Τσίπρας: Go back κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε
Με το σύνθημα «Go back», το σύνθημα των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και των εξεγερμένων τότε πολιτών της Μυτιλήνης τα Χριστούγεννα του 1944 όταν και απετράπη η αποβίβαση στρατευμάτων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στη Λέσβο ο Αλέξης Τσίπρας σηματοδότησε σήμερα την κεντρική του πολιτική ομιλία στη γεμάτη από κόσμο πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης.
«Σήμερα η εποχή άλλαξε, αλλά το μεγάλο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, ζήτημα ζωής και θανάτου για την Ελλάδα και το λαό μας, είναι πάλι δραματικά επίκαιρο. Και από κάθε δρόμο και πλατεία, από κάθε πόλη και χωριό, από κάθε κάλπη της επερχόμενης εκλογικής μάχης, είναι ανάγκη να προβάλλει η μεγάλη, ανυποχώρητη, αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας: Go back!» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Go back, κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ομιλία του στα ιδιαίτερα προβλήματα της Λέσβου: «Ένα νησί που δοκιμάζεται σήμερα, μαζί με όλη την Ελλάδα από τις πολιτικές των μνημονίων. Με τεράστια προβλήματα ακτοπλοΐας. Με παραγωγική αποσάθρωση. Με χιλιάδες άνεργους και 60% ανεργία στους νέους. Με κατάρρευση των δομών πρόνοιας. Με απουσία προγραμματισμού και προοπτικής» υπογράμμισε και κάλεσε τους ψηφοφόρους ανεξάρτητα των όποιων τους επιφυλάξεων να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωβουλευτικές εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ. Ενάντια «στο αύριο που μας προετοιμάζουν ο κύριος Σαμαράς, ο κύριος Βενιζέλος, οι τραπεζίτες φίλοι τους, οι ολιγάρχες σύμμαχοί τους, οι ακροδεξιοί κολλητοί τους και όλη η φάρα που μας οδήγησε ως εδώ».
Όπως είπε, οι δυνάμεις που συγκροτούν την κυβέρνηση με «το μεσοπρόθεσμο που κατέθεσαν στη Βουλή προβλέπονται νέες επώδυνες επιβαρύνσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, με νέους φόρους και νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών, από το 2015 έως το 2018. Που πάει να πει: νέο πογκρόμ κατά της ελληνικής κοινωνίας. Απολύσεις στο δημόσιο, ολοκληρωτική ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος, νέες περικοπές σε συντάξεις. Νέα λουκέτα σε μαγαζιά και επιχειρήσεις, νέες έφοδοι της εφορίας, νέες αγριότητες ενός κράτους που έχει εξελιχθεί σε κράτος. Κι άλλα νέα κορίτσια και αγόρια στο δρόμο της ξενιτιάς, κι άλλοι εργαζόμενοι στο στρατό της ανεργίας, κι άλλες οικογένειες στα νύχια της ανέχειας. Νέα αντιδημοκρατικά μέτρα, πιο σφιχτό κολάρο στη δημοκρατία και νέα, ακόμα πιο επικίνδυνα παιγνίδια με τους νεκροθάφτες νεοναζί».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία για σχέσεις με την ακροδεξιά «που τη χρησιμοποιεί ως μπαλαντέρ στο παιγνίδι υποταγής του ελληνικού λαού».
«Γιατί, είπε, αν είχε την ελάχιστη δημοκρατική ευαισθησία δεν θα είχε τον Μπαλτάκο στενό φίλο και συνεργάτη του. Δεν θα του ανέθετε την πιο λεπτή αποστολή στην κυβέρνηση. Όπως, δε θα εμπιστευόταν την υγεία και τη ζωή των Ελλήνων στο γνωστό ακροδεξιό διαφημιστή βιβλίων αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας. Όπως, δεν θα τοποθετούσε στο δεξιό ψηφοδέλτιο του Δήμου Αθήνας τον γνωστό και μη εξαιρετέο Θανάση Πλεύρη, με αποτέλεσμα να εξεγερθεί η εβραϊκή κοινότητα. Και κυρίως δεν θα μετέτρεπε το Μαξίμου σε φωλιά ακροδεξιών».
Επίσης επιτέθηκε στον Ευάγγελο Βενιζέλο «που μεταμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ σε μύκητα των μνημονίων, κρυμμένο στις ρίζες μιας εκ γενετής ξερής Ελιάς». Ιδιαίτερα στάθηκε στην επιδότηση του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ που δίνονται στο ΠΑΣΟΚ για να κάνει εκλογές αλλά και στο διπλάσιο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τηλεοπτικό προεκλογικό χρόνο.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη νέα αντίληψη που όπως είπε φέρνει ο ΣΎΡΙΖΑ στα πολιτικά πράγματα του τόπου. «Εμείς φέρνουμε μια άλλη αντίληψη για την πολιτική και την εξουσία. Δεν αναζητάμε τρόπους για να γίνουμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη και να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική με τις ίδιες μεθόδους. Εμείς φέρνουμε περισσότερη και πιο ουσιαστική δημοκρατία, συμμετοχή του λαού στις αποφάσεις που τον αφορούν. Εμείς φέρνουμε τις αρχές και τις αξίες που η αριστερά κουβάλησε μέσα σε δίσεκτα χρόνια με πολλούς αγώνες και πολλές θυσίες. Την αφοσίωση στο λαό και πρώτα απ’ όλα στους εργαζόμενους. Την αφοσίωση στην πατρίδα, στην εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία. Την απόφαση να μην επιτρέψουμε σε κανένα συμφέρον, σε καμιά ξένη δύναμη, σε κανένα οικονομικό σύμπλεγμα, να θέτει τα συμφέροντά του πάνω από τα συμφέροντα του λαού» είπε.
Επίσης εξήγγειλε αντιμετώπιση των ακτοπλοϊκών προβλημάτων των νησιών. Αντιμετώπιση του «σύνθετου προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. Με ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, με διεκδίκηση ενός άλλο καθεστώτος στην Ευρώπη, που θα καταργήσει το Δουβλίνο 2».
Αναφέρθηκε στη δυνατότητα «για παραγωγική ανασυγκρότηση της Μυτιλήνης και του βόρειου Αιγαίου, με ένα πλέγμα μέτρων που απελευθερώνουν την πρωτοβουλία του επαγγελματία και του αγρότη από τα δεσμά του κράτους-εκβιαστή». Καθώς και στην προώθηση «νέων μοντέλων «ήπιας και εναλλακτικής τουριστικής ανάπτυξης, που αναδεικνύει το πολιτισμό του Αιγαίου».
Τέλος αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη καλών σχέσεων γειτονίας στην περιοχή στηριγμένες στην Ειρήνη.
Και κατέληξε: «Θα αντισταθούμε ή θα υποκλιθούμε; Αλλαγή ή συνδιαλλαγή; Δημοκρατική ανατροπή, ή αντιδημοκρατική εκτροπή; Αριστερά ή ακροδεξιά; Ελλάδα ή Μέρκελ;»
Η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της υποψήφιας Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Αγλαϊας Κυρίτση και του υποψηφίου Δημάρχου Λέσβου Στράτου Γεωργούλα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