Εκλογές πριν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών Οι 5 μαύρες τρύπες της Συμφωνίας
«Εκλογές αύριο το πρωί, πριν ολοκληρωθεί το έγκλημα των Πρεσπών και πριν βρει την Πατρίδα μας άλλο κακό», ζήτησε ο Σταύρος Καλαφάτης βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του κόμματος στη Νεάπολη Συκεών. Επανέλαβε ότι «εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την κύρωση της συμφωνίας αυτής, ούτε ως Αντιπολίτευση, ούτε ως Κυβέρνηση» και υπογράμμισε πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κύρωσή της «τα Σκόπια θα οριστικοποιήσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και η Ελλάδα θα χάσει το πιο σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο της». Διευκρίνισε ότι «οι Έλληνες θέλουμε την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και την ένταξη όλων των γειτονικών κρατών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς», αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των δικαίων μας. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, υπογραμμίζοντας ότι «μπροστά στις προκλήσεις των γειτόνων μας, γίνεται ντελιβεράς των συμφερόντων τους» και τόνισε: «Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να περιφρονήσει ακόμη και τις στοιχειώδεις αρχές της Δημοκρατίας. Αγνόησε τη Βουλή και προχώρησε μόνος. Κι ενώ καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν θέλησαν να σταματήσουν το έγκλημα. Εκείνη τη μέρα, ο ίδιος ο κ. Καμένος έδωσε στον κ. Κοτζιά την πένα για την υπογραφή της συμφωνίας. Μην κλαίγονται, λοιπόν, και μην μεμψιμοιρούν. Το αίτημα του πατροκτόνου για επιείκεια, επειδή έμεινε ορφανός, είναι τόσο γελοίο, όσο και προκλητικό». Αναφέρθηκε, ακόμη, στην «απόφαση του Βουκουρεστίου, που πέτυχε ο Κώστας Καραμανλής», γεγονός που «αντέστρεψε τη φορά των πιέσεων» προς τα Σκόπια και εστίασε στις μαύρες τρύπες της συμφωνίας. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα:
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περιορίζεται στην αποδοχή σύνθετης ονομασίας με τον όρο «Μακεδονία». Δίνει στους Σκοπιανούς όλα όσα ζητούσαν από το 2008 και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Παρουσιάζει πέντε μεγάλες και επικίνδυνες μαύρες τρύπες:
Πρώτη και πιο επικίνδυνη μαύρη τρύπα: Στο πρώτο της άρθρο, η συμφωνία ορίζει ότι η ταυτότητα και η γλώσσα των Σκοπιανών είναι «μακεδονική». Ότι το κράτος θα αναφέρεται σαν Βόρεια Μακεδονία, αλλά οι κάτοικοί του, όχι μόνο θα αυτοαποκαλούνται, αλλά και θα λέγονται από όλο τον κόσμο, «Μακεδόνες».Πρόκειται, δυστυχώς, για μια ανόητη και ακατανόητη παγκόσμια πρωτοτυπία. Παντού στον κόσμο, οι πολίτες ενός κράτους έχουν το όνομα του κράτους τους. Στη Νέα Ζηλανδία, λέγονται Νεοζηλανδοί και στη Βόρειο Κορέα, Βορειοκορεάτες. Σε αντίθεση προς το αυτονόητο, το γειτονικό κράτος θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες του «Μακεδόνες»…
Δεύτερη μαύρη τρύπα: Το σύνθετο όνομα δεν θα ισχύει erga omnes, δεν θα ισχύει για όλες τις χρήσεις. Πρώτ΄ απ’ όλα η σύνθετη ονομασία δεν θα καλύπτει τις πιο σημαντικές χρήσεις που είναι η ταυτότητα και η γλώσσα. Η σύνθετη ονομασία αφορά τη χώρα και όχι το λαό. Και δεύτερο, η σύνθετη ονομασία θα χρησιμοποιείται από το κράτος και τα όργανά του, αλλά δεν θα εφαρμόζεται από τις ιδιωτικές οντότητες, μεταξύ των οποίων και οι επιχειρήσεις.…
Τρίτη μαύρη τρύπα: Οι κίνδυνοι για τα ελληνικά προϊόντα που χρησιμοποιούν μακεδονικές επωνυμίες. Οι εμπορικές ονομασίες, οι επωνυμίες και τα σύμβολα στις δύο χώρες, θα παραπεμφθούν σε διεθνή ομάδα ειδικών, για «αμοιβαία αποδεκτές λύσεις». Και εδώ εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για τον επιχειρηματικό κόσμο της Β. Ελλάδας, τις οποίες προκλητικά περιφρονεί η κυβέρνηση.
Τέταρτη μαύρη τρύπα: Είναι οι πρόνοιες που κατοχυρώνουν μονομερείς παραχωρήσεις της Ελλάδας, αλλά αφήνουν να φανεί πως αφορούν τάχατες αμφίπλευρες δεσμεύσεις. Με το άρθρο 13, η κυβέρνηση αφού αναγνωρίζει τα Σκόπια σαν περίκλειστο κράτος, τους παραχωρεί δικαιώματα στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
Πέμπτη μαύρη τρύπα. Το άρθρο 8 προβλέπει να συγκροτηθεί Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία να εξετάσει, όχι μόνον τα βιβλία των γειτόνων μας, αλλά και τα δικά μας, για αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αναφορές. Αποδέχεται, δηλαδή η κυβέρνηση την αξίωση των Σκοπιανών να ελεγχθεί και η Ελλάδα για αλυτρωτική προπαγάνδα. Και αυτό δεν είναι απλά αδιανόητο. Είναι ανόητο. Διότι βάζει την ιστορία μας στην κρίση των Σκοπιανών. Και θα το πω όπως το άκουγα από τον Κώστα Καραμανλή: «Η ιστορία δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται και δεν ξαναγράφεται». Θα το πω και όπως το ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική. Και η παρακαταθήκη αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη».