήσει ομαλά το τραπεζικό σύστημα, ενώ έχουμε βγει από τα μνημόνια. Το βάρος της αποτυχίας θα επωμιστεί και ο κ. Στουρνάρας ως επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΤτΕ. Παράλληλα, η Ε.Ε., ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών και οι δανειστές είναι κάθετα αντίθετοι στην όποια κρατικοποίηση των τραπεζών. Θα φτάσει στο σημείο η κυβέρνηση να κάνει μια μονομερή ενέργεια;

Βλέπουμε, λοιπόν, να υπάρχει μια τεράστια ανησυχία στο εσωτερικό και το εξωτερικό με τις τράπεζες. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε ούτε στο ελάχιστο μια ανάλογη ανησυχία για τη φτώχεια που συνεχώς αυξάνεται, την ανεργία που καλπάζει και τη δυστυχία που τείνει να γίνει φυσιολογική καθημερινότητα… Αυτά δεν απασχολούν ντόπιους και ξένους κυβερνώντες…