Αρπαγή 10.000 ακινήτων με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται προ των ελληνικών πυλών για να μπορέσουν, όπως μας λένε, να διασωθούν οι τράπεζες από τα βαρίδια των κόκκινων δανείων. Περίπου 10.000 ακίνητα θα αρπαγούν από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, γιατί έτσι θέλουν οι τράπεζες, το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι δανειστές της χώρας, ενώ το ίδιο το ΔΝΤ απαιτεί «μαξιλάρι» ασφαλείας 10 δις ευρώ, για να μην έρθει η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Το ΔΝΤ δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους Έλληνες τραπεζίτες. Στην έκθεσή του θέτει ζητήματα τόσο για την επιλογή των διοικήσεων τους, όσο και κυρίως για τα κόκκινα δάνεια και την αντιμετώπισή τους. Αλλά αφού θέτει ζητήματα για την επιλογή των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, γιατί δεν ζητά να εξεταστεί και η νομιμότητα των πράξεων και των παραλείψεών τους που οδήγησαν τις ελληνικές τράπεζες σ’αυτό το επικίνδυνο σημείο, την ελληνική οικονομία στα τάρταρα και οδηγούν τώρα και τους Έλληνες δανειολήπτες στην αρπαγή των σπιτιών τους; Τη στιγμή που το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων δεν είναι ακόμη έτοιμο, οι διαρροές λένε πως το Δ.Ν.Τ., σε άλλη έκθεσή του, ζητά «ρεζέρβα» 10 δις ευρώ για ενδεχόμενη τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Κάτι που βαραίνει ακόμα περισσότερο το κλίμα. Το Ταμείο διακρίνει κινδύνους λόγω των καθυστερήσεων στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και του μεγάλου ποσοστού αναβαλλόμενης φορολογίας που έχουν οι τράπεζες τα εποπτικά τους κεφάλαια. Σύμφωνα με αναλυτές, ο προσδιορισμός των αναγκών στα 10 δις δημιουργεί κάποιες υποψίες. Την τελευταία φορά, δηλαδή στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, το Ταμείο είχε προσδιορίσει τις ανάγκες στα 25 δις, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως με τις σημερινές συνθήκες η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση φαίνεται ότι θα είναι επιλεκτική, δηλαδή δεν θα αφορά και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά πιθανόν δύο από αυτές. Αυτά όμως, προς το παρόν. Γιατί κανείς δεν διαβεβαιώνει τους Έλληνες πολίτες ότι δεν θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες. Έτσι κι αλλιώς, οι αρπαγές γίνονται σιγά σιγά. Θα μας πουν ότι δεν αρκούσε το κούρεμα καταθέσεων στις δύο τράπεζες και ότι πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλες δύο.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι δανειστές ζητούν από τους τραπεζίτες να κουρέψουν και τα δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Τα συγκεκριμένα δάνεια μέχρι τώρα ήταν στο απυρόβλητο, γιατί ήταν δύσκολο να θεωρηθούν αφερέγγυα, καθώς τα εγγυόταν η Ελληνική Δημοκρατία. Ο λογαριασμός των συγκεκριμένων δανείων λέγεται πως είναι μεγάλος, καθώς περιλαμβάνει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια στεγαστικά τα οποία βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση (πρόκειται για δάνεια που είχαν δοθεί σε παλιννοστούντες, σεισμόπληκτους, ρομά κλπ.) άλλα 5-6 δισ. που δόθηκαν σε ΔΕΚΟ, κρατικές εταιρίες κλπ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ενώ ένα ακόμα ποσό της τάξης των 2-2,5 δισ. χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση άλλων αναγκών.
Αλλά αντί να δουν πρώτα ποιοι και πώς πήραν και πόσα εκατομμύρια ευρώ σε θαλασσοδάνεια χωρίς εγγυήσεις, αλλά με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ξεκινούν από το Μάρτιο τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όπως απαιτούν οι δανειστές. Γιατί οικ ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα από τα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνονται Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα στις έδρες των συμβολαιογράφων. Οι τράπεζες έχουν πακετάρει 10.000 ακίνητα μεγάλων οφειλετών, τα οποία θα πλειστηριαστούν ως το τέλος του 2017, ενώ ένα ακόμη πακέτο 15.000 ακινήτων είναι έτοιμο για το 2018.
Ποιοι φταίνε όμως για όλα αυτά; Οι 300 εθνοπατέρες που στρογγυλοκάθονται στα έδρανα της Βουλής δεν είναι αυτοί που ψήφισαν όλα τα μνημόνια; Δεν είναι αυτοί που από το δεύτερο μνημόνιο εκχώρησαν το δικαίωμα τις διαπραγμάτευσης του εσωτερικού χρέους στους δανειστές; Και τώρα μας λένε για τα λεγόμενα ΚΕΠ των δανειοληπτών; Το Ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη) αυτοί δεν τον τροποποίησαν τέσσερις φορές μέχρι σήμερα και αυτοί δεν αποφάσισαν ότι η προστασία της κύριας κατοικίας θα είναι ως τις 31.12.2017;Δεν τα έκανε αυτά η κυβέρνηση του κυρίου Σταθάκη, ο οποίος ξέχασε να δηλώσει 38 ακίνητα και 1,8 εκατομμύρια ευρώ; Καλά διαβάσαμε σε χθεσινό δημοσίευμα για τον Α. Φλαμπουράρη που δήλωσε ότι έρχεται ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας…