Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟ ΠΕΛΛΑ: «Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΤΡΟΠΟ Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστα.
Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για το έργο που έχει κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας, μέσω του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, έργο που συνεχίζεται και σήμερα με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Σε καλωσορίζω στην Πέλλα, την πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου και σ’ αυτόν το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Εδώ βρίσκεται το Ανάκτορο του Φιλίππου Β’ και ο τόπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι την ηλικία των 15 ετών ο Μέγας Αλέξανδρος. Σ’ αυτόν τον τόπο, στην Αρχαία Πέλλα, αποδεικνύεται με τον πιο ισχυρό τρόπο η ιστορικότητα, μοναδικότητα και ελληνικότητα της Μακεδονίας. Και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Βασική επιδίωξή μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι να διαφυλάξουμε την κληρονομιά του τόπου μας. Για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας και τον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας διαθέσαμε μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια συνολικά 6,5 εκ. ευρώ. Το έργο που έχει γίνει είναι αυτό που αξίζει σε έναν τέτοιο σπουδαίο χώρο και βέβαια συνεχίζουμε, με την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του σπουδαίου συγκροτήματος του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας, προκειμένου η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης αρχαιολογικού – ιστορικού τουρισμού και σημείο αναφοράς για τη Μακεδονία και όλη την Ελλάδα».
Αναλύοντας τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης, είπε ότι για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας και τον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 διέθεσε συνολικά για τρεις κεντρικές παρεμβάσεις, 5,5 εκ. ευρώ.
Αναλυτικά:
-Εξοπλισμός και ολοκλήρωση Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας – 752.406 ευρώ.
-Ανάδειξη – Διαμόρφωση Αρχαιολογικού Χώρου Έδεσσας (Β’ Φάση) – 491.659 ευρώ.
-Συντήρηση – ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Πέλλας και περιοχής της (Β’ Φάση) – 4.341.618 ευρώ.
Επίσης, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει επιπλέον 900.000 ευρώ για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας. Το συγκρότημα του Ανακτόρου χτίστηκε χρονολογικά σε διαφορετικές περιόδους, από τη βασιλεία του Φιλίππου Β’ (ίσως και παλαιότερα), με κύριες φάσεις στα χρόνια του Κασσάνδρου και του Αντιγόνου Γονατά. Για το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη ανάδειξης. Το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι σε εξέλιξη αφορά στην υλοποίηση ανάδειξης του ΝΑ τμήματος του Ανακτόρου που περιλαμβάνει την είσοδο στην ανατολική πλευρά του χώρου, την πρόσβαση από την είσοδο στον λόφο του ανακτόρου, τη μνημειακή είσοδο (Πρόπυλο) και στο κτίριο Ι, με πολιτικό και διοικητικό χαρακτήρα.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ανέφερε:
«Είναι μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι σήμερα αυτόν τον πολύ σπουδαίο, αυτόν το μοναδικό αρχαιολογικό χώρο. Ένα σημείο αναφοράς για τον ελληνικό πολιτισμό. Ένα από τα πιο σπουδαία μουσεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Ένα μουσείο το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να επισκέπτονται όλοι προκειμένου να πιστοποιείται αυτό το οποίο μόλις ανάφερες την ελληνικότητα της Μακεδονίας και τη σημαντική ιστορική παρακαταθήκη του Φιλίππου, του Μέγα Αλέξανδρου, η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και η οποία δεν μπορεί να παραγραφεί από κανέναν.
Θέλω, και πάλι, να σε συγχαρώ για την προσπάθεια την οποία έχεις καταβάλει ν’ αναδείξεις αυτόν τον μοναδικό και αυτόν τον πολύ σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο. Όχι μόνο μέσα από την υποστήριξη του μουσείου, αλλά και μέσα από τις ανασκαφές που γίνονται στο παλάτι του Φιλίππου. Διότι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίζουμε και να μαθαίνουμε όλοι πραγματικά την ιστορία μας, είναι με το να τη μελετάμε και με το να επισκεπτόμαστε, βέβαια, εμείς οι ίδιοι αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας».