Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού
Πάνω από 40 παιδιά και οι συνοδοί τους συμμετείχαν στις δράσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου 2018.
Φέτος το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ημέρα αυτή, καλώντας όλους τους εποπτευόμενους φορείς του να συμμετάσχουν στον εορτασμό. Οι φορείς από την πλευρά τους ανταποκρίθηκαν «σαν έτοιμοι από καιρό», αφού σχεδόν όλοι τους διέθεταν ήδη σχετικές δράσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα – άλλο ένα σημάδι ότι η πολύπλευρη επαφή των παιδιών με τον χώρο του πολιτισμού αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης προσκάλεσε παιδιά από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες –ορφανά, πρόσφυγες, θύματα παραμέλησης, κακοποίησης ή διακίνησης– αλλά και παιδιά με αναπηρίες. Κεντρικός άξονας της δράσης ήταν η θεατρική παράσταση Ιζαντόρα Ντακ της Στέλλας Μιχαηλίδου, μια παραγωγή του ΜΜΘ που παρουσιάζεται το φετινό χειμώνα. Το έργο, που αρθρώνεται γύρω από μια ιστορία bullying, θίγει πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν τον ψυχικό κόσμο των παιδιών, όπως η αποδοχή και η απόρριψη, οι περιορισμοί και η ελευθερία, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η δύναμη της συγγνώμης και της συγχώρεσης…
Τα παιδιά πρώτα παρακολούθησαν την παράσταση, φωτογραφήθηκαν με τους ηθοποιούς, τους χορευτές και τους μουσικούς και στη συνέχεια τα περισσότερα απ’ αυτά πήραν μέρος σε ένα βιωματικό θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο βασισμένο στο έργο. Μέσα από ευχάριστα παιχνίδια ρόλων, σωματοποίηση καταστάσεων και άλλες τεχνικές τα παιδιά μπόρεσαν να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους, να μιλήσουν για πράγματα που τους προκαλούν χαρά ή άγχος και γενικότερα να αποκομίσουν μια εμπειρία η οποία μέσα από σύνθετες εσωτερικές διεργασίες είναι πιθανόν να έχει έναν θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους.
Το βιωματικό εργαστήριο σχεδίασε η θεατροπαιδαγωγός στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ Μάρθα Κατσαρίδου, η οποία και το υλοποίησε με τη βοήθεια δύο φοιτητριών-εμψυχωτριών.
Τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα από την παράσταση, από την επαφή τους με έναν χώρο πολιτισμού, αλλά και από τη φιλοξενία και την προσοχή που για άλλη μια φορά δέχτηκαν.
Μέσα όμως απ’ αυτή τη διαδικασία προέκυψε και κάτι άλλο πολύ ευχάριστο: Μόλις οι θεατροπαιδαγωγοί έμαθαν ότι ένα από τα κοριτσάκια που συμμετείχαν θέλει να γίνει ηθοποιός, πληροφόρησαν τη συνοδό του ότι στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ λειτουργεί δωρεάν το Εργαστήριο Κοινωνικού Θεάτρου για παιδιά 7-10 και 11-14 ετών, κι έτσι η μικρή θα μπορεί πλέον να ασχοληθεί μ’ αυτό που της αρέσει τόσο πολύ!
Οι φορείς και τα ιδρύματα που φιλοξενήθηκαν είναι: το Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι, το Παπάφειο Ίδρυμα, το Σπίτι της «Άρσις» στο Ωραιόκαστρο, το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της «Άρσις», ο σύλλογος γονέων ατόμων με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες «Συζωή» και το Κέντρο ΑΜΕΑ «Ο Σωτήρ».