ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΣΑΛΙΚΗ
Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 21/11, ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων, χωροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κκ Βαρνάβα, αρχιερατικό μνημόσυνο στη μνήμη του Οσίου Ιάκωβου Τσαλίκη Γέροντος του εν Ευβοίας ο οποίος εκοιμήθη στις 21/11/1991 και κατετάγει στις τάξεις των Αγίων της Εκκλησίας με σχετική πράξη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως το Νοέμβριο 2017. Για τον Όσιο Ιάκωβο μίλησε από το σολέα του Ιερού Ναού, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ο οποίος τον γνώρισε και συνδέθηκε προσωπικά κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Νομάρχης Ευβοίας (1991-1993) ενώ είχε αποτίσει και χαιρετισμό κατά την εξόδιο ακολουθία του Οσίου. Μετά το πέρας του μνημόσυνου οι παρευρισκόμενοι έλαβαν από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη και τους κληρικούς του Ιερού Ναού αρτίδια, εικόνες του Αγίου και κόλλυβα.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
ΟΜΙΛΙΑ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ
«ΧαίροιςΛιβισίου γόνος λαμπρός,
καὶΕὐβοίας πάσης,
ὁ ἀκένωτος θησαυρός,
χαίροις κοινοβίου Δαυῒδτοῦ θεοφόρου,
Ἰάκωβεἡγῆτορ,
καὶ μέγας ἔφορος.
Χαίροιςἀῤῥωστούντων θεραπευτής,
τῶνπενήτων φίλος,
καὶπενθούντωνἀναψυχή»
Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα
Σεβαστοί Πατέρες
Κυρίες και Κύριοι
Πέρασαν είκοσι επτά χρόνια από τότε που ως Νομάρχης Ευβοίας σε ηλικία 35 ετών μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες επισκεφθήκαμε στις 29 Μαρτίου 1991 την Ιερά Μονή Οσίου ΔαυΐδΓέροντος του εν Ευβοία. «Έτσι γνώρισα τον πατέρα Ιάκωβο Τσαλίκη τον Ηγούμενο της Μονής. Συνδεθήκαμε με φιλία. Από την πρώτη στιγμή διαισθάνθηκα, κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν όντως άγιο με μεγάλη αγάπη στον Χριστό, στην Εκκλησία και στον άνθρωπο. Τον διέκρινε η πραότητα, η απλότητα και η άκρα ταπείνωση. Προσωπικά από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα εκδήλωνα τον άπειρο σεβασμό και την πολύ μεγάλη εκτίμηση μου στο πρόσωπό του και εισέπραττα, όπως όλοι, την ευλογία και την αγάπη του. Δεν νομίζω ότι μπορώ με λόγια, ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος, να περιγράψω αυτόν τον λαμπρό και εξαίρετο άνθρωπο και κληρικό. Άλλωστε είναι σαφές και δεδομένο ότι πάντοτε οι λόγοι μειονεκτούν έναντι της πραγματικότητας. Μίας πραγματικότητας, η οποία δεν μπορεί να χωρέσει στα στενά όρια, μέσα στα οποία κινούμαστε. Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι η ψυχή του θα συναντήσει την ψυχή του Οσίου Δαυΐδ.»
Μ’ αυτά τα λίγα λόγια στις 21.11.1991 χαιρέτισα τότε κατά την εξόδιο ακολουθία τον πατέρα Ιάκωβο Τσαλίκη, τα οποία λόγια αξιώνομαι και σήμερα εγώ ο ελάχιστος να επαναλάβω, Σεβασμιώτατε, με τη δική Σας άδεια και τη δική Σας ευλογία. Σας ευχαριστούμε Σεβασμιώτατε. Η εξόδιος ακολουθία για τον Όσιο Ιάκωβο εψάλη στην αυλή της Μονής κατ’ απαίτηση της λαοθάλασσας των πιστών, οι οποίοι είχαν κατακλύσει ασφυκτικά όλους τους χώρους. Με το πέρας του ανωτέρω σύντομου χαιρετισμού μου τα πλήθη φώναζαν δυνατά, σε μία ειρηνική, ομαδική διαδήλωση και εκκωφαντική ομολογία: «Άγιος, Άγιος, Άγιος». Και εσείετο κυριολεκτικά η μονή. Αυτή ήταν η αυθόρμητη, ηχηρή, ομολογία πίστης του λαού για τον πατέρα Ιάκωβο από την πρώτη στιγμή της εις Κύριον εκδημίας Του.
