Δήμος Παύλου Μελά: Έναρξη Λειτουργίας Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας & της ΚΕΔΕ Γεώργιος Πατούλης και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής – Υγείας & Προνοιακών θεμάτων Χαρά Αμανατίδου, σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, σας προσκαλούν στα Εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας Δήμου Παύλου Μελά (Τζαβέλλα 12, Σταυρούπολη), την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 και ώρα 11.30 π.μ..

Για την καθημερινότητα των ατόμων με άνοια και του περιβάλλοντός τους, το νέο πρόγραμμα, τους επαγγελματίες υγείας και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να διασφαλίζονται από πλευράς δήμων για την υλοποίηση του προγράμματος, θα μιλήσει ο Ψυχολόγος κ. Μιχάλης Λάβδας.

Με την Απόφαση 184/2019 του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στο Δήμο Παύλου Μελά κατόπιν της πρότασης του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας εντάσσεται στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και θα στελεχωθεί από προσωπικό του Τμήματος Δομών Υγείας και Τρίτης Ηλικίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) είναι σημαντική η δημιουργία Dementia Friendly Communities δηλαδή Κοινότητες Φιλικές προς τα άτομα με

Άνοια. Η δομή αυτή λειτουργεί στην Κοινότητα με σκοπό την καταγραφή των δημοτών με προβλήματα Άνοιας, την υποστήριξή τους και την υποστήριξη των οικογενειών τους.

Η πρακτική άσκηση των επαγγελματιών υγείας του Δήμου Παύλου Μελά πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αlzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas),

στη Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer «Άγιος Ιωάννης» και δόθηκαν οι σχετικές πιστοποιήσεις από το φορέα της Θεσσαλονίκης.

 

Άνοια: Η επιδημία του 21ου αιώνα

Στις μέρες μας, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες, η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έφερε στο προσκήνιο την άνοια με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ (60% του συνόλου) ως ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα. Στην Ευρώπη οι άνθρωποι με άνοια είναι σήμερα 10 εκατομμύρια και στην Ελλάδα 200.000. Η άνοια, με τα ψυχιατρικά συμπτώματα που τη συνοδεύουν, προκαλεί σοβαρή επιβάρυνση στους ανθρώπους που υποστηρίζουν και ζουν μαζί με τον ασθενή. Η επιβάρυνση είναι είτε ψυχολογική –με αίσθημα εγκλωβισμού, άγχος, θυμό, κατάθλιψη, ενοχές, σωματική εξάντληση– είτε κοινωνική και οικονομική και απηχεί τις διαφορετικές αρνητικές επιπτώσεις που βιώνουν οι φροντιστές στις καθημερινές δραστηριότητες, στις σχέσεις στην οικογένεια, στην εργασία και στην οικονομική τους κατάσταση.

 

Δίκτυο Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους

Το πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας» είναι ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια, που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ). Το έργο αφορά στη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας, ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και Άνοια καθώς και οι φροντιστές τους.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια -μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.

 

Δήμος Παύλου Μελά με φιλικό περιβάλλον προς την Άνοια

Στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η εφαρμογή καινοτόμου μοντέλου παροχής υπηρεσιών για την άνοια, αντίστοιχο με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τις μη καλυπτόμενες ανάγκες ανά γεωγραφική περιοχή
  • Η δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια, με αξιοποίηση δομών που ανήκουν στο Δήμο Παύλου Μελά (ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Δημοτικά Ιατρεία), αλλά και ανθρώπινου δυναμικού (επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας), εξασφαλίζοντας ελαχιστοποίηση του κόστους και άμεση πρόσβαση στην ομάδα στόχο.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια θα παρέχει τις παρακάτω υπηρεσίες:

  1. Δράσεις ευαισθητοποίησης και πρόληψης της Άνοιας για το ευρύ κοινό
  2. Ιατρείο Μνήμης
  3. Υπηρεσίες Κέντρου Ημέρας: Ομάδες μη φαρμακευτικών θεραπειών για άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή, με άνοια Αρχικού, Μεσαίου Σταδίου – Ομάδες πρόληψης για υγιείς ηλικιωμένους
  4. Συμβουλευτική και Εκπαίδευση των φροντιστών, για την ελάφρυνση του φορτίου των οικογενειών
  5. Διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες, οργανώσεις, επιχειρήσεις κλπ. στην κοινότητα

 

Ποιος μπορεί να έρθει σε επαφή με το Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Παύλου Μελά

Άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου θα γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στην χορήγηση των οποίων έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας των Δήμων που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός θα συστεγάζεται με το ΚΑΠΗ της Δημοτικής Κοινότητας Σταυρούπολης, επί της οδού Τζαβέλλα 12, στο δεύτερο όροφο, θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Πέμπτη και ώρες 08.00-14.00. Πληροφορίες και ραντεβού στα τηλέφωνα 2310 600779, 2310 688199.

 

Δηλώσεις Γιώργου Πατούλη και Παρασκευής Σακκά

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε: «Στη χώρα μας έχουμε μάθει να επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια να βρούμε την κατάλληλη θεραπεία μιας νόσου, ενώ θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε εποικοδομητικά να προλάβουμε την εκδήλωση των ασθενειών με τον κατάλληλο προσυμπτωματικό έλεγχο. Έτσι και στην νόσο Αλτσχάιμερ, ως σύγχρονη επιδημία του 21ου αιώνα, οφείλουμε να παρέχουμε τα μέσα αυτά που θα προστατεύσουν τους πολίτες από την ασθένεια, θα ανακουφίσουν τους πάσχοντες και τους φροντιστές αυτών και θα μειώσουν το μείζον κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα που δημιουργείται. Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε κοντά στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, έχοντας ως βασικό σκοπό τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Συνεπώς, συμπράττουμε ως φορείς με την κατάλληλη επιστημονική και έγκυρη καθοδήγηση παρέχοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση άλλο ένα σημαντικό εργαλείο υπέρ της προαγωγής υγείας των δημοτών».

Η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Δρ Παρασκευή Σακκά δήλωσε σχετικά: «Η ίδρυση δικτύου Συμβουλευτικών σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια στη χώρα μας. Σε μία κοινότητα φιλική προς την άνοια, τα άτομα με άνοια έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας φροντίδα και νιώθουν ενσωματωμένοι, με δυνατότητα συμμετοχής, επιλογής και ελέγχου της καθημερινότητάς τους. Μία κοινότητα φιλική προς την άνοια αποτελείται από μεμονωμένα άτομα, επιχειρήσεις, οργανισμούς, υπηρεσίες και δημόσιους φορείς, μέσα συγκοινωνίας, δημόσιους χώρους που υποστηρίζουν τις ανάγκες των ατόμων με άνοια».