Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Ας παραδειγματιστούμε από την ιστορία για να προχωρήσουμε στο μέλλον
Η ΔΚΘ «Υψίπολις» με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και σε όλο τον ελληνικό λαό υπενθυμίζει σήμερα ημέρα της Εθνικής μας Επετείου τις ημερομηνίες ορόσημα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία που απουσιάζουν από τα προγράμματα των δημοτικών παρατάξεων και τη δημόσια αντιπαράθεση των υποψηφίων δημάρχων: σε λίγες εβδομάδες σημειώνονται εκατό έτη από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμσούντα, το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως και τη διαδικασία της Εθνικής Παλιγγενεσίας, το 2022 συμπληρώνονται 100 έτη από τη Μικρασιαστική Καταστροφή και το 2023 εκατό έτη από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης για την Ανταλλαγή των Πληθυσμών.
Με συναίσθηση της βαθύτατης ιστορικής ευθύνης για τη σημασία όλων των σημαντικών αυτών επετείων σε μια περίοδο ιδιαίτερης διεθνοπολιτικής έντασης η ΔΚΘ «Υψίπολις» έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της και τη θέση για μια ευρύτατη πολιτική συλλογικής μνήμης που συνδέει το παρελθόν της Θεσσαλονίκης (και της χώρας) με το μέλλον της.
Σε σχέση με τον φετινό εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου ο επικεφαλής της ΔΚΘ «Υψίπολις”, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κοσμήτορας της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, δήλωσε τα εξής: «Επέτειοι σαν τη σημερινή, μας θυμίζουν πάντα ότι η αλλαγή, η παλιγγενεσία, η ανατροπή δεν αφορούν τις ηγεσίες, αλλά προκύπτουν όταν οι λαοί διαισθανθούν την ευθύνη απέναντι στην ιστορία τους και κυρίως στο μέλλον τους. Ας παραδειγματιστούμε από το “χθες” για να προχωρήσουμε στο “αύριο”. Γιατί η φετινή εκλογική αναμέτρηση για το δήμο Θεσσαλονίκης δεν αφορά μόνο τα τωρινά προβλήματα της πόλης, αφορά το μέλλον της το οποίο εξαρτάται και από τη διαχείριση του ιστορικού παρελθόντος της. Δυστυχώς μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι όλοι οι ανθυποψήφιοί μου αγνοούν πλήρως τη σημασία που έχουν για κάθε λαό οι ιστορικές καταβολές του και η συλλογική ιστορική μνήμη του. Επειδή η Εθνική Εορτή μας είναι και θρησκευτική εορτή υπενθυμίζω τη ρήση του Ευαγγελίου ότι «ουκ επ΄ άρτω μόνω ζήσεται ο άνθρωπος» και επισημαίνω επιπλέον ότι κάθε άνθρωπος αναζητά νόημα στη ζωή του και κάθε πολίτης οφείλει να αναζητά νόημα στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου. Για εμάς η αυτοδιοικητική πολιτική έχει και έντονο παιδαγωγικό χαρακτήρα που θα καλλιεργήσουμε και θα ενδυναμώσουμε όταν θα αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου. Για αυτό προτάσσουμε στο πρόγραμμά μας, πέρα από τις συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των συμπολιτών μας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου πολιτισμού συλλογικής μνήμης που θα τιμήσει όλες αυτές τις επετείους με τον πρέποντα τρόπο, θα ενισχύσει την συνταγματική πατριωτική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων και Ελληνίδων και θα εμπνεύσει τη νέα γενιά. Επιπλέον συνδέουμε αυτόν τον σύγχρονο πολιτισμό μνήμης με την πολιτιστική/δημιουργική οικονομία για να δημιουργήσουμε πέρα από τον πλούτο νοήματος και οικονομικό πλούτο για την πόλη και ευμάρεια για τους κατοίκους της»