Άνοιγμα των ελληνικών ΑΕΙ στους ξένους φοιτητές
Το άνοιγμα των ελληνικών ΑΕΙ στους ξένους φοιτητές είναι ένας από τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ίδρυση δυο προπτυχιακών Τμημάτων Διοίκησης Τουρισμού σε Κρήτη και Ρόδο που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς φοιτητές και τα μαθήματα θα προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα.
Οι πιο πάνω νησιωτικές περιοχές επιλέχθηκαν καθώς είναι γνωστές παγκοσμίως γεγονός που αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά ως προς την προσέλκυση φοιτητών.
Οι βάσεις για τη δημιουργία του τμήματος στο Ρέθυμνο τέθηκαν κατά την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας στην Κρήτη. Ο κ. Λοβέρδος είχε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου και τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, κατά τη διάρκεια της οποίας διαμορφώθηκε το προσχέδιο και ο οδικός χάρτη της ίδρυσης στο Ρέθυμνο δύο προπτυχιακών τμημάτων για τη διοίκηση του τουρισμού. Ένα ξενόγλωσσο που θα απευθύνεται σε φοιτητές εκτός Ε.Ε. με δίδακτρα, και ένα που θα απευθύνεται σε Έλληνες φοιτητές.
Είναι η πρώτη προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία προπτυχιακών προγραμμάτων για αλλοδαπούς καθώς σε μεταπτυχιακό επίπεδο το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πανεπιστημίου Κρήτης προχώρησε το καλοκαίρι στην προκήρυξη Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη «Μηχανική Πετρελαίου» με γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική και με δίδακτρα ύψους 3.000 ευρώ για τους αλλοδαπούς φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το εν λόγω ΜΠΣ απευθυνόταν σε πτυχιούχους Πολυτεχνικών Σχολών και Τμημάτων/Σχολών Θετικών Επιστημών Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με αντικείμενο συναφές με το πεδίο ειδίκευσης του προγράμματος. Οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 20 και επιπλέον του αριθμού αυτού γίνονταν δεκτοί ένας υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και ένας αλλοδαπός υπότροφος του Ελληνικού Κράτους.
Το μεταπτυχιακό προσέλκυσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των αλλοδαπών φοιτητών. Η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών μέσω προπτυχιακών, μεταπτυχιακών προγραμμάτων και θερινών σχολείων ήταν και ένα από τα θέματα συνάντησης του Υπουργού Παιδείας με τους Κοσμήτορες των Φιλοσοφικών Σχολών. Οι σχολές παρουσίασαν τις προτάσεις τους ζητώντας παράλληλα την αρωγή του Υπουργείου Παιδείας σε ζητήματα όπου υπάρχουν εκρεμμότητες.
Από την πορεία της συζήτησης προέκυψε η ετοιμότητα των περισσοτέρων για λειτουργία μεταπτυχιακών τμημάτων και ειδικών summer schools, ενώ για την προοπτική πλήρους προπτυχιακού προγράμματος τετραετούς φοίτησης πλήρη ετοιμότητα παρουσίασε, με συγκεκριμένο σχέδιο, η Φιλοσοφική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
Από την Φιλοσοφική Αθηνών παρουσιάστηκε μάλιστα το πρόσφατα εγκεκριμένο σχέδιο για άμεση ίδρυση θερινού σχολείου με θέμα «Athens, from ancient polis to postmodern metropolis», πρόγραμμα που ο Υπουργός χαρακτήρισε πρότυπο για όλες τις παραπλήσιες δράσεις.
Στην επόμενη συνάντηση θα συμμετάσχουν αποκλειστικά όσοι θα έχουν έτοιμο σχέδιο λειτουργίας των προαναφερθέντων μέσα στο 2015, ενώ ο Υπουργός ζήτησε από τους παρευρισκόμενους διαθεσιμότητα σε σχέση με το επικείμενο ταξίδι στην Κίνα προκειμένου να συμπεριληφθούν στην αποστολή με δικά τους έξοδα για να προωθηθούν τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Παιδείας έχει αποστείλει πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ( ΙΕΚ και κολλέγια) προκειμένου να συμμετάσχουν σε αποστολή του ΥΠΑΙΘ στην Κίνα στις αρχές του Δεκέμβρη για συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Οι δαπάνες της συμμετοχής (ταξίδι και διαμονή) θα επιβαρύνουν τους ενδιαφερόμενους. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διατηρεί το δικαίωμα για τη διαμόρφωση της ομάδας που θα μεταβεί στην Κίνα.
Η Ελλάδα μπορεί να τροφοδοτεί με Έλληνες φοιτητές τα πανεπιστήμια του εξωτερικού ωστόσο δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει αλλοδαπούς φοιτητές. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ μόλις το 4% των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας δεν είναι Έλληνες, ποσοστό αρκετά μικρότερο από το 8% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ.
Όσον αφορά την υπηκοότητα των ξένων φοιτητών στην Ελλάδα το 1.6% είναι ρωσικής, το 1.3% γερμανικής, 0,6% ΗΠΑ, 0.5% τουρκικής, 0,5% πολωνικής κ.α. Να σημειώσουμε ότι τα πιο πάνω ποσοστά αναφέρονται σε φοιτητές που έχουν διαφορετική υπηκοότητα από την ελληνική και δεν μπορούν να θεωρηθούν στο σύνολό τους διεθνείς φοιτητές καθώς αρκετοί εξ αυτών ενδέχεται να έχουν έρθει στην Ελλάδα γιατί έχουν καταγωγή από τη χώρας μας ή να πρόκειται για φοιτητές που ζουν με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα.