ΑΓΡΙΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΜΕ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στις 19.9.2017 υπεγράφη από τον αρμόδιο Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.Πετρόπουλο η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος εφαρμογής του άρθρου 19 του ν. 4387/2016 που αφορά στην διαδοχική ασφάλιση, τις περιπτώσεις δηλαδή κατά τις οποίες οι υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν διατελέσει την ασφάλιση δυο ή περισσοτέρων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρίως προ της εφαρμογής του περιβόητου νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).

Η εγκύκλιος είναι εξαιρετικά σημαντική και δίνει τη δυνατότητα να εκδοθούν χιλιάδες συντάξεις που εκκρεμούν από την δημοσίευση του Νόμου 4387/2016, δηλ. από 13.5.2016.

Η εγκύκλιος θέτει νέους κανόνες θεμελίωσης με ορισμένα παράθυρα για χαμηλότερα όρια ηλικίας κυρίως για όσους είχαν ΙΚΑ και συνέχισαν την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ (μητέρες ανηλίκων), θεσπίζει την έκδοση διπλού εφάπαξ αν υπάρχουν εισφορές σε δύο ή περισσότερα Ταμεία Πρόνοιας και καθιερώνει ευνοϊκότερη την έκδοση επικουρικής σύνταξης από τη στιγμή που θα βγει η κύρια σύνταξη, με ευνοϊκότερα όρια συνταξιοδότησης.

Επίσης, προβλέπει τη χρήση του χρόνου παράλληλης ασφάλισης κατά την επιλογή του ασφαλισμένου, ώστε να κρατήσει το χρόνο και τις εισφορές που τον συμφέρουν, ενώ καταργεί το δικαίωμα αποποίησης του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης που υπήρχε στην «παλιά διαδοχική» του ν. 3232/2004 και διευκόλυνε τους ασφαλισμένους στο να θεμελιώσουν νωρίτερα το δικαίωμα συνταξιοδότησης, αν το τελευταίο τους Ταμείο ήταν ΙΚΑ, Δημόσιο ή και ΔΕΚΟ.

Υπάρχει όμως μια σημαντική παράμετρος που αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλο τσεκούρι στις νέες συντάξεις που θα εκδίδονται τα επόμενα έτη:

Η λογική της νέας εγκυκλίου είναι ότι ο χρόνος αντιμετωπίζεται ενιαία και συνεπώς ο υπολογισμός γίνεται όχι με τμηματική συμμετοχή εκάστου φορέα με βάση τις συντάξιμες αποδοχές και το χρόνο ασφάλισης αλλά με βάση τις αποδοχές ή τα εισοδήματα από το έτος 2002 μέχρι και την ημερομηνία συνταξιοδότησης για το σύνολο του χρόνου.

Η μεγάλη παγίδα κρύβεται αφενός στο γεγονός ότι, προϊόντος του χρόνου, ο μέσος όρος των αποδοχών-εισοδημάτων θα μειώνεται λόγω της καταβαράθρωσης των μισθών-εισοδημάτων (κυρίως από το 2008 και εφεξής) και αφετέρου στο ότι το “μεγάλο τσεκούρι” θα έρχεται λόγω των μειωμένων ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος 4387/2016.

Ας σημειωθεί επίσης ότι η ενιαία αντιμετώπιση του χρόνου θα στερήσει από αρκετούς ασφαλισμένους τις υψηλές αποδοχές που υπήρχαν πριν από το 2002, περίοδο κατά την οποία οι μισθοί βρίσκονταν σε σαφώς καλύτερο επίπεδο με βάση και την αναπροσαρμογή τους από τους δείκτες αναπροσαρμογής που προβλεπόταν (π.χ. στο ΙΚΑ). Εξάλλου αρκετοί εργαζόμενοι ήταν ωφελημένοι όταν οι αποδοχές ήταν υψηλές μέσω της συνεισφοράς της τμηματικής συμμετοχής του αντίστοιχου Φ.Κ.Α..

Ο μέσος μισθός στην περίοδο της κρίσης μειώθηκε περίπου κατά 180 ευρώ, ενώ, αν το νούμερο αυτό δεν μοιάζει τρομακτικό, ας αναλογιστεί κανείς τι συντάξεις θα πάρει το 54% των νεοελλήνων που συνάπτει συμβάσεις ελαστικής απασχόλησης με αποδοχές της τάξης των 300 ευρώ, ακόμα και αν εργαστεί για 40 έτη, είτε έχει ένα, είτε περισσότερα Ταμεία.

Είναι λοιπόν μαθηματικά βέβαιο ότι με την εφαρμογή των Μνημονίων ή κάθε άλλου καθεστώτος επιτροπείας, οδηγούμαστε σε συντάξεις πείνας ως το 2060!

Μόνη λύση είναι η αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων με ένα γενναίο πακέτο επαναρτίωσης των αποθεματικών των Ταμείων στην βάση ενός Κοινωνικού Προγράμματος που θα οδηγεί σε αξιοπρεπείς μισθούς και άρα, σε αξιοπρεπείς συντάξεις

Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του Μνημονίου και να θέσει τις βάσεις της επανίδρυσης του Κοινωνικού Κράτους με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, σεβόμενη τον εργαζόμενο λαό και αφουγκρασμένη ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν εξαθλιωθεί. Η αλλαγή των πολιτικών τής λιτότητας είναι επιβεβλημένη!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Ο Πρόεδρος

Αλέξης Π. Μητρόπουλος