Αναξιόπιστη η Τράπεζα της Ελλάδος;

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας επιμένει διαρκώς στην εφαρμογή του ιρλανδικού μοντέλου για τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα. Ο κ. Στουρνάρας συμπεριφέρεται και ενεργεί σαν να μην έχει διδαχθεί τίποτα από τα οχτώ χρόνια κρίσης που μαστίζουν τη χώρα μας. Πως δικαιολογείται ένας πρώην “Τσάρος” της οικονομίας και ένας νυν κεντρικός τραπεζίτης να μην γνωρίζει ότι τι ιρλανδικό μοντέλο όχι μόνο αμφισβητείται, αλλά θεωρείται και το πλέον ακατάλληλο για την περίπτωση της Ελλάδας, στην οποία ταιριάζει πολύ περισσότερο το ισλανδικό μοντέλο.

Το ιρλανδικό μοντέλο που με τόσο πάθος υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας, θα μετατρέψει τα ιδιωτικά χρέη σε δημόσια και αυτό σίγουρα δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ούτε τους φορολογούμενους που θα τα υποστούν. Το παράλογο της υπόθεσης κατάλαβε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνέστησε στον Γιάννη Στουρνάρα ότι μια τέτοια πρωτοβουλία πρέπει να λειτουργήσει εξυγιαντικά για την ελληνική επιχειρηματική σκηνή της επόμενης μέρας και να μη λειτουργήσει ως κρατική βοήθεια προς ορισμένες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα έχει πρόβλημα υπέρογκου δημοσιονομικού χρέους που ξεκίνησε από την μανιώδη σπατάλη του ελληνικού κράτους. Πώς λοιπόν, προτείνει ο κεντρικός τραπεζίτης την εφαρμογή ενός μοντέλου που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση διαφορετικών προβλημάτων; Όταν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις θέτους ως μοναδικό τους στόχο τη μείωση του χρέους, πώς είναι δυνατόν η Τράπεζα της Ελλάδας να προτείνει την αύξηση… του χρέους; Αυτά που προτείνει ο κ. Στουρνάρας δεν θα τα έλεγε ούτε πρωτοετής φοιτητής των οικονομικών…

Η εμμονή του κ. Στουρνάρα να δημιουργήσει ένα εργαλείο για να σώσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αδιαφορώντας για τους εκατομμύρια δανειολήπτες, οι οποίοι βλέπουν ότι δεν μπορούν να ελπίζουν στη βοήθεια της Τράπεζας της Ελλάδος και στον Διοικητή της. Με δεδομένο ότι ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει άριστα τα οικονομικά, είναι και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τίθεται το θέμα γιατί κάνει τις συγκεκριμένες προτάσεις, όταν όλα δείχνουν πως το κράτος θα ζημιωθεί, οι δανειολήπτες θα βρεθούν σε χειρότερη θέση και οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι τράπεζες και επιφανείς επιχειρηματίες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ιδιαίτερα την περίοδο που διοικείται από τον κ. Στουρνάρα, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι έχει χάσει όχι μόνο το ρόλο της αλλά και την αξιοπιστία της! Πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι η Κεντρική Τράπεζα τής χώρας όταν το πόρισμα της για την Πειραιώς είναι νομικά άκυρο καθώς από το 2014 όπως ρητά ορίζει η νομοθεσία και οι εποπτικοί κανόνες, ελέγχους στις συστημικές τράπεζες πραγματοποιεί, μόνο ο SSMo Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών; Στην ουσία η ΤτΕ διεξήγαγε έρευνα χωρίς να έχει δικαιοδοσία στην τράπεζα Πειραιώς. Επιπλέον, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το πόρισμα αποτελεί διαδικασία συγκάλυψης των παρανομιών της Τράπεζας της Ελλάδος, παραβιάζοντας κάθε κείμενη νομοθεσία. Μην ξεχνάμε ότι ένας εκ των συντακτών του πορίσματος ο επιθεωρητής της ΤτΕ Γιώργος Πάσχας δεν πληρώνει μετοχοδάνειο 500 χιλ ευρώ που οφείλει στην Εθνική τράπεζα και παρ΄ όλα αυτά εμφανίζεται ως ο τιμητής των νόμων και ο δεύτερος συντάκτης του πορίσματος Σπύρος Παντελιάς είναι υπόδικος στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Από αυτά φαίνεται ότι η ΤτΕ πλέον δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας που θα της επέτρεπαν να έχει κάποιο ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, πολύ περισσότερο των κόκκινων δανείων.