Αποτυχία του εξωδικαστικού με ευθύνη των τραπεζών
Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η δημιουργία εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος είχε σοβαρότατες επιφυλάξεις για το αν πρόκειται τελικά να λειτουργήσει. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χαράλαμπος Περβανάς είχε κληθεί στη Βουλή και εξήγησε, μάταια όπως αποδείχτηκε, όλους τους λόγους για τους οποίους ο εξωδικαστικός δεν επρόκειτο να λειτουργήσει.
7 μήνες αργότερα ο Σύλλογος έρχεται να επιβεβαιωθεί πλήρως καθώς οι οφειλές που έχουν ρυθμιστεί είναι μόλις… 17! Η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί άψογα, οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί, αλλά τελικά οι οφειλές δεν ρυθμίζονται με ευθύνη των τραπεζών, που όπως αποδεικνύεται ουδέποτε ήθελαν τη λειτουργία εξωδικαστικού. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό όταν διαπιστώσει κάποιος ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί ο οποιοσδήποτε στον εξωδικαστικό είναι η αναγνώριση της οφειλής με όλες τις παράνομες χρεώσεις, τους άκυρους γενικούς όρους συναλλαγών κλπ. Ποιος, λοιπόν, θα δεχθεί να αναγνωρίσει παράνομες οφειλές που ζητάει η τράπεζα;
Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι από τις 17 ολοκληρωμένες αιτήσεις οι
15 αφορούν χρέη προς το δημόσιο και μόλις δύο έχουν να κάνουν με τράπεζες. Αυτή
τη στιγμή υπάρχουν εκκρεμείς 5.000 αιτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες έχουν “κολλήσει” και δεν προχωράνε με τίποτα, καθώς αυτά που ζητούν οι τράπεζες είναι σχεδόν αδύνατον να τηρηθούν από την πλευρά των οφειλετών. Δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες να μην γνωρίζουν την πραγματικότητα, να μην λαμβάνουν υπόψιν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και να έχουν παράλογες απαιτήσεις, εκτός και αν το κάνουν επίτηδες με στόχο την θριαμβευτική αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Αν σκεφτεί κανείς τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για 200.000 χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα ρύθμιζαν άμεσα τις οφειλές τους, αντιλαμβάνεται εύκολα για τι είδους βατερλό μιλάμε. Φυσικά, οι μόνες που δεν ζημιώνονται από την αποτυχία του εξωδικαστικού είναι οι τράπεζες, οι οποίες θα συνεχίσουν να διεκδικούν τα οφειλόμενα βγάζοντας στο σφυρί τις περιουσίες των δανειοληπτών. Η παταγώδης αποτυχία του εξωδικαστικού απασχόλησε και την τρόικα, η οποία ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια εντόπισαν τα προβλήματα, μεταξύ άλλων, στην υπερβολική γραφειοκρατία των 27(!) δικαιολογητικών που απαιτούνται για να ενταχθεί κάποιος στο σύστημα. Όσον αφορά την δυστοκία των τραπεζών, οι θεσμοί έχουν διαπιστώσει ότι οι τράπεζες δεν έχουν “αγκαλιάσει” την διαδικασία και δεν την προτείνουν στους πελάτες τους.
Οι πολίτες έχουν χάσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς, τις τράπεζες και τα ΜΜΕ, που βλέπουν ότι έχουν δημιουργήσει ένα είδος διαπλοκής. Το τρίγωνο αυτό διαχειρίζεται και ξοδεύει εκατομμύρια με αδιαφανείς και ύποπτες διαδικασίες και την ίδια στιγμή απαιτεί από τους πολίτες να ζούνε με 300 και 500 ευρώ το μήνα για το καλό της χώρας! Η γενιά των 300 ευρώ είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων και δεν πρόκειται να δείξει καμία εμπιστοσύνη και κανένα σεβασμό σε κόμματα, ΜΜΕ και τράπεζες. (συνεχίζεται).