Ακατάλληλες οι τράπεζες για την εξυπηρέτηση των πολιτών
Για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία ευθύνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι εγχώριες τράπεζες. Δεν είναι μόνο η πολιτική που ακολουθούν που είναι λάθος και εις βάρος των πολιτών, αλλά μεγάλο ρόλο παίζει και η άγνοια που έχουν τα τραπεζικά στελέχη τα οποία έρχονται σε καθημερινή επαφή με ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το προσωπικό των τραπεζών δεν έχει καμία εξειδίκευση ή κατάρτιση. Η τράπεζα το μόνο που κάνει είναι να διοργανώνει σεμινάρια για το πως να διακινεί συντάξεις και να πουλάει πιστωτικές κάρτες και δάνεια. Τώρα που πλέον, δεν δίνουν δάνεια και κάρτες, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης τραπεζικής αγοράς και πραγματικότητας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τράπεζες έχουν δημιουργηθεί από σύγχρονους Κοσκωτάδες που είχαν την πολιτική κάλυψη των κομμάτων στα οποία έδιναν αφειδώς θαλασσοδάνεια. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επίσης σιωπούσαν, καθώς εισέπρατταν πακτωλούς χρημάτων με τη μορφή δανείων και διαφήμισης. Οι τράπεζες άρχισαν να χρησιμοποιούν παράνομες και ανήθικες πρακτικές για τις οποίες εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι εποπτικές αρχές όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σιωπούν και δεν παρεμβαίνουν.
Από τη μια λοιπόν οι υπεύθυνοι σιωπούν, από την άλλη οι τράπεζες με το ανεπαρκές δυναμικό τους χαϊδεύουν τους μεγαλοοφειλέτες και κυνηγούν τους δανειολήπτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση του εκδοτικού οίκου Λιβάνη που ανήκει στον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οι εκδόσεις Λιβάνη, λοιπόν, ήρθαν σε συμφωνία με τις τράπεζες που προβλέπει ότι έναντι συνολικών 14,96 εκ ευρώ οι τράπεζες θα αγοράσουν τα ακίνητα της Λιβάνης και στη συνέχεια θα τα μισθώσουν με leasing ενώ θα διαγράψουν χρέος 3,36 εκ ευρώ. Η Λιβάνης ταυτόχρονα θα λάβει ρευστότητα περί τα 1,9 εκ ευρώ για κεφάλαιο κίνησης, και προκειμένου να πληρώσει μέρος των οφειλών προς το δημόσιο και τα ταμεία αλλά και τους φόρους μεταβίβασης. Μετά από αυτή τη συναλλαγή η εταιρία θα έχει δανεισμό 11,54 εκ ευρώ ο οποίος θα διαχωρίζεται σε εξυπηρετούμενο και μη. Ο εξυπηρετούμενος δανεισμός θα είναι 2,62 εκ ευρώ ο μη εξυπηρετούμενος 8,93 εκ ευρώ. Για το μη εξυπηρετούμενο μέρος του δανείου θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση το 2033. Όλα αυτά για μια εταιρεία που έχει ετήσιο τζίρο 2 εκατομμύρια ευρώ, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχει πολλές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Έχουμε το παράδοξο οι μέτοχοι της Λιβάνης να μην ενισχύουν την εταιρεία με τα δικά τους χρήματα και ενώ η εταιρεία είναι υπό κατάρρευση, να προχωράει σε νέες επενδύσεις!
Όπως φαίνεται, υπάρχουν λύσεις τις οποίες οι τράπεζες εφαρμόζουν μόνο για τους πολιτικούς τους φίλους, ενώ όταν πρόκειται για κάποιον βιοπαλαιστή, το σπιτάκι του βγαίνει στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες…