Ένα βιβλίο και ένα παιχνίδι για τον αυτισμό
Δύο εκπαιδευτικοί με 30ετή εμπειρία στην ειδική αγωγή , η Χρυσάνθη Καρά και η Νίκη Βογιατζή Διευθύντρια, και Υποδιευθύντρια αντίστοιχα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σερρών, με αφορμή το βιβλίο τους «η δομημένη εκπαίδευση και η κατασκευή εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές με αυτισμό» (εκ iWrite.gr) ,μιλούν για την ειδική αγωγή στην Ελλάδα.
«Όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό στην Ελλάδα σίγουρα έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα, έχουμε όμως πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια τα πιο λειτουργικά παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού υποστηρίζονται με παράλληλη στήριξη από εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και εντάσσονται σε γενικά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Τα λιγότερο λειτουργικά παιδιά βρίσκονται σε ειδικά σχολεία υποστηρίζονται όμως από δασκάλους με περισσότερες γνώσεις και εξειδικεύσεις καθώς και από ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την ψυχοεκπαίδευσή τους. Θετικό βήμα θα ήταν οι διορισμοί εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, αλλά και διαφόρων ειδικοτήτων τόσο σε ειδικά σχολεία όσο και σχολεία γενικής εκπαίδευσης, οι δωρεάν εξειδικεύσεις και η δια βίου μάθηση.
Σωματική εξάσκηση, νοητική ενδυνάμωση, καταγραφή προόδου, νευροψυχολογική παρακολούθηση, σωματική αξιολόγηση, είναι μερικά μόνο από τα θετικά του τεχνολογικού προγράμματος του Εργαστηρίου Φυσικής Ιατρικής του ΑΠΘ που μπορεί να βοηθήσει και άτομα με αυτισμό.
LLM Care Παιχνίδι για τον Αυτισμό στη Βέροια
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης &Κατάρτισης ΑμεΑ με τίτλο «Τα παιδιά της Άνοιξης» και η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ διοργανώνουν στις 2 Απριλίου στη Βέροια εκδήλωση με τίτλο «Παίζουμε για τον Αυτισμό»
Η εκδήλωση απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να συναντήσουν και να αλληλεπιδράσουν με παιδιά και ενήλικες διαφόρων αναπηριών, παίζοντας μαζί τους παιχνίδια νοητικής και σωματικής υγείας, μέσω διαδικτύου και συλλέγοντας πόντους με το παιχνίδι τους.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης μικροί και μεγάλοι παίζουν με το «Πρόγραμμα Φροντίδας Υγείας – LLM Care. To LLM Care» που είναι αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος «Μνήμες Διάρκειας-Long Lasting Memories)», με επιστημονικά υπεύθυνο τον Αν. Καθηγητή Πληροφορικής και Ιατρικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Παναγιώτη Μπαμίδη. Μέσω του προγράμματος και άτομα με αυτισμό ενισχύουν τις σωματικές και νοητικές τους λειτουργίες