Κύπρος: Στη Βουλή την Τρίτη η έκθεση για την κατάρρευση της οικονομίας

Την Τρίτη θα συζητήσει η κυπριακή Βουλή την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών για την κατάρρευση της οικονομίας τον Μάρτιο του 2013, που οδήγησε στην συνομολόγηση οδυνηρού μνημονίου και στο «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων.

 

Στην έκθεση, που αριθμεί 400 και πλέον σελίδες, περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία για τις αιτίες που οδήγησαν στην οικονομική στήριξη της Κύπρου από την Τρόικα, οι τοποθετήσεις και οι διαπιστώσεις των κομμάτων για πιθανές ευθύνες, ενώ αναφέρεται ότι πρόσωπα και εταιρείες λάμβαναν δάνεια με σχεδόν χαριστικούς τόκους και στοιχεία για αμοιβές εκατομμυρίων ευρώ σε δικηγόρους και ελεγκτές.

 

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης για την οικονομική τραγωδία, «πρέπει να δουλέψει το σύστημα της δικαιοσύνης».

Είπε επίσης ότι έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά η απονομή δικαιοσύνης, ενώ υπάρχει κίνδυνος να χαθούν στοιχεία.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Συλλούρης υποστήριξε ότι «κάποιοι τραπεζίτες θα έπρεπε ήδη να είχαν ανακριθεί και να είχαν λογοδοτήσει».

 

Απαίτηση της κοινωνίας, είπε, ο κύριος Συλλούρης, είναι να διαλευκανθεί το σκάνδαλο και οι αίτιοι να υποστούν τις συνέπειες.

Αναφερόμενος στην έκθεση είπε ότι υπάρχουν αντικειμενικές και υποκειμενικές ευθύνες, που αφορούν διάφορες περιόδους.

Αναφέρθηκε στο «κούρεμα» ελληνικών ομολόγων και δήλωσε ότι «η Κύπρος έχασε τεσσεράμισι δισεκατομμύρια, ενώ η τότε κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα».

Υπουργός Οικονομικών ήταν τότε ο Κίκης Καζαμίας και ο κύριος Συλλούρης διερωτήθηκε, αν οι λόγοι της παραίτησής του είχαν σχέση και με το θέμα αυτό, δηλαδή, επειδή δεν έγιναν κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν.

 

Ο κύριος Συλλούρης αναφέρθηκε στην περίοδο της έγκρισης 1,8 δισεκατομμυρίων για στήριξη της Λαϊκής, που αύξησε τον ELA σε έξι δισεκατομμύρια σε 42 ημέρες.

Έκανε επίσης λόγο για παραπλάνηση της Βουλής, προκειμένου να εγκρίνει το ποσό αυτό.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας απάντησε ότι οι επικρίσεις για τη στάση της Κύπρου στο θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους έγιναν πέντε μήνες ύστερα από την απόφαση.

 

Το ΑΚΕΛ σχολιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών θεωρεί ότι μια αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων «οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι μια μικρή ομάδα ηγετικών στελεχών των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, με πράξεις, ή παραλείψεις, συνεπικουρούμενη από πλημμελή εποπτεία σε επίπεδο Κεντρικής Τράπεζας, οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή και κατέστησαν αναγκαία την αναζήτηση εξωτερικού δανεισμού, με ιδιαίτερα επαχθείς όρους για τον κυπριακό λαό».

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών «συμβάλλει σημαντικά στον καταλογισμό ευθυνών για την οικονομική κρίση».

Θα πρέπει, πρόσθεσε να αξιοποιηθεί άμεσα από τη Νομική Υπηρεσία, «ώστε να φτάσουμε, επιτέλους, σε αυτό που ο κάθε πολίτης ζητά: την τιμωρία των ενόχων».

 

 

 

Πηγή: in.gr