«Ακτινογραφώντας» το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας
Έντονη ανταλλαγή συναισθημάτων, σκέψεων αλλά και γνώσεων είχε η 2η συνάντηση των βοηθών εργοθεραπείας η οποία διεξήχθη το Σάββατο 28 Απριλίου στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής.
Θέμα του 2ου κύκλου ήταν: Κοινωνικό Μοντέλο της Αναπηρίας.
Οι προσκεκλημένοι ομιλητές κέντρισαν το ενδιαφέρον των βοηθών εργοθεραπείας καθώς με διαδραστικές τους συζητήσεις προσέδωσαν μια προσέγγιση πιο ανθρωποκεντρική.
Συγκεκριμένα ο εργοθεραπευτής και εμψυχωτής παιδαγωγικής θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης «ξεκλείδωσε» την επιστήμη του μέσω της θεατρικής οδού γεγονός που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.
Την σκυτάλη έλαβε η Μαρίνα Μπεσίνη η οποία είναι ηθοποιός στο θέατρο για Άτομα με Αναπηρία «Θέαμα». Η ίδια μίλησε στους σπουδαστές για την ζωή της στο ίδρυμα, για αποασυλοποίηση της και για την πορεία της στην Τέχνη η οποία αποτέλεσε και διέξοδο σε πολλά σημεία που την… φόβιζαν ή την κρατούσαν «ακινητοποιημένη».
Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωρακόπουλος έκλεισε το σεμινάριο επισημαίνοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχει η ειδικότητα των βοηθών εργοθεραπείας στην ομαλή εξέλιξη της ζωής των ΑμεΑ.
Λίγα λόγια για την Πανελλήνια Ένωση Βοηθών Εργοθεραπείας
Η Ένωση Βοηθών Εργοθεραπείας είναι ένας ανεξάρτητος φορέας που παρέχει συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε βοηθούς εργοθεραπείας. Δημιουργήθηκε από επιστήμονες της ειδικής αγωγής με πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης. Βασικό στόχο αποτελεί η συνάντηση όλων των βοηθών εργοθεραπείας κάτω από μία σκέπη και η επαγγελματική αποκατάσταση των μελών της. Με όπλο τη διεθνή βιβλιογραφία, η ένωση βοηθών εργοθεραπείας παρέχει ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα σπουδών και εποπτείας – το οποίο βασίζεται στην εκπαίδευση των βοηθών που αποσκοπούν να εργαστούν στο άμεσο μέλλον.