Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο πλαίσιο του 5ου επιμορφωτικού – εκπαιδευτικού – καλλιτεχνικού Forum «Τα μαθήματα αλλιώς»
Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο πλαίσιο του 5ου επιμορφωτικού – εκπαιδευτικού – καλλιτεχνικού Forum «Τα μαθήματα αλλιώς», που φέτος πραγματοποιείται 30 Μαρτίου με 5 Απριλίου 2019 κι έχει ως θέμα «Η δεξιοτεχνία δεν βλάπτει», τον γνωστό Αμερικανό πιανίστα και συνθέτη Thollem McDonas.
Ο Thollem θα πραγματοποιήσει μουσικό εργαστήρι αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης, δωρεάν για τους σπουδαστές του Ωδείου αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο, την Τρίτη 2 Απριλίου 2019, ώρα 11.00 – 15.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη».
Περιγραφή εργαστηρίου
Ο Thollem θα καθοδηγήσει μουσικούς μέσω συνεργασίας να σχηματίσουν ένα σύνολο με ένα διαφορετικό χαρακτήρα. Το εργαστήρι/masterclass θα επικεντρωθεί σε προχωρημένες τεχνικές, μουσικά παιχνίδια, το περιβάλλον ως αγωγό και την αυθόρμητη σύνθεση, μέσω ελεύθερου, μη- ιδιωματικού καθώς και δομημένου αυτοσχεδιασμού.
Τα οφέλη του εργαστηρίου θα είναι πολλά και για μουσικούς όλων των πρακτικών και προσεγγίσεων, καθώς και για τους λάτρεις της μουσικής που θα επιθυμούσαν να εμβαθύνουν στην εμπειρία τους με οργανωμένο ήχο.
Στο εργαστήρι μπορούν να πάρουν μέρος μαθητές από 12 ετών και άνω, ανεξαρτήτως oργάνου, επιπέδου και ικανότητας.
Ο καθηγητής μπορεί να δουλέψει με τρίο ή και μεγαλύτερα σύνολα.
Για το συγκεκριμένο εργαστήρι προτιμητέο είναι ένα μικρότερο σύνολο από ώριμους και έμπειρους μαθητές.
΄Ολοι οι συμμετέχοντες στο εργαστήρι θα πρέπει να ενδιαφέρονται ειδικά για τον αυτοσχεδιασμό.
Δηλώσεις
συμμετοχής στη Γραμματεία ΚΩΘ, Ράνια Μουντράκη τηλ 2316009657 ή μέσω μέιλ στο ranja_mountraki@hotmail.com
Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν.
O Thollem McDonas ταξιδεύει διαρκώς καθώς είναι πιανίστας, παίκτης πληκτροφόρων οργάνων εν γένει, συνθέτης, αυτοσχεδιαστής, τραγουδιστής και τραγουδοποιός, ακτιβιστής, συγγραφέας και δάσκαλος. Έχει περάσει τη ζωή του στις παρυφές των ορίων, προσπαθώντας να τα αμβλύνει, είτε αυτά είναι μουσικά, πολιτιστικά ή γεωγραφικά. Η δουλειά του μεταβάλλεται διαρκώς, εξελίσσεται και ανταποκρίνεται στους καιρούς και τις εμπειρίες του, τόσο ως σολίστ όσο και σε συνεργασία με εκατοντάδες καλλιτέχνες διαφόρων ιδιωμάτων και περιοχών. Ο Thollem είναι γνωστός διεθνώς ως ακουστικός πιανίστας της ελεύθερης τζαζ και του μετα– κλασικού χώρου, ως ο κύριος τραγουδιστής για το ιταλικό agit – punk μουσικό γκρουπ Tsigoti και ως ένας παίκτης ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων με πληκτρολόγιο, μέσω μιας πληθώρας έργων. O Thollem γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή νότια του San Francisco, σπουδάζοντας κλασικό πιάνο, συνθέτοντας και αυτοσχεδιάζοντας από παιδί, απορροφώντας τους χιλιάδες ήχους της πολύπλευρης πολιτιστικής του ανατροφής. Αφού αφιέρωσε την περίοδο της ζωής του της δεκαετίας των 20 στον πολιτικό ακτιβισμό σε επίπεδο απλών πολιτών, επανεστίασε την προσοχή του σε ένα εύρος μουσικών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μυριάδες εμπειρίες και τα ενδιαφέροντά του. Μόνο την τελευταία δεκαετία έπαιξε σε πάνω από 1.000 συναυλίες στη Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, σαν σολίστας και σε συνεργασία με άλλους μουσικούς, χορευτές και κινηματογραφιστές (σκηνοθέτες-παραγωγούς ταινιών). Ως αρχηγός ή συν-αρχηγός έχει κυκλοφορήσει πάνω από 60 δίσκους σε αυτό το διάστημα με 21 διαφορετικές πρωτοποριακές εταιρίες με διεθνή κριτική αναγνώριση. «Ο Thollem είναι ένας καταπληκτικός πιανίστας που καταλαβαίνει το τεράστιο εύρος του οργάνου» (Terry Riley) και ο οποίος συνεχίζει να εμβαθύνει στις πλέον μακρινές περιοχές και υποκατηγορίες της Μετα – Κλασικής μουσικής, της Ελεύθερης Τζαζ, Noise, Punk, χορό και φιλμ. Ενδεικτικά, ανάμεσα στους πιο πρόσφατους συνεργάτες του συγκαταλέγονται οι William Parker, Pauline Oliveros, Nels Cline, Mike Watt, Yuka C Honda και Rob Mazurek. Ο Thollem είναι ιδρυτής και διευθυντής του συνόλου Estamos, ενός αμερικανο – μεξικανικού δια- συνοριακού συνόλου για μουσική ανταλλαγή καθώς επίσης και δημοσιευμένος συγγραφέας για τέχνη, πολιτική και τα ταξίδια του στην Ανθολογία Δοκιμίων περί Βαθιάς Ακρόασης (Anthology of Essays On Deep Listening), Περιοδικό της Πανσελήνου (Πράγα) [Full Moon Magazine (Prague)], και Πρώτο Περιοδικό Αμερικανικής Τέχνης (First American Art Magazine).