Ασημακοπούλου: «Να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες αιχμής και την τεχνητή νοημοσύνη. Πιο επικίνδυνη πρόκληση η πολιτική άγνοια.»
“Οι προκλήσεις του μέλλοντος που φέρνουν η Τεχνητή Νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες αιχμής απαιτούν από τους πολιτικούς όραμα, ισχυρή βούληση και προοδευτικές πράξεις. Πιο “επικίνδυνη” από την τεχνητή νοημοσύνη είναι η πολιτική άγνοια” ήταν το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασης της Βουλευτού Β’ Αθηνών και Τομεάρχου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, κας Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Economist “The Artificial Intelligence Retail Industry” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζοντας την καθυστέρηση της Ελλάδος στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, η κα Ασημακοπούλου άσκησε δριμεία κριτική στο έργο της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Κατηγόρησε το Υπουργείο ΨΠΤΕ για προβληματικό και πρόχειρο σχεδιασμό, καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων και χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων και όχι από διαθέσιμα Κοινοτικά κονδύλια. Έκανε ειδική αναφορά στην απουσία εθνικής στρατηγικής για τις τεχνολογίες αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, την στιγμή που σημειώνεται σημαντική κινητικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και λαμβάνουν χώρα διάφορες δράσεις σχετικά με τη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνικοοικονομική ζωή.
Επισημαίνοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση με έρευνες που δείχνουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να διπλασιάσει το μέγεθος των οικονομιών των χωρών, η κα Ασημακοπούλου τόνισε ότι “είναι πλέον επείγουσα ανάγκη η χώρα μας να ανοίξει το δημόσιο διάλογο γύρω από θέματα που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, προκειμένου να προετοιμαστούμε για τις μείζονες αλλαγές που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια“. Η κα Ασημακοπούλου αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς τομείς : τη δομική αλλαγή της αγοράς εργασίας με νέες μορφές εργασίας, τις απαιτούμενες νέες δεξιότητες, τα δεοντολογικά και ηθικά ζητήματα.
Κλείνοντας η κα Ασημακοπούλου δήλωσε: “Το ψηφιακό άλμα δεν συνιστά ένα σύνθημα, δεν επιτυγχάνεται ούτε με ευχολόγια ούτε με κενές περιεχομένου διακηρύξεις. Απαιτεί αντίληψη των νέων δεδομένων, σχέδιο, προγραμματισμό, μεθοδικότητα, συνεργασία με τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο, δέσμευση και πολιτική βούληση. Κυρίως όμως αίσθηση του επείγοντος. Και εμείς στη Νέα Δημοκρατία όχι μόνο έχουμε πλήρη επίγνωση αυτής της ευθύνης αλλά και είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι να την υπηρετήσουμε με πράξεις“.