Ποιο πλεόνασμα; Οι οφειλές «πνίγουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Παρά την θετική εικόνα που κάποιοι καλλιεργούν για την ελληνική οικονομία, στην πραγματική οικονομία τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Έρευνα του ΕΒΕΘ αποτυπώνει τη δυσκολία των νοικοκυριών από τις οφειλές προς τράπεζες  και Δημόσιο.

Η έρευνα διενεργήθηκε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκη σε δείγμα 800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στον νομό (ποσοστό 25%) δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς δημόσιους φορείς: εξ αυτών, το 42% οφείλει στο ΙΚΑ, 64% στον ΟΑΕΕ ή άλλο ασφαλιστικό ταμείο, 45% τον ΦΠΑ και 40% άλλους φόρους. Ταυτόχρονα, μία στις πέντε επιχειρήσεις δηλώνει ότι δικαιούται κάποια επιστροφή φόρου, είτε ΦΠΑ (ποσοστό 76%) είτε εισοδήματος (28%).

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, η έρευνα έδειξε ότι η τιμή ενός προϊόντος, και όχι η ποιότητά του, αποτελεί πλέον βασικότερο κριτήριο αγοράς (με ποσοστά 22% και 7% για την τιμή και την ποιότητα αντίστοιχα).

Πάνω από δυο στους τρεις καταναλωτές (69%) στον Νομό Θεσσαλονίκης αναφέρουν εξίσου την τιμή και την ποιότητα στα κριτήρια αγοράς καταναλωτικών προϊόντων. Παράλληλα, σημαντικές περικοπές στις δαπάνες τους έχουν πραγματοποιήσει οι καταναλωτές λόγω της οικονομικής κρίσης, με το σημαντικότερο πλήγμα να δέχονται οι τομείς της ένδυσης-υπόδησης, εστίασης -ψυχαγωγίας και ειδών διατροφής.

Σημαντικό πρόβλημα για τα νοικοκυριά του νομού είναι, σύμφωνα με την έρευνα, η αποπληρωμή υποχρεώσεων τους προς τράπεζες: ένα στα επτά νοικοκυριά (14%) δηλώνει ότι αδυνατεί να αποπληρώσει το στεγαστικό δάνειο που έχει λάβει, ενώ αντίστοιχο πρόβλημα αποπληρωμής καταναλωτικού δανείου εμφανίζει το 8% των νοικοκυριών του νομού. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 16% των καταναλωτών δηλώνει ότι το τελευταίο εξάμηνο οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων μειώθηκαν ανεπαίσθητα (10%) ή αισθητά (6%), καθώς η πλειονότητα (53%) θεωρεί ότι αυξήθηκαν αισθητά (28%) ή ανεπαίσθητα (25%). Περίπου ένας στους τέσσερις (28%) δηλώνει ότι δεν διαπίστωσε καμιά μεταβολή.

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στον Νομό Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς δημόσιους φορείς.
 
Η έρευνα αυτή αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει πιο σοβαρά και πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών. Οι λύσεις του σχεδίου περί «εύλογων δαπανών διαβίωσης» και του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη είναι λύσεις στη λάθος κατεύθυνση. Δεν λύνουν το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας που, αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά απλά τους αρπάζουν ότι έχουν και δεν έχουν για να ενισχύσουν τις τράπεζες που καταρρέουν.
 
Τα χρέη σε τράπεζες-Δημόσιο «πνίγουν» χιλιάδες νοικοκυριά, τη στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και μοιράζει τα 500αρικα του κοινωνικού μερίσματος.
 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr