Ν.Ταχιάος: Η ταυτότητα Μακεδονικός θα ανοίξει πάρα πολλές πληγές
«Το θέμα είναι πολιτικό αλλά και αισθητικό» τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με τον «Δρομέα» του Κώστα Βαρώτσου.
Σύμφωνα με τον Νίκο Ταχιάο η πρόταση της υπουργού πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά να δοθεί ο «Δρομέας» στα Σκόπια και να βάλουμε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη θέση του, «έχει να κάνει με τις εθνικές αφηγήσεις των δυο κρατών και απέχει πολύ από αυτήν την πολύ ελαφριά αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει ακόμα και από την ίδια την κ. Ζορμπά».
Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η κ. Ζορμπά διέψευσε ότι έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση στον κ. Βαρώτσο, ο Νίκος Ταχιάος απάντησε «Ο κ. Βαρώτσος δεν είναι κάποιος τρελός. Τον γνωρίζω, είναι σοβαρός άνθρωπος, πανεπιστημιακός και προφανώς αυτό που λέει είναι ένα πραγματικό γεγονός. Νομίζω ότι η κ. Ζορμπά δεν είναι και η πιο φερέγγυα. Οι πολιτικές της παλινωδίες αποδεικνύουν στον καθένα ότι θα έπρεπε να είναι επιφυλακτικός απέναντί της».
Όσον αφορά στο θέμα της αισθητικής ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη- Υπεύθυνα» είπε «δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει ότι μιλούν για το λεγόμενο μνημείο του Μακεδόνα πολεμιστή που υποτίθεται ότι απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο. Είναι το όριο της κακογουστιάς. Η κεντρική πλατεία των Σκοπίων, στο πλαίσιο της αρχαιολατρίας του Γκρούεφκσι, έχει μετατραπεί σε κάτι σαν μια Disneyland αρχαιοπρέπειας, με κάτι γύψινες κατασκευές και αυτό το τεράστιο άγαλμα το οποίο είναι ένα φρικτό κατασκεύασμα, με ένα σιντριβάνι που έχει γύρω- γύρω λέοντες».
Ο Νίκος Ταχιάος, όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο αγγίζει όλους τους Μακεδόνες. Εγώ είμαι εντελώς Μακεδόνας από την καταγωγή μου, οπότε καταλαβαίνετε ότι είμαι αρκετά ευαίσθητος στο θέμα. Δεν μου βγαίνει να πω Μακεδόνες τους κατοίκους της βόρειας γείτονος». Και συνέχισε «Είναι πολύ δύσκολη υπόθεση για όλους μας. Τα ζητήματα ταυτοτήτων δεν είναι εύκολα θέματα, είναι δύσκολα».
Μίλησε για το «μύθο» που υπάρχει όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είναι μύθος ότι βελτιώνονται οι σχέσεις των δυο χωρών. Πρόκειται για έναν ψευδή ισχυρισμό. Η Ελλάδα έχει, όλα αυτά τα χρόνια, άριστες επιχειρηματικές σχέσεις με τα Σκόπια. Όταν ήμουν Αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών είχα παρακολουθήσει την υπόθεση εκ του σύνεγγυς. Αυτό που απασχολούσε τον Μάθιου Νίμιτς ήταν το θέμα των εμπορικών σημάτων. Σήμερα αυτό δεν επιλύεται, γίνεται απλώς μια παραπομπή επίλυσης με το χειρότερο τρόπο. Θα δείτε ότι η ταυτότητα Μακεδονικός θα ανοίξει πάρα πολλές πληγές».
«Το κείμενο που αποτελεί τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι κάτι διαφορετικό από μια απόφαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ίδιο ανάλαφρο τρόπο με τον οποίο συναλλάσσονται μεταξύ τους, νόμισαν ότι μπορούσαν να κάνουν διπλωματία», είπε.