Ευχαριστώ και την Ενορία της Ζωοδόχου Πηγής της Παναγίας μας, τους ιερείς, τους ιεροψάλτες και όλους όσοι προσήλθαν σήμερα να τιμήσουμε και να συνεορτάσουμε τον Άγιό μας. Ευχόμεθα προσέτι στον άξιο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυΐδ του εν Ευβοία, πατέρα Γαβριήλ υγείαν και δύναμιν για να συνεχίσει τον δρόμον τον πνευματικόν του Οσίου Ιακώβου υπό την διαποίμανσιν του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτουΧαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κκ Χρυσοστόμου. Επίσης συγχαίρουμε και ευχαριστούμε και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ Ιωήλ για την ποίηση της Ιεράς Ακολουθίας του Οσίου Ιακώβου.
Ο Ιάκωβος Τσαλίκης γεννήθηκε την 5η Νοεμβρίου 1920 σ’ ένα μικρό χωριό της Μικράς Ασίας, το Λιβίσι της Μάκρης, απέναντι από τη Ρόδο.Οι γονείς του Σταύρος και Θεοδώρα έφεραν στη ζωή εννέα παιδιά, από τα οποία επέζησαν τρία, ο Γεώργιος, η Αναστασία και ο Ιάκωβος. «Απομεινάρια του χάρου», συνήθιζε να λέει η μητέρα του, διηγείτο ο Γέροντας. Η οικογένειά του ήταν ευσεβής, με αγνή χριστιανική πίστη που είχε πολύ βαθιές ρίζες. Το γενεαλογικό του δένδρο είχε να καυχηθεί εν Χριστώ για επτά γενεές Ιερομόναχων, έναν Αρχιερέα και έναν Άγιο. Η οικογένεια από τη Μικρά Ασία βρέθηκε στο χωριό Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, αφιέρωσε τη ζωή του σ’ Αυτόν που αγαπούσε, τον Κύριο, τον Χριστό μας. Εκοιμήθη σαν σήμερα την 21η Νοεμβρίου 1991 σε ηλικία 71 ετών, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Αγάπησε τον Χριστό από μικρό παιδί. Στην καρδιά του είχε πάντοτε τον Χριστό, τον Παντοκράτορα και χαιρόταν όπως ακριβώς οι Άγγελοι. Όταν λειτουργούσε, το πρόσωπό του έλαμπε και προσέφερε τη δική του Χάρη σε όλους, με τους λόγους, τους τρόπους και την συμπεριφορά του.
Σεμνότατος ιερουργός, του οποίου το πρόσωπο έλαμπε όταν τελούσε τη Θεία Λειτουργία, φιλάνθρωπος, φιλεύσπλαχνος, πράος, ελεήμων, φίλος των αγίων, προσευχητικός, με μία ζωή ταπεινή και αξιοθαύμαστη. Είχε χάρισμα διορατικό, προορατικό και θαυματουργικό. Διακρίθηκε για την εγκράτεια, τη νηστεία και την προσευχή. Εβίωσε την εντολή της διπλής αγάπης, προς τον Θεό και προς τον πλησίον. Αγάπησε πολύ και μιμήθηκε τον Όσιο Δαυΐδβαδίζοντας στα ίχνη του. Η καθημερινή Θεία Λειτουργία ήταν η μυστική πηγή της δύναμής του. Λειτουργικός Όσιος ονομάσθηκε.
