Αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ν.Π.Ι.Δ. Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά»
Η κοινή παρουσία των τριών εικόνων, του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, του Αγίου Γεωργίου Περεστερεώτα και της Παναγίας Σουμελά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 1748ου πανηγυρικού εορτασμού, του γενέθλιου Τίμιου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη, στην ανιστορηθείσα Ιερά Μονή Βαζελώνος, όπως και η αντίστοιχη κοινή τους παρουσία στους φετινούς εορτασμούς της 1221ης πανηγύρεως του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, έδωσαν την δυνατότητα σε εκατοντάδες ποντιακής καταγωγής Έλληνες να εκφράσουν το θρησκευτικό τους αίσθημα και να πραγματοποιήσουν κοινό προσκύνημα στις εικόνες των ιστορικών Μονών του Πόντου.
Ωστόσο τόσο στην Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα όσο και στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα το τυπικό του εορτασμού που ακολουθήθηκε, με τις τοποθετήσεις του αντιπροέδρου του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού δικαίου Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, υπερέβη τον θρησκευτικό χαρακτήρα που όφειλε να έχει και χρησιμοποιήθηκε ως όχημα προπαγανδισμού της «ενότητας» στον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Μιας ενότητας που επιτεύχθηκε το 2004 με την ίδρυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και την παράλληλη αυτοδιάλυση των υπολοίπων υπαρχουσών Ομοσπονδιών πλην μίας, της Π.Ο.Π.Σ. .
Επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε δια της παρούσης ότι η βαθιά θρησκευτικότητα που μας διακρίνει ως Έλληνες του Πόντου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για την απενοχοποίηση ενός καθεστώτος οικογενειοκρατίας που απετέλεσε εξ υπαρχής την αιτία των προστριβών εντός του οργανωμένου ποντιακού χώρου.
Η αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ν.Π.Ι.Δ. Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» αποτελεί καταστατικό σκοπό της Ομοσπονδίας μας και απαίτηση της πλειοψηφίας του οργανωμένου ποντιακού χώρου και θα αγωνιζόμαστε έως ότου αποκατασταθεί η νομιμότητα και επιτευχθεί η ουσιαστική ανιστόριση της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά.