Ακόμη πιο σκληρές και αχόρταγες οι τράπεζες
Την περίοδο της κρίσης από το 2010 μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν εισπράξει έναν πακτωλό χρημάτων μετά από τρεις γενναίες ανακεφαλαιοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, όλες οι τράπεζες εισέπρατταν διάφορα ποσά από πωλήσεις δανείων, αλλά και από τις δόσεις των πράσινων δανείων. Την ίδια στιγμή δεν έδιναν κανένα νέο δάνειο και κρατούσαν όλα τα χρήματα στα θησαυροφυλάκια τους, δεδομένου ότι η παρουσία των capital controls δεν επέτρεπε την εκροή μεγάλου όγκου χρημάτων. Θα περίμενε κάποιος να είναι κεφαλαιακά επαρκείς και να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αντίθετα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου για το 2018 δείχνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εσόδων.
Τα έσοδα των τραπεζών που απαρτίζονται από τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, τα έσοδα από προμήθειες και άλλα έσοδα μείον τα κόστη, παρουσιάζουν συρρίκνωση σε όλα τα επίπεδα. Οι τράπεζες δηλαδή έχουν έσοδα, αλλά όχι τα υπερκέρδη που είχαν συνηθίσει στο παρελθόν και αυτό τους κακοφαίνεται. Σε μια κοινωνία όπου τα κέρδη και τα έσοδα όλων έχουν υποχωρήσει κατά πολύ, οι τράπεζες είχαν την αξίωση να παραμείνουν τα έσοδά τους σε υψηλό επίπεδο λες και δεν υπήρξε χρεοκοπία, κρίση και μνημόνιο. Η προκλητική αυτή στάση εξοργίζει ακόμη περισσότερο τους πολίτες, που στην κυριολεξία αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Όταν όλοι οι επαγγελματίες κάνουν υποχωρήσεις προκειμένου να διατηρήσουν την επιχείρησή τους, οι τράπεζες κατεργάζονται νέες (παράνομες;) χρεώσεις για τους πελάτες τους. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι τις περισσότερες φορές, ο πολίτης δεν έχει άλλη επιλογή για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και αναγκάζεται να το κάνει μέσω τραπέζης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εναλλακτικοί τρόποι δείχνουν αναξιόπιστοι (π.χ. Λογαριασμοί ΔΕΗ στα ΕΛΤΑ) και όλοι οδηγούνται στις τράπεζες που μαζί με τον λογαριασμό πληρώνουν και μία προμήθεια. Προκειμένου, λοιπόν, να αυξήσουν τα έσοδά τους οι τράπεζες αποφάσισαν την άμεση διεύρυνση των χρεώσεων για τις τραπεζικές συναλλαγές, όχι μόνο στο ταμείο αλλά και εξ αποστάσεως (διαδίκτυο). Μάλιστα υπάρχει η πληροφορία ότι τράπεζα προσφέρει ως προϊόν στον πελάτη την επιλογή να καταβάλει ετησίως 12 ευρώ προκειμένου να μπορεί να πληρώνει στο ταμείο όποιον λογαριασμό θέλει χωρίς προμήθεια…
Η ανακοίνωση της μείωσης των εσόδων των τραπεζών τη στιγμή μάλιστα που υποτίθεται ότι σε 2 μήνες βγαίνουμε από το μνημόνιο, δείχνει την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμαστε. Οι τράπεζες εκτός από νέες χρεώσεις θα τρέξουν ακόμα περισσότερο τους πλειστηριασμούς, απαιτώντας εδώ και τώρα να εισπράξουν τα κόκκινα δάνεια, τη στιγμή μάλιστα που παραπάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες παίρνουν μηνιαίο μισθό 385,53 ευρώ μεικτά… Αυτή είναι η Ελλάδα της εξόδου του μνημονίου με τις τράπεζες να αρπάζουν τα πάντα και τους πολίτες να φυτοζωούν…