Α. Φωκάς για πανεπιστήμια: Θεατής στα φαινόμενα ανομίας η κυβέρνηση
Για ελλιπή φύλαξη των πανεπιστημίων, που μέρα με τη μέρα μετατρέπονται σε άντρο ανομίας, κάνει λόγο σε επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Άρης Φωκάς, επισημαίνοντας μάλιστα και την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για το άσυλο.
Όπως αναφέρει στην ερώτηση του ο κ. Φωκάς «τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια της χώρας εξελίσσονται σε ‘πληγή’, προκαλώντας την αγανάκτηση φοιτητών και πανεπιστημιακών, αλλά και το κοινό αίσθημα για ελλιπή βούληση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση τους.
Η πρόσφατη καταγγελία του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μάνου Στεφανίδη, ο οποίος αποκάλυψε με επιστολή του προς τον πρύτανη πως την περασμένη Τετάρτη φοιτητής του ΕΚΠΑ έπεσε θύμα ληστείας, μαχαιρώθηκε από τρία άτομα και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, θα έπρεπε να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των ιθυνόντων.
Είναι παράλογο να μην υπάρχει αυτεπάγγελτη παρέμβαση των αρχών για αυτόφωρα αδικήματα, αλλά να πρέπει να ενημερωθεί ο πρύτανης, να ενημερώσει τα μέλη του πρυτανικού συμβουλίου, να συζητήσουν αν είναι κακούργημα ή πλημμέλημα και εν συνεχεία να ενημερώσουν την αστυνομία».
Ο κ. Φωκάς επισημαίνει πως η κυβέρνηση με τον νόμο 4485/2017 επανέφερε μια άκρως επικίνδυνη ρύθμιση για το άσυλο, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η επέμβαση των δημοσίων δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση πλήθους παραβατικών συμπεριφορών, παρά μόνο μετά από σύγκληση και απόφαση του πολυμελούς Πρυτανικού Συμβουλίου.
«Το αποτέλεσμα είναι να πληθαίνουν τα περιστατικά βίας, καθώς και οι εν γένει έκνομες πράξεις στους χώρους εντός των πανεπιστημίων, αλλά και πέριξ αυτών, με τους δράστες να συνεχίζουν να τους χρησιμοποιούν ανενόχλητοι» αναφέρει ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων. Κάνει, μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά στην
περίπτωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου “ανθεί” το εμπόριο ναρκωτικών, σύμφωνα και με επιστολή – κόλαφο του πρύτανη και 471 φοιτητών, οι οποίοι περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την καθημερινότητα που βιώνουν με τις συχνές παρενοχλήσεις από εμπόρους ναρκωτικών.
«Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως η φύλαξη του ΑΠΘ, όπως και άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι ελλιπής, ενώ τις βραδινές ώρες ο αριθμός των ατόμων που την έχουν αναλάβει περιορίζεται περαιτέρω. Δεν έχει, δε, περάσει μεγάλο διάστημα που στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εισέβαλαν βάνδαλοι προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, δυστυχώς, έχουν μετατραπεί από ναούς της εκπαίδευσης και της γνώσης σε άντρο ανομίας. Θα πρέπει άμεσα να πάψει να υφίσταται η αίσθηση ότι στο πανεπιστήμιο ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει ότι θέλει χωρίς να λογοδοτεί. Επιπλέον και κυριότερο απαιτείται η άμεση αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το άσυλο, το οποίο με τη σημερινή του μορφή επιτρέπει, μόνο, την ασυδοσία» επισημαίνεται στην ερώτηση του κ. Φωκά, ο οποίος καταλήγει ρωτώντας τον υπουργό Παιδείας:
«-Με ποιούς τρόπους σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε ένα ζήτημα, που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, πλήττει την ποιότητα της παρεχόμενης ανώτατης εκπαίδευσης, ευτελίζει το ακαδημαϊκό περιβάλλον, δημιουργώντας παράλληλα συναισθήματα ανασφάλειας;
-Τί προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να ενισχύσετε τη φύλαξη των πανεπιστημίων, ώστε να μην αποτελούν ξέφραγα αμπέλια;».