Ομπάμα: Καρκίνος που πρέπει να αφαιρεθεί το Ισλαμικό Κράτος
Ως «καρκίνο» που πρέπει «να αφαιρεθεί προκειμένου να μην εξαπλώνεται», χαρακτήρισε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που αποκεφάλισαν τον Αμερικανό δημοσιογράφο, καταδικάζοντας απερίφραστα την πράξη τους.
«Ολόκληρος ο κόσμος έχει συγκλονιστεί από τη στυγνή δολοφονία του Τζέιμς Φόλεϊ» είπε ο Ομπάμα, που έκανε δηλώσεις μια ημέρα αφότου οι αντάρτες έδωσαν στη δημοσιότητα το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Φόλεϊ.
Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι «θα αφαιρέσουμε αυτόν τον καρκίνο προκειμένου να μην εξαπλώνεται».
Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι τηλεφώνησε στην οικογένεια του δημοσιογράφου για να εκφράσει τα συλληπητήριά του.
Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο ως προειδοποίηση προς την Ουάσιγκτον αλλά ο Ομπάμα υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να κάνουν «αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας».
Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους τόνισε άλλωστε ότι οι ΗΠΑ θα είναι «σε συνεχή επαγρύπνηση και (θα είναι) αμείλικτες» συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς που εξαπολύουν εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης.
«Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι μια οργάνωση όπως το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει καμία θέση στον 21ο αιώνα», τόνισε.
«Το Ισλαμικό Κράτος δε μιλά εξ ονόματος καμιάς θρησκείας. Καμιά θρησκεία δεν λέει να σφαγιάζονται αθώοι. Η ιδεολογία τους είναι ρηχή» διαβεβαίωσε.
Εντείνουν τις επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών οι ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση η οποία είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας (CentCom), οι δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν 14 αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ μετά τις απειλές που εκτόξευσαν χθες οι τζιχαντιστές να σκοτώσουν έναν δεύτερο Αμερικανό όμηρο, τον Στίβεν Σότλοφ.
Οι βομβαρδισμοί, που πραγματοποιήθηκαν από καταδιωκτικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, είχαν επίκεντρο τα περίχωρα του φράγματος της Μοσούλης, που ανακατέλαβαν οι κουρδικές δυνάμεις από τους τζιχαντιστές την Κυριακή, και είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν «6 (οχήματα) Χάμβι, 3 θέσεις όπου είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί, ένας όλμος και δύο στρατιωτικά φορτηγά» διευκρίνισε η CentCom.
Συνολικά οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 84 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ από την 8η Αυγούστου, 51 εκ των οποίων είχαν ως στόχο να υποστηρίξουν τις ιρακινές δυνάμεις κοντά στο φράγμα της Μοσούλης, εξήγησε η στρατιωτική διοίκηση.
«Οι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις εργάζονται μαζί για επεκτείνουν τον έλεγχό τους στην περιοχή», διαβεβαίωσε η CentCom.
Εντωμεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε από το Πεντάγωνο να στείλει 300 επιπλέον στρατιώτες στο Ιράκ.
«Σοκαρισμένος» ο Κάμερον από την εμπλοκή Βρετανού στην εκτέλεση
Τον αποτροπιασμό του για το ενδεχόμενο, που “εμφανίζεται ολοένα και πιο πιθανό”, ο δήμιος του Τζέιμς Φόλεϊ να είναι Βρετανός, εξέφρασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε σοκαρισμένος από την εμπλοκή ενός Βρετανού πολίτη στη δολοφονία του δημοσιογράφου, σημειώνοντας όμως ότι προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί ο άνθρωπος με τη βρετανική προφορά που ακούγεται στο βίντεο της εκτέλεσης του Φόλεϊ.
Ο Κάμερον τόνισε ότι εξακολουθεί να αποκλείει την πιθανότητα αποστολής βρετανικών στρατευμάτων για μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.
Νωρίτερα, η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι ερευνά το βίντεο του αποκεφαλισμού του Φόλεϊ στο οποίο ακούγεται να μιλάει ένας άνδρας που έχει βρετανική προφορά. Ο μασκοφόρος άνδρας, που είναι ντυμένος στα μαύρα, μιλάει αγγλικά με βρετανική προφορά και διακρίνεται να κόβει τον λαιμό του δημοσιογράφου ο οποίος είχε απαχθεί τον Νοέμβριο του 2012 στη Συρία.
Η Διοίκηση της Μητροπολιτικής Αντιτρομοκρατικής Αστυνομίας, στόχος της οποίας είναι να προστατεύει το Λονδίνο αλλά και όλο το Ηνωμένο Βασίλειο από τις τρομοκρατικές απειλές, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ερευνά το περιεχόμενο του βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
“Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο κοινό ότι η παρακολούθηση, το κατέβασμα ή το μοίρασμα εξτρεμιστικού υλικού θεωρείται παράνομη πράξη, με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία”, προστίθεται στην ανακοίνωση.