ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

Η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία «DS-Leisure», στην οποία συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανακοινώνει την έναρξη της λειτουργίας ενός καινοτόμου προγράμματος που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με σύνδρομο Down, μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων αναψυχής (Inclusive Leisure).

Συγκεκριμένα, το «DS-Leisure» επιδιώκει τη βελτίωση των ικανοτήτων που αφορούν τις στάσεις του σώματος, τις δεξιότητες και τις γνώσεις γύρω από την καθημερινότητα των ατόμων με σύνδρομο Down. Απευθύνεται σε άτομα με σύνδρομο Down, στις οικογένειές τους αλλά και σε όσους επαγγελματίες και εθελοντές ενδιαφέρονται για την εφαρμογή του καινοτόμου αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου (από την έναρξη λειτουργίας του έως τον Σεπτέμβριο του 2019), η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία «DS-Leisure» θα αναπτύξει εκπαιδευτικό υλικό, πρακτικές εμπειρίας και μία ηλεκτρονική πλατφόρμα εκπαίδευσης. Περίπου 120 άτομα με σύνδρομο Down, οι οικογένειές τους, κοινωνικοί λειτουργοί και 40 επαγγελματίες ψυχολόγοι θα εκπαιδευτούν και θα συμμετάσχουν στην επικύρωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Η συγκεκριμένη Κοινοπραξία αποτελείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (από ειδικούς στην ανάπτυξη εργαλείων εκπαίδευσης για άτομα με ειδικές ικανότητες/ανάγκες), το Πανεπιστήμιο της Κραϊόβα στη Ρουμανία (από ειδικούς καθημερινών δραστηριοτήτων αναψυχής), καθώς και τέσσερις ΜΚΟ από τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία, που εργάζονται στον τομέα που αφορά άτομα με σύνδρομο Down: «Asociatia Langdon Down Oltenia Centrul Educational Teodora, Aldo-Cet, Bailesti, Romania as the coordinating entity», «Associazione Italiana Persone Down Onlus, Roma, Italy», «Stichting Downkidsinternational, the Netherlands», «Down Sendromu Dernegi, Istanbul, Turkey».

Το «DS-Leisure» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ 2017, Βασική δράση 2 – Στρατηγικές Συνεργασίας στην Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Η πρώτη συνάντηση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία, στις 29-30 Οκτωβρίου 2017, με στόχο την καταγραφή δράσεων ελεύθερου χρόνου αναψυχής των ατόμων με σύνδρομο Down. Διερευνήθηκαν θέματα σχετικά με την προσαρμογή του προγράμματος κατάρτισης, τις πτυχές της δομής, το θεωρητικό υπόβαθρο, τις πρακτικές δραστηριότητας και την πλατφόρμα εικονικής εκπαίδευσης. Στη συνάντηση συμμετείχαν δύο άτομα από κάθε μέλος της κοινοπραξίας.