Γιώργος Αρβανιτίδης: Η Ε.Ε. χρειάζεται νέους στόχους και μια πραγματική προοδευτική ατζέντα
Απέχουμε μόλις δυο μήνες από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου, και στην Ελλάδα – μέχρι στιγμής-αναλωνόμαστε στην ψήφιση τροπολογιών για να διευκολύνουμε υποψήφιους ευρωβουλευτές, που είναι τώρα βουλευτές, ώστε να μην διαταραχθεί η λεπτή ισορροπία της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της προόδου στην Ελλάδα και αντιλαμβανόμενος ότι μόνος του δεν μπορεί να μαζέψει κόσμο στις συγκεντρώσεις του, στήνει «Γέφυρες», ώστε με έναν ευρύτερο μανδύα να εμφανιστεί ως κάτι το διαφορετικό έως τώρα. Και ας στηρίχθηκε επί τέσσερα χρόνια στις ψήφους των ΑΝΕΛ, και ας συνεχίζει να κρατά την δεδηλωμένη χάρη σε δεξιούς βουλευτές.
Στο Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να κερδίσουμε τον προοδευτικό κόσμο ξανά, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη, με τις προτάσεις μας, μακριά από μεγαλοστομίες και αυταπάτες που χαρακτηρίζουν τους όψιμους προοδευτικούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Βρισκόμενος στο Βερολίνο σε διημερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού σοσιαλιστικού κόμματος του SPD, και εκπροσωπώντας το Κίνημα Αλλαγής, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την Πρόεδρο του SPD Andrea Nahles, τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz καθώς και με την Υπουργό Δικαιοσύνης και επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του SPD Katarina Barley, αλλά και με πληθώρα βουλευτών, τις εμπειρίες των κομμάτων τους και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ενόψει των Ευρωεκλογών. Τα αποτελέσματα του Μαΐου θα διαμορφώσουν ένα άλλο εντελώς Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την από εδώ και πέρα πορεία της Ένωσης, μετά το BREXIT και την άνοδο λαϊκιστικών δυνάμεων κάθε είδους, να είναι ολοένα και πιο αβέβαιη.
Το μανιφέστο που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση σχολιάζεται επιφυλακτικά, παρά τις κάποιες θετικές του προτάσεις, αλλά δεν είναι αρκετό. Ο ίδιος άλλωστε, δείχνει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση από τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων». Από την άλλη πλευρά ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος και δεν παραδειγματίζονται οι οπαδοί του από τον άκρατο ευρωσκεπτικισμό, που επικράτησε στο Ηνωμένο Βασίλειο και οδήγησε στα σημερινά επικίνδυνα αδιέξοδα την σχέση Ε.Ε. – Η.Β. Το κόστος αυτού του αδιεξόδου είναι βέβαιο ότι θα το πληρώσουν οι απλοί πολίτες. Τα συντηρητικά κόμματα δεν προτείνουν κάποια ρηξικέλευθη ιδέα και προτιμούν την πεπατημένη χωρίς να βλέπουν την κοινωνική αποσύνθεση της Ευρώπης.
Αν θέλουμε η Ευρώπη να προχωρήσει μπροστά χρειαζόμαστε νέους λόγους ύπαρξης και νέους στόχους. Γιατί και για ποιόν υπάρχει άλλωστε η Ε.Ε.; Για να διασφαλίζει την Ειρήνη και την ευημερία των πολιτών της. Για αυτό χρειαζόμαστε μια πραγματική προοδευτική ατζέντα που θα συγκινήσει τους πολίτες για να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα ενεργά.
Αυτή η ατζέντα που θα τεθεί εκ μέρους των προοδευτικών κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα δίνει έμφαση στην ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης, με αναφορές στην μείωση των ανισοτήτων που έχουν διευρυνθεί, στην ανταποδοτική εισοδηματική φορολόγηση, στην μεγαλύτερη φορολόγηση του πλούτου, στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου για την ανεργία κ.α. Για αυτή την ατζέντα πρέπει να συζητήσουμε και στην Ελλάδα κάποια στιγμή, και όχι με μεθοδεύσεις στο παρά πέντε να αλλάζουμε την εκλογική διαδικασία των Ευρωεκλογών, επειδή έτσι βολεύει κάποιους και κάποιες.
ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» 22.03.2019
https://bit.ly/2ToR9HV