Η Κόλαση της Ακοινωνησίας
Ένα άρθρο του εκλεκτού Ψυχολόγου – Συνθετικού Ψυχοθεραπευτή, Κωνσταντίνου Μακρή, Πρ. Προέδρου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και Μέλος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου.
Εδώ και χρόνια, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της εξάρτησης από τα ηλεκτρονικά μέσα. Διαδίκτυο, ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.α. Ως αποτέλεσμα αυτών, είναι η μείωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και η απροθυμία του χρήστη να κοινωνικοποιηθεί με τον παραδοσιακό τρόπο. Η αντικατάσταση συμπεριφορών κοινωνικοποίησης με ηλεκτρονικά κακέκτυπα έχει πάρει εδώ και χρόνια μορφή επιδημίας και χωρίς να υπερβάλλουμε, μπορούμε να πούμε πως έχει γίνει σχεδόν νόρμα. Κανονικότητα. Με έναν παρόμοιο τρόπο, ο οποίος φέρνει τις κοινωνικές σχέσεις σε νέο επίπεδο αποξένωσης, λειτουργεί ο νέος ιός (COVID-19), ο οποίος έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας. Καλούμαστε να περιορίσουμε τις κοινωνικές μας επαφές, τις μετακινήσεις μας. Τα παιδιά μας τροφοδοτούνται με tablets από την τρυφερή ηλικία των έξι, με την αιτιολόγηση της εξ αποστάσεως μάθησης. Η επαφή με τον άλλον σηματοδοτείται ως μολυσματική και υποδόρια μα κι ευθαρσώς, ο άλλος έχει γίνει φόβητρο. Χειραψίες, αγκαλιές, φιλιά, όλα μοιάζουν απαγορευμένα, ελέω κορονοϊού. Οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και οι ηλικιωμένοι, καλούνται να περιοριστούν και να απομονωθούν περισσότερο απ’ όλους, με ολέθρια για την ψυχική και σωματική τους υγεία ενδεχόμενα.
Η χρήση του διαδικτύου και των τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών ευρύτερα, καθώς και η εξάρτηση απ’ αυτά γίνονται εντονότερες στις μέρες μας. Η χειραγώγηση κι ο πανικός ευκολότερα. Παντού μάσκες. Λες κι ο κόσμος όλος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νοσοκομείο. Το επίπεδο μόρφωσης, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς κανείς αντιμετωπίζει το φαινόμενο. Εκείνο όμως που είναι ακόμα πιο νευραλγικής σημασίας είναι η ικανότητα κριτικής σκέψης, η οποία βέβαια καταστρατηγείται από σωρούς βομβαρδιστικών ειδήσεων. Δεν ξέρει κανείς τι να πιστέψει. Ο εγκλεισμός, η φυλάκιση, έχει την έννοια του σωφρονισμού. Πόσο σώφρονες όμως μπορούμε να γίνουμε όταν είμαστε εγκλεισμένοι όλοι; Το ερώτημα αυτό δεν χρήζει μονοδιάστατης απάντησης. Έχει ήδη φανεί ότι οι άνθρωποι οι οποίοι διαβιούν σε διαμερίσματα, είναι αυτοί οι οποίοι περνούν τον εγκλεισμό δυσκολότερα απ’ όλους. Κι αυτό διότι δεν έχουν σχεδόν καμία ελευθερία κινήσεων.
Το σοβαρότερο διακύβευμα για μένα, ως ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής μα και ως άνθρωπος, είναι η διατήρηση της ανθρωπιάς μας. Δηλαδή, η διατήρηση της ανθρώπινης πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνίας. Να μην επιτρέψουμε λόγω εκκολαπτόμενων ευνοϊκών συνθηκών, την απόσχισή μας από την γνήσια επικοινωνία, για χάρη της όποιας «προστασίας». Η ανθρώπινη επαφή δεν είναι ιός. Δεν είναι μικρόβια και μόλυνση. Είναι η χαρά, ο πλούτος των συναισθημάτων που μπορεί να χαρίσει ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα, μα προπαντός ένα άγγιγμα, μια χειραψία, μια αγκαλιά. Αυτά να φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Ήρθε ο καιρός να αφήσουμε στην άκρη τα «έξυπνα κινητά» τα οποία μας καθιστούν ανάπηρους κοινωνικά, και να δώσουμε σημασία στα όσα συμβαίνουν μέσα μας και γύρω μας. Η φύση έχει πολλά να μας διδάξει. Το γεγονός ότι πριν 100 χρόνια, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης υπήρξαν πιο δύσκολες, σε μια κατά βάση αγροτική κοινωνία, το άγχος ήταν άγνωστη σχεδόν λέξη, μπορεί να μας πει πολλά για τον αφύσικο σημερινό τρόπο ζωής. Η επιστροφή λοιπόν στα γήινα μέτρα, τα δεμένα δηλαδή με τη γη και τις πρωτόγονες αισθήσεις της αφής, της όσφρησης και της γεύσης, ας είναι το εφαλτήριο για την επιστροφή σε ανθρωπινότερες μορφές διαβίωσης και επικοινωνίας. Μέσα από τη μάστιγα του νέου ιού, ας βγούμε υγιείς, βαπτιζόμενοι στα νάματα, στα ιαματικά ύδατα της με όλες τις αισθήσεις επαφής.