Ο νέος Όσιος της Εκκλησίας μας ο Ιάκωβος Τσαλίκης, ο νέος ασκητής, ο «με συγχωρείτε» (λόγος που δεν έλειψε ποτέ από τα χείλη του και ήταν ίσως η πιο σκληρή φράση που βγήκε από τα χείλη του) όταν ζούσε στη γη, προσεύχονταν υπέρ αναρίθμητων ανθρώπων επικαλούμενος, με πίστη βαθειά και απλότητα, τις πρεσβείες του Οσίου Δαυΐδ του και κτήτορος της ομώνυμης Μονής. Και Εκείνος εξ ονόματος του Κυρίου έπραττε θαύματα και εξαίσια. Ο Γέρων Ιάκωβος κατάφερε, πράγματι, να έχει στις αποσκευές του για την άλλη ζωή μέγα πλήθος από πρόσωπα και ονόματα. Αυτό ήταν το διαβατήριό του στον Ουρανό. Τώρα μάλιστα που η Εκκλησία μας τον ανεκήρυξε Άγιο και παρεδρεύει στο Ουράνιο Θυσιαστήριο, έχει μεγαλύτερη την παρρησία, ώστε να πρεσβεύει υπέρ ημών. Ας επιζητούμε λοιπόν με πίστη και σεβασμό τη θερμή ικεσία του στοργικού και φιλάνθρωπου Οσίου Ιακώβου, μιμούμενοι όμως ταυτοχρόνως και τη ζωή του. Γιατί, όπως διδάσκει ο ιερός Χρυσόστομος, δεν ωφελεί να παρακαλούμε τους Αγίους, όταν δεν αγωνιζόμαστε να είμαστε μαζί με τον Χριστό, όπως ήσαν και είναι Εκείνοι.
Είχε ζωντανή σχέση με την Παναγία μας, εξαιρέτως δε με τον «νοικοκύρη», όπως έλεγε, της Μονής τον Όσιο Δαυΐδ. Αγαπούσε ιδιαιτέρως και τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο και την Αγία Παρασκευή, τον Άγιο Χαραλάμπη, τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο.
Ο μακαριστός Επίσκοπος Χαλκίδος Γρηγόριος την ημέρα της χειροτονίας του εις Ιερέα, του είπε: «Εσύ παιδί μου Ιάκωβε θα αγιάσεις. Να συνεχίσεις, με τη δύναμη του Θεού και θα σε ανακηρύξει Άγιο η Εκκλησία». Ο διάδοχός του μακαριστός Επίσκοπος Νικόλαος έλεγε: «Ο πατήρ Ιάκωβος είναι άγιος». Και ο τελευταίος μακαριστός Επίσκοπος Χρυσόστομος συχνά έλεγε: «Ο πατήρ Ιάκωβος θα μας βάλει σε μπελάδες, καλούς μπελάδες», εννοώντας τις δέουσες ενέργειες για την αγιοκατάταξή του. Κι έτσι έγινε με την Πατριαρχική Πράξη Αγιοκατατάξεως στις 27.11.17, είκοσι έξι χρόνια μετά την Κοίμησή του. Ευχαριστούμε θερμά τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας κκ Βαρθολομαίο και την συν Αυτώ Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Μακάρι ο Άγιος να πρεσβεύει υπέρ ημών και της Μετανοίας μας και όποιος τον επικαλείται να λαμβάνει το δώρημά του.
Ας ψάλουμε λοιπόν προς τιμήν του Οσίου Ιακώβου το απολυτίκιόν του.
Λιβισίουτὸνγόνον,
καὶΕὐβοίαςτὸ καύχημα,
τῆςΜονῆςΔαυῒδτοῦὉσίου,
θεοφόρον Ἰάκωβον,
τιμήσωμενἐνὕμνοιςκαὶᾠδαῖς,
μιμούμενοι αὐτοῦτὰςἀρετάς,
ἰατρείαςγὰρ παρέχει παντοδαπάς,
τοῖςπίστειἀνακράζουσι·
δόξα τῷσὲδοξάσαντιΧριστῷ,
δόξα τῷσὲθαυμαστώσαντι,
δόξα τῷἐνεργοῦντιδιὰσοῦ,
πᾶσινἰάματα.
Σας ευχαριστώ.
Λάζαρος Κυρίζογλου
Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης
Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης
Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας