Δήμος Kαλαμαριάς: Νέα υπηρεσία taxi-sharing στον τομέα των μεταφορών
Ένας νέος τρόπος μετακίνησης «σπίτι-δουλειά-σπίτι» ξεκινά μέσα στη χρονιά στο πλαίσιο του έργου GALILEO4MOBILITY*, το οποίο θα προσφέρει στους κατοίκους της Καλαμαριάς μια άνετη και οικονομική λύση για τις μετακινήσεις τους. Προσαρμοσμένη στις ανάγκες των χρηστών η πιλοτική εφαρμογή απευθύνεται σε αυτούς οι οποίοι αναζητούν έναν πιο γρήγορο, οικονομικό και λιγότερο αγχωτικό τρόπο για να φτάσουν στον τόπο της εργασίας τους.
Μέσα από αυτή τη νέα εφαρμογή σχεδιασμένη από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και σε συνεργασία με την TAXIWAY, οι χρήστες θα έχουν την ευκαιρία να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της μετακίνησης με ταξί σε πολύ χαμηλή τιμή, αφήνοντας στην άκρη το ΙΧ και τις υποχρεώσεις του.
Πρωταρχικός στόχος της υπηρεσίας αυτής είναι να συμβάλλει στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, μειώνοντας τις μετακινήσεις από την Καλαμαριά που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης. ΄Ενα σύνολο 20 ταξί θα μεταφέρει τους χρήστες, της Καλαμαριάς προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης και πίσω στο σπίτι τους, ομαδοποιώντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαδρομές με βάση τα σημεία προέλευσης και προορισμού των μετακινήσεών τους. Στόχος είναι η συγκέντρωση των μετακινήσεων με λίγα οχήματα αποσυμφορίζοντας έτσι το κέντρο της πόλης και προσφέροντας παράλληλα μια υπηρεσία μετακίνησης απαλλαγμένη από τις «δυσκολίες» της μετακίνησης με ΙΧ (π.χ. εύρεση parking κλπ).
Η υπηρεσία θα προσφέρεται μέσω της νέας αυτής εφαρμογής στην οποία οι χρήστες θα δημιουργούν το προφίλ τους, δηλώνοντας παράλληλα ημέρες, ώρες και σημεία προέλευσης – προορισμού της διαδρομής που επιθυμούν .Οι διαδρομές θα ομαδοποιούνται με βάση την ώρα εκκίνησης και τα σημεία προέλευσης- προορισμού και κάθε ομάδα διαδρομών θα ανατίθεται σε ένα όχημα taxi. Οι οδηγοί των taxi θα παίρνουν τα στοιχεία των διαδρομών μέσα από ενσωματωμένες συσκευές των οχημάτων τους και θα παραλαμβάνουν τους χρήστες από ένα κοινό σημείο και στη συνέχεια θα τους μεταφέρουν στον προορισμό τους. Στη διάρκεια της πιλοτικής περιόδου, το κόστος μετακίνησης θα είναι ελάχιστο.