ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΩΚΑΣ: «Έχετε βάλει τρικλοποδιά στην “Ελληνικός Χρυσός”»
Στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις αδειοδότησης της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός», που μόνο προσκόμματα δημιουργούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας, αναφέρθηκε σήμερα ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρης Φωκάς στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης, που είχε καταθέσει στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο κ. Φωκάς απευθυνόμενος στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη παρέθεσε σειρά στοιχείων για την επίμαχη τεχνική της «ακαριαίας τήξης», που χρησιμοποιείται από την «Ελληνικός Χρυσός» για την ανάκτηση του χρυσού στη Χαλκιδική, ενώ κατηγόρησε τον αρμόδιο υπουργό πως οι πράξεις του αποδεικνύουν πως δε θέλει την επένδυση. Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης για άλλη μια φορά δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ παρέπεμψε σε παλαιότερη ανακοίνωση του υπουργείου του!
«Έχετε βάλει τρικλοποδιά στην εταιρία. Η “Ελληνικός Χρυσός” έχει καταθέσει όλα τα “business plan”, μια λέξη ίσως άγνωστη για σας στην κυβέρνηση. Έχει καταθέσει εγκαίρως ότι χαρτιά τους ζητήθηκαν, αλλά οι άδειες παραμένουν στα συρτάρια σας και έχουν βγάλει αράχνες. Δε θέλετε την επένδυση. Θέλω, όμως, να μας πείτε τι θα κάνετε αν δε δώσετε τις άδειες στις 22 Σεπτεμβρίου;».
Ο κ. Φωκάς αναφέρθηκε και στις επίμαχες δοκιμές της Φιλανδικής εταιρίας Outotec, που πραγματοποιήθηκαν σε ερευνητικό κέντρο της Φιλανδίας με υλικά που στάλθηκαν από τη Χαλκιδική, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η τεχνική της ακαριαίας τήξης (που απομακρύνει και εξουδετερώνει το αρσενικό), μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη Χαλκιδική. «Οι κύριοι Σκουρλέτης και Λαφαζάνης έχουν απορρίψει αυτήν την τεχνική ως μέθοδο που χρησιμοποιείται σε τριτοκοσμικές χώρες. Να σας θυμίσω ότι η εταιρία στη Φιλανδία έχει δραστηριότητα σε 50 χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων Σουηδία και Γερμανία, ενώ χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο χρυσορυχείο στην Ευρώπη, που είναι στο κέντρο του Αμβούργου», εξήγησε ο κ. Φωκάς αναφέροντας ακόμη πως η «Ελληνικός Χρυσός» έστειλε 20 τόνους συμπυκνώματος από τη Χαλκιδική στη Φιλανδία για να γίνουν οι απαραίτητες
δοκιμές. «Μιλάμε για μία εταιρία που έχει 7.000 πατέντες γι’ αυτή την τεχνική και την εμπιστεύονται ορυχεία σε όλο τον πλανήτη».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Φωκάς αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των καθυστερήσεων επισημαίνοντας πως η τεχνική μελέτη της μεταλλουργικής μονάδας χαλκού και χρυσού στο Μάντεμ Λάκκο έχει κατατεθεί από τις 22/12/2014 και από τότε βρίσκεται στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου, ενώ η τεχνική μελέτη για τη νέα μονάδα εμπλουτισμού στο Μάντεμ Λάκκο εκκρεμεί από τις αρχές του 2015.
«Δεν είναι αντικείμενο διαιτησίας κ. Σταθάκη η τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του έργου μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές. Και επιμένω για αυτή την άδεια όπως και για την παράταση άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού βοηθητικών εγκαταστάσεων και υποδομών εξυπηρέτησης. Συνολικά 530 εργαζόμενοι σταμάτησαν να εργάζονται εδώ και μερικές μέρες γιατί δεν υπάρχουν άδειες», υπογράμμισε ο κ. Φωκάς.