Κωνσταντίνος Ν. Μακρής
Ψυχολόγος- Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής
Βιογραφικό Σημείωμα
Γεννήθηκε στην Λεμεσό στις 27 του Οκτώβρη του 1982. Μεγάλωσε κι ανδρώθηκε στην ίδια πόλη. Με τη συγγραφή ήρθε πρώτη φορά σ’ επαφή στα 14 του, μέσω της ποίησης. Πρώτα του ερεθίσματα τα ποιήματα της Λένας Παππά, κι αργότερα του Ανδρέα Εμπειρίκου, όπως αυτά τού δόθηκαν απ’ τις υπέροχες μελοποιήσεις των Αδερφών Κατσιμίχα, κι έπειτα μέσα από την ανάγνωση των ίδιων των ποιητικών τους συλλογών. Στα 18, εξέδωσε την πρώτη του συλλογή με τίτλο “Εφηβικοί Προσανατολισμοί” και στα 23, τον “Κήπο με τα ματωμένα άνθη” όντας φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Η τελευταία του ποιητική συλλογή, «To Στέαρ Των Βερμούδων», εκδόθηκε το 2014, κι αποτελεί απάνθισμα ποιημάτων μιας δεκαετίας. Πρώτη του κατάθεση, στον χώρο της πεζογραφίας, η νουβέλα «Εκχυλίσματα Πάθους», το 2012. Η δεύτερη ήρθε τον Μάρτιο του 2020, με το αφήγημα «Δικτύων Δυνάστευση» το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αφή. Το 2017 βραβεύτηκε με το Πρώτο Βραβείο Ποίησης, στον Διεθνή Διαγωνισμό της Unesco, Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και το 2018 με το βραβείο διηγηματογράφου της ΕΛΚ. Ποιήματα και διηγήματά του, έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά λογοτεχνίας.
Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. www.cultural-association.org
Website: www.cultural-association.org
Email: info@cultural-association.org
Facebook | YouTube | Twitter | Instagram
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, σκοπό έχει να καταγράψει, να διαφυλάξει, να επικοινωνήσει, να προβάλει τον κοινό Πολιτισμό Ελλάδας και Κύπρου, και να ενώσει τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς, καλλιτέχνες, νέους πολιτικούς και επιστήμονες. Θέτει ευγενή στόχο να προασπίζεται και να προάγει στην Ελλάδα, στην Κύπρο και διεθνώς τα οικουμενικά ιδεώδη, κυρίως του Ελληνισμού, τα Ελληνικά Γράμματα, αρχαία και σύγχρονα, τις Τέχνες, την Παράδοση, την Πολιτική, τη Δημοκρατία. Ενεργεί μέσα από μια σειρά έργων και δράσεωνμε λογοτεχνικό, επιμορφωτικό, πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα, ενίοτε σε συνέργεια με αγαθοεργία ή τέχνες ψυχαγωγίας. Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου εδραιώνει αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό εντός Συνδέσμου ή με συνεργούς φορείς εντός ή εκτός Ελλάδος. Στοχεύει να προωθήσει την Πολιτιστική Διπλωματία, σε συνεργασία με φορείς Πολιτισμού σε ξένες χώρες, με ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Δημιουργεί νέα εργαλεία, με σύγχρονα ψηφιακά, τηλεματικά, οπτικοακουστικά μέσα, όπως ο υπό κατασκευή διαδικτυακός κόμβος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, – μια διεθνής, ελληνική, ψηφιακή, πλατφόρμα πολιτισμού.
Επιμέλεια δημοσίευσης: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά ΜΑ, ΒΑ | φιλόλογος, λογοτέχνης – συγγραφέας, παραγωγός προγραμμάτων πολιτισμού | “Πορτρέτα στον Χρόνο” κάθε Δευτέρα 11:00-12:00, ζωντανά, διαδικτυακά στο www.radio1d.gr