Διεθνή ΜΜΕ: Στο χείλος της καταστροφής η Ελλάδα

Για ταμειακά διαθέσιμα που εξαντλούνται καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Αθήνα αλλά και για ύστατη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιτευχθεί συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους κάνουν λόγο σήμερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπου η Ελλάδα είναι, για μία ακόμη ημέρα, κεντρικό θέμα.

 

«Πιο κοντά στο χείλος» είναι ο τίτλος άρθρου του Economist, ο οποίος συνοδεύει την ανάλυσή του με φωτογραφία από την ψυχρή χειραψία των Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ κατά τη συνάντησή τους στο χθεσινό Ecofin. 

«Στις 16 Φεβρουαρίου ήταν 18 εναντίον ενός, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα: Όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εναντίον της Ελλάδας»…, ξεκινά το κείμενο του οικονομικού περιοδικού υπογραμμίζοντας πως η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας -για πολλούς η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να υπάρξει συμφωνία – διεκόπη βιαίως.

 

«Μετά και το σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει τον αντιδημοφιλή φόρο ακίνητης περιουσίας και την αύξηση του αφορολόγητου, ο κίνδυνος να εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας ολοένα και αυξάνεται. Είναι κίνδυνος εβδομάδων τελικά και όχι μηνών…». 

Να δώσει «στην Ελλάδα περιθώριο ελιγμών» καλεί τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης η New York Times, με κεντρικό της άρθρο χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως τη «μόνη καλή επιλογή που έχουν». 

Οι αρχές που επιμένουν ότι υπερασπίζονται οι δανειστές και κυρίως η Γερμανία μπορεί να είναι σημαντικές, συνεχίζει το δημοσίευμα αλλά «απορρίπτουν την πραγματικότητα, όταν η χώρα και το ευρώ βρίσκονται σε κίνδυνο».

 

Στην πρόθεση της Αθήνας να ζητήσει «επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για τέσσερις έως έξι μήνες» αναφέρεται η Wall Street Journal σε ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, «σύμφωνα με αξιωματούχους που είναι σε θέση να γνωρίζουν την κατάσταση» όπως τονίζεται.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι όροι της αίτησης βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση. To άρθρο σχολιάζει πως «η είδηση αυτή έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά από την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί άμεσα για την αποκαθήλωση όσων έγιναν με εντολή του μνημονίου και ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συγκληθεί σύνοδος κορυφής για τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας του».

Το πρόβλημα που επισημαίνεται είναι ότι «οι όροι που τέθηκαν από το Eurogroup για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος μετά το τελεσίγραφο που έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, είναι αυστηροί και αντίθετοι με ό,τι έχει διακηρύξει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι στιγμής».

 

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως αναμένει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη για την παράταση».

 

Τέλος, επισημαίνεται ότι «σε συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη, λίγες ώρες πριν μιλήσει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αποτελεί μια πιθανότητα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, «η Ελλάδα επιμένει πως η επέκταση αφορά τη δανειακή σύμβαση και όχι το μνημόνιο, αλλά Γερμανοί αξιωματούχοι εμμένουν πως δεν υπάρχουν νομικά μέσα που να επιτρέπουν ένα τέτοιο δάνειο».

Σύμφωνα με τους FT, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να επαναφέρει στο προσκήνιο την συμφωνία που φέρεται να είχε επιτευχθεί την περασμένη Δευτέρα, προτού καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών στο Eurogroup. 

Το ερώτημα «αν μπορεί ο αντάρτης ηγέτης της Ελλάδας να διασώσει το Έθνος από την χρεοκοπία;» θέτει δημοσίευμα- ανάλυση στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC, που υπογράφει η δημοσιογράφος και καθηγήτρια στις Σχολές Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), η Ελληνοαμερικανίδα Ντόντι Τσιαντάρ.

Αναφερόμενο στην πρόταση που αναμένεται να καταθέσει η Αθήνα, το BBC γράφει πως η παράταση του τρέχοντος προγράμματος λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. «Οποιαδήποτε νέα συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια, επομένως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επίτευξη συμβιβασμού». 

Ως «ένα βήμα που θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στην αντιπαράθεση με τους πιστωτές για την ελληνική χρηματοδότηση» χαρακτηρίζει την πρόθεση της Αθήνας να αιτηθεί ολιγόμηνης παράτασης το πρακτορείο Bloomberg.