Έρχεται η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα πληρώσει ο λαός
Όπως είναι γνωστό οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και οι λύσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς, το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να απλώς να παρατείνουν τη ζωή των τραπεζών, εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Εύλογα κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί γιατί όλες οι κυβερνήσεις επιμένουν τόσο πολύ στη σωτηρία των τραπεζών και όχι στη σωτηρία των ανθρώπων. Αυτό εύκολα εξηγείται, αν σκεφτούμε ότι όλα τα χρόνια πριν την κρίση τα κόμματα ήταν ο καλύτερος συνεργάτης των τραπεζών. Οι τράπεζες έδινα αφειδώς θαλασσοδάνεια σε όλα τα κόμματα και τα κόμματα νομοθετούσαν υπέρ των τραπεζών. Όταν δυσκόλεψαν τα πράγματα και ξέσπασε η κρίση, έγιναν τα μνημόνια με αποκλειστικό σκοπό να σωθούν οι τράπεζες, όπως κυνικά παραδέχθηκε ο Ντάισεμπλουμ.
Ένα από τα πρώτα μέτρα του μνημονίου ήταν το PSI με το οποίο έχασαν τα χρήματά τους χιλιάδες Έλληνες που είχαν επενδύσει σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Οι τράπεζες τελικά δεν βγήκαν ζημιωμένες από αυτό το κούρεμα, καθώς σε αντάλλαγμα το κράτος έδωσε στις τράπεζες τη δυνατότητα, μέσω του αναβαλλόμενου φόρου, να έχουν πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση να καταβάλλουν φόρους επί των κερδών τους σε βάθος 30 ετών.
Αμέσως μετά ξεκίνησε η παροχή ζεστού χρήματος στις τράπεζες, με τη μορφή των ανακεφαλαιοποιήσεων, τη στιγμή που ο λαός πεινούσε. Η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τραπεζικό μας σύστημα έγινε το 2012 με ισχυρό μεγαλομέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το 2014 με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έγινε και δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ακολούθησε το 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση της τάξης 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επειδή οι δύο τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις καλύφθηκαν από ξένους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, μέσω του ΤΧΣ στη μετοχική σύνθεση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μειώθηκε δραστικά.
Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το εξής παράδοξο: Μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις η κατάσταση των τραπεζών, αντί να έχει βελτιωθεί, έχει επιδεινωθεί. Η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει στις ίδιες τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Έχουμε φτάσει στο πρωτοφανές σημείο να μην γνωρίζουμε ποια είναι η καθαρή θέση των τραπεζών, τα δικά τους δηλαδή κεφάλαια. Πόσο αναστρέψιμη μπορεί να είναι μία κατάσταση όταν η ναυαρχίδα των τραπεζών στην Ελλάδα, η Εθνική, έχει χάσει το 97% της χρηματιστηριακής της αξίας;
Η απόφαση για την νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι σχεδόν ειλημμένη, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν θέλουν να χαλάσουν το χατήρι των τραπεζών και θα επικαλεστούν διάφορους λόγους για να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, όπως τα προβληματικά δάνεια και μείωση τους, ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας και τα νέα stress tests που θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο του 2020.
Μακάρι να βλέπαμε τους πολιτικούς που με τόσο πάθος στηρίζουν τις τράπεζες, με το ίδιο πάθος να στήριζαν και τους σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες…