Α. Τζιτζικώστας Συνέντευξη στην τηλεόραση του Σκαϊ
«Αντί για επικοινωνιακές κινήσεις με επιχειρηματικές αποστολές στα Σκόπια, καλώ τον Πρωθυπουργό να μελετήσει σοβαρά τις προτάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να θεσπίσει κίνητρα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, ώστε να μειωθεί η ανεργία και να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στη χώρα μας».
Αυτό τόνισε στη συνέντευξη
του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνοκαι Χρήστο Κούτρα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας: «Θα προτιμούσα να δω τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να αποδέχονται επιτέλους τις προτάσεις που κάναμε ως Περιφέρεια, για να δοθούν κίνητρα στη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να τονωθεί η επιχειρηματικότητα. Διότι εμείς έχουμε το πρόβλημα της εγγύτητας στις βόρειες βαλκανικές χώρες, που έχουν χαμηλότερα κόστη και σε μια ώρα μπορεί κάποιος να μεταφέρει και να στήσει την επιχείρησή του εκεί. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τα πάρα πολλά ‘λουκέτα’ σε επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και για τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στην περιοχή. Είχα προτείνει στον κ. Τσίπρα να δώσει κίνητρα τουλάχιστον για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να μείνουν στη χώρα. Διότι το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα είναι στους υψηλά καταρτισμένους νέους ανθρώπους και συνεπώς πρέπει να ενισχύσουμε τον πυλώνα της καινοτομίας, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στις νέες τεχνολογίες, για να μείνουν αυτά τα παιδιά εδώ».
Ερωτηθείς για την επιχειρηματική αποστολή στη γειτονική χώρα και αν του έγινε πρόταση να συμμετάσχει οΠεριφερειάρχης επισήμανε: «Δε μου έγινε τέτοια πρόταση. Άλλωστε, δεν συμμετέχω σε επικοινωνιακές κινήσεις. Η Ελλάδα είχε και έχει μέχρι σήμερα τουλάχιστον πολύ καλές και στενές σχέσεις οικονομικής συνεργασίας με τα Σκόπια. Σας θυμίζω ότι σήμερα είμαστε οικονομικά η τρίτη δύναμη στα Σκόπια. Πριν την κρίση ήμασταν η πρώτη οικονομική δύναμη. Οι οικονομικές σχέσεις και η συνεργασία σε αυτό το επίπεδο είναι πάρα πολύ καλή έτσι κι αλλιώς. Ο κ. Τσίπρας τώρα επιλέγει να μαζέψει κάποιους επιχειρηματίες, κυρίως από μεγάλες εταιρίες των Αθηνών, και να πάει στα Σκόπια για να στείλει ένα μήνυμα συνεργασίας, η οποία συνεργασία όμως ήδη υπήρχε. Αντιθέτως, με τη ‘Συμφωνία των Πρεσπών’ ακριβώς αυτή η συνεργασία μπαίνει σε κίνδυνο. Διότι όπως αναδείξαμε πρώτοι ως Περιφέρεια όταν ακόμη έτρεχε η διαπραγμάτευση, το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη δημιουργεί, καθώς πριν καν στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της συμφωνίας, είχαμε το κρούσμα στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου, όπου τα Σκόπια εμφανίστηκαν ως «Μακεδονία» και μια εβδομάδα μετά στη μεγαλύτερη έκθεση οίνου, την Prowein, όπου και πάλι εμφανίστηκαν με ‘μακεδονικά’ κρασιά. Το ερώτημα είναι: αυτά που υπογράψαμε, όταν τα υπογράψαμε, δεν τα είχαμε δει; Έρχεται τώρα η κυβέρνηση να πει ότι θα συσταθεί μια επιτροπή, για να αντιμετωπίσει σε βάθος τριετίας το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών. Είναι λογικό να υπογράφεται πρώτα μια συμφωνία και μετά να συζητιούνται οι όροι;».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας δεν είναι διχασμένοι, αλλά είναι βαθιά προβληματισμένοι: «Ακόμη κι αυτοί που συμμετέχουν στην αποστολή πήγαν για να δουν με ποιο τρόπο θα λυθεί αυτό το πρόβλημα με τις εμπορικές ονομασίες. Με τη διαφορά ότι αυτά τα συμφωνείς από πριν.Φοβάμαι ότι το πρόβλημα αυτό θα το βρούμε μπροστά μας ακόμη πιο έντονο τα επόμενα χρόνια και ο μόνος μοχλός πίεσης που έχει μείνει πια για την Ελλάδα απέναντι στα Σκόπια είναι η θέλησή τους να μπουν στην ΕΕ. Εκεί θα πρέπει η Ελλάδα να τα βάλει όλα στο τραπέζι και να ξαναγίνουν συζητήσεις. Η ‘Συμφωνία των Πρεσπών’, εκτός του οικονομικού εφιάλτη που δημιουργεί, θα δημιουργήσει τεράστια εθνικά ζητήματα, θέματα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής στο μέλλον. Βλέπετε ήδη το θέμα της δήθεν ‘μακεδονικής μειονότητας’».
Ο κ. Τζιτζικώστας ξεκαθάρισε ότι δεν χωρίζει τους Έλληνες σε «προδότες και πατριώτες». Όπως εξήγησε «ο καθένας αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο την έννοια του εθνικού συμφέροντος. Θεωρώ επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια τη ‘Συμφωνία των Πρεσπών’ και τις επιπτώσεις της θα τις βρούμε μπροστά μας. Δεν είναι τυχαίο ότι αντιδρά το 80% των Ελλήνων. Τελικά τις συμφωνίες δεν τις εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, τις εφαρμόζουν οι λαοί. Θα έπρεπε να έχει δοθεί ο λόγος στους Έλληνες πριν καταλήξουμε σε συμφωνία».
Όσο για τις διαμαρτυρίες απέναντι στα κυβερνητικά στελέχη υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση θα μπορούσε να τις αποφύγει εάν υιοθετούσε την πρότασή μας για δημοψήφισμα».