Προληπτικά μέτρα για τον κοροναϊό MERS

Το “ΑΧΕΠΑ” έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος του κοροναϊού MERS στη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι εάν εντοπιστεί κάποιος ασθενής, θα νοσηλευτεί σε θάλαμο απομόνωσης στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ενώ θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός στο προσωπικό που θα έρθει σε επαφή μαζί του.

Την ίδια στιγμή, τα δείγματα που θα λαμβάνονται από τους πιθανούς ασθενείς, θα αποστέλλονται στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, προκειμένου να διενεργείται ο αναγκαίος έλεγχος και να διαπιστώνεται εάν είναι θετικά ή όχι στον επικίνδυνο ιό.

Ταυτόχρονα, έχουν αναρτηθεί ενημερωτικές αφίσες για τον κοροναϊό MERS στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, αλλά και σε άλλες πύλες εισόδου της Βόρειας Ελλάδας, όπως ο Έβρος. Κι αυτό, διότι μπορεί να μην υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Τζέντα στην Θεσσαλονίκη, αλλά θα μπορούσε κάποιος που ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία να φτάσει στη Θεσσαλονίκη με πτήση τράνζιτ.
Τα παραπάνω αποτελούν τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος του κοροναϊού MERS που ελήφθησαν χθες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, παρουσία του διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Παναγιώτη Ευσταθίου και της διοικήτριας του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος, Τζίνας Λεπτοκαρίδου.

“Ενημερώσαμε τους διοικητές των νοσοκομείων και τους λοιμωξιολόγους για το πώς γίνεται η αντιμετώπιση του κοροναϊού MERS στην Αθήνα, προκειμένου να ετοιμαστούν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, μήπως και κάποια στιγμή υπάρξει ανάλογο κρούσμα και εδώ. Ορίσαμε νοσοκομείο αναφοράς το ΑΧΕΠΑ και εργαστήριο αναφοράς το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΑΠΘ και βάλαμε σε τάξη τα επιχειρησιακά θέματα. Επίσης, εξηγήσαμε στους λοιμωξιολόγους και τους διοικητές των νοσοκομείων ότι δεν χρειάζεται πανικός και ότι με απλά μέτρα μπορεί να αντιμετωπιστεί ο κοροναϊός MERS, εάν υπάρξει περιστατικό”, τόνισε, μετά το τέλος της σύσκεψης, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Παναγιώτης Ευσταθίου.

Παράλληλα, εξήγησε ότι εκτός της πιθανής κυνάγχης, ενός πυρετού, ενός βήχα, δηλαδή μιας εικόνας ενός κοινού κρυολογήματος, το κριτήριο το οποίο πρέπει να μας βάλει σε εγρήγορση είναι ο ασθενής να προέρχεται από τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Εάν κάποιος που πήγε εκεί εμφανίσει συμπτώματα, θα πρέπει να πάει στο ΑΧΕΠΑ, να του πάρουν δείγμα και να είναι προσεκτικός.

 

Δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα
Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα, ούτε εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού ΜERS και η θεραπεία είναι συμπτωματική.
“Η επικινδυνότητα για θάνατο είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ο άρρωστος θα νοσηλευτεί σε θάλαμο απομόνωσης και θα πάρει αντιικά φάρμακα, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει ο ΠΟΥ. Ένα κομμάτι από τα φάρμακα αυτά είναι και πειραματικά σκευάσματα”, τόνισε ο κ. Ευσταθίου, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει εμβόλιο για τον κοροναϊό ΜERS, διότι αποτελεί μετάλλαξη του κοροναϊού SARS (άτυπη πνευμονία).

 

Μετάλλαξη του ιού SARS
Η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος, Τζίνα Λεπτοκαρίδου τόνισε ότι ενημερωτικές αφίσες θα αναρτηθούν και στις πύλες εισόδου στον Έβρο, διότι σε λίγο αρχίζει το Ραμαζάνι των μουσουλμάνων και ενδέχεται άτομα από την Τουρκία να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία και στη συνέχεια να επιστρέψουν από εκεί και να μετακινηθούν οδικώς προς την Ελλάδα. Επίσης, ανέφερε ότι ενημερωτικά φυλλάδια θα διανέμονται στους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν προς και από την Τζέντα, ενώ είπε ότι στη Σαουδική Αραβία ζουν 240.000 Έλληνες.

“Ο κοροναϊός ΜERS ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον SARS, αλλά προέρχεται από μετάλλαξη του SARS. Έχει τα ίδια συμπτώματα, αλλά επιδρά ταυτόχρονα σε πάρα πολλά όργανα, δημιουργώντας πολυοργανικές βλάβες. Η αντιμετώπιση γίνεται με απομόνωση του ασθενούς και χορήγηση αντιικών φαρμάκων, όπως για τη γρίπη και τον SARS, αλλά η ανταπόκριση στη θεραπεία εξαρτάται από τον οργανισμό του ασθενούς”, εξήγησε η κ. Λεπτοκαρίδου.

Μέχρι σήμερα έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό MERS 276 άτομα, εκ των οποίων πέθαναν 98, ενώ τα 72 από τα θύματα ήταν από τη Σαουδική Αραβία.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία

 

Δείτε επίσης:

Εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ στο radio1d.gr: "Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά μπορεί να έχουμε και νέο κρούσμα MERS